Prevozniški trg 25.03.2020
4 min.

Koronavirus: Kako se lahko proizvodna in trgovska podjetja spopadejo s trenutnim pomanjkanjem razpoložljivega tovornega prostora

Koronavirus pomembno vpliva na transportne kapacitete v Evropi: Povpraševanje po tovornem prostoru in blagu v Evropi narašča.

Koronavirus: Proizvodna in trgovska podjetja

Širjenje koronavirusa ima vedno večji vpliv na cestni tovorni promet v Evropi. Transportni barometer Freight Tech podjetja TIMOCOM trenutno beleži močno rast na področju mednarodnih ponudb tovora. Zaradi trenutno povečanega povpraševanja po trajnejših živilih in potrošnih artiklih je povpraševanje po transportnih kapacitetah na mednarodni ravni trenutno še večje kot običajno. Pri tem je potrebno upoštevati še bližajoče se praznike, ki bi lahko situacijo še dodatno otežili. Proizvodna in trgovska podjetja bi se tako morala že sedaj pripravljati na težave zaradi pomanjkanja tovornega prostora.

Že samo pomanjkanje voznikov v logistični panogi je v preteklih letih botrovalo velikim težavam pri cestnem prevozu blaga v času sezonskih vrhuncev. Učinki koronavirusa te težave samo še povečujejo, kar izkazujejo tudi podatki transportnega barometra podjetja TIMOCOM.

Skupno je bilo mogoče v januarju in februarju tega leta po vsej Evropi beležiti rast na področju ponudb tovora. V primerjavi z januarjem 2019 so te narasle za 9 odstotkov. Februarja 2020 se je ta vrednost še povečala, tako da je bilo v sistemu pametne logistike podjetja TIMOCOM oddanih kar 13 odstotkov več naročil kot v primerjalnem obdobju leta 2019.

Če gledamo do sedaj najbolj prizadeto evropsko državo Italijo, so učinki koronavirusa ta trend samo še potrdili: Januarja 2020 je bilo zabeleženih skupno 11 odstotkov več ponudb tovora z nakladalnim in/ali razkladalnim krajem v Italiji kot v istem mesecu preteklega leta. Februarja 2020 se je ta vrednost še povečala, tako da je bilo v Italiji zabeleženih kar 34 odstotkov več ponudb tovora z nakladalnim in/ali razkladalnim krajem v Italiji kot v enakem obdobju lani. V prvih tednih meseca marca se kaže enaka tendenca. Številne dni je povečanje tovora že sedaj znatno višje kot v primerjavi z marcem 2019. Uvoz blaga v cestnem tovornem prometu v Italiji se je v prvih desetih dneh povečal za 24 odstotkov, izvoz v primerjavi z enakim obdobjem lani pa za 8 odstotkov.

Poleg tega je po navedbah IT-strokovnjakov in analitikov podjetja TIMOCOM k povečanemu povpraševanju po izdelkih iz Evrope prispeval začasno prekinjen pretok blaga iz Kitajske. Med drugim so tudi trgovska podjetja pozvala dobavitelje živil k zagotovitvi večjih količin živil in potrošnega blaga. V zveznih deželah Bavarska in Severno Porenje-Vestfalija so nadalje začasno omilili nedeljske omejitve prometa tovornih vozil, da bi tako preprečili težave z oskrbo in pomanjkanje blaga zaradi širjenja koronavirusa. Ta ukrep naj bi bil kmalu razširjen na celotno državo.

Če se bo ta trend še naprej nadaljeval, se bo povpraševanje po tovornem prostoru v 15. in 16. koledarskem tednu zaradi praznikov in s tem krajših delovnih tednov še dodatno povečalo.

Raznolike dobavne in oskrbovalne poti zagotavljajo nadaljevanje poslovanja


Kako naj se s trenutno situacijo spopadejo proizvodna in trgovska podjetja?

Najpomembneje je, da si ustvarijo in ohranijo jasnost ter preglednost kar se tiče različnih nivojev oskrbovalne verige vzdolž procesa ustvarjanja vrednosti. Pri tem je treba upoštevati naslednje vidike: Kateri materiali, surovine ali (gradbeni) deli so potrebni za katere izdelke in v kakšnem obsegu? Koliko in katere stranke so prizadete? Kateri dobavitelji so vključeni v proces in do kolikšne mere so prizadeti zaradi pomanjkanja kapacitet? Katere alternative so trenutno na voljo?

Za zagotovitev nadaljevanja poslovanja je treba že vnaprej določiti čim bolj raznolike dobavne in oskrbovalne poti. Z različnimi možnostmi postopanja se je mogoče izogniti oviram pri dobavi. Odgovorne osebe v logistiki se morajo zato proaktivno odzivati na aktualni razvoj in identificirati potencialne učinke na njihovo oskrbovalno verigo, da bodo imele po potrebi pripravljene kratkoročne alternative.

Tukaj lahko pomaga sistem pametne logistike (Smart Logistics System) podjetja TIMOCOM. Če npr. stalni špediter nima več transportnih kapacitet, je mogoče s samo nekaj kliki v pametni aplikaciji Tovorni prostor najti zanesljivega partnerja med več kot 43.000 preverjenimi podjetji na trgu. Več kot 130.000 uporabnikov tukaj vsak dan objavi do 750.000 mednarodnih ponudb tovora in tovornega prostora.

 

Slika: ©stock.adobe.com_WavebreakmediaMicro

deli na ...
Na začetek

Strinjam se, da spletna stran uporablja piškotke za analizo, prilagoditev vsebine in oglasov. Izvedite več