skip navigation
23.07.2019

TIMOCOM: Upočasnitev gospodarske aktivnosti vpliva na prevozniško panogo

Izvozno usmerjene evropske države še posebej prizadete

Erkrath, 23. julij 2019 – Nemčijo, Francijo in države Beneluksa je trenutna upočasnitev gospodarske rasti najbolj prizadela. To je razvidno iz nazadnje objavljenih številk Timocomovega transportnega barometra, s katerim to IT-podjetje za posamezno četrtletje dokumentira razvoj ponudb in povpraševanja po prevozu na največji evropski borzi tovora.

»Protekcionistična gospodarska politika ameriške vlade zavira svetovno trgovino, zato se zmanjšuje obseg izvoza,« pravi David Moog, poslovni analitik v podjetju TIMOCOM.
deli na ...

Od začetka aprila do konca junija 2019 se je število ponudb tovora, ki je bilo na trgu objavljeno preko Timocoma, zmanjšalo za 20 odstotkov v primerjavi z istim četrtletjem preteklega leta. »Protekcionistična gospodarska politika ameriške vlade zavira svetovno trgovino, zato se zmanjšuje obseg izvoza. Države, ki so usmerjene v izvoz, kot so Nemčija, Francija in države Beneluksa, je ta razplet najbolj prizadel«, pravi David Moog, poslovni analitik v podjetju TIMOCOM.

Če povzamemo, je bilo preko pametne aplikacije Tovor, v kateri lahko podjetja svoje ponudbe tovora objavljajo in upravljajo na borzi tovora, v drugem četrtletju objavljenih skupno 21.817.710 ponudb, medtem ko je bilo v istem četrtletju prejšnjega leta le-teh 27.565.605. Upad je v največji meri prizadel prevoz industrijskega in kapitalskega blaga, med drugim iz dobaviteljske panoge, poroča Moog. 

Tudi obetajoči se brexit povzroča vedno nove učinke. »Po tem, ko se je v prvem četrtletju obseg prevozov v Veliko Britanijo zaradi povečevanja zalog znatno povečal, zdaj doživljamo upad«, pravi Moog. V drugem četrtletju se je tako izvoz iz celinske Evrope v Veliko Britanijo v primerjavi s četrtletjem pred tem zmanjšal za 56 %, poroča TIMOCOM.

Temu trendu pa kljubuje razvoj izvoza v južni Evropi. Italija, Španija, Portugalska in Grčija so z 21-odstotnim povečanjem izvoza v ostale evropske države od aprila do junija izvozile znatno več blaga kot v istem četrtletju predhodnega leta. Moog: »V tem obdobju je v teh državah sezona sadja in zelenjave v polnem razmahu.«

S transportnim barometrom IT-podjetje TIMOCOM za posamezno četrtletje analizira razvoj ponudb in povpraševanja po prevozu na borzi tovora, ki je vključena v sistem pametne logistike (Smart Logistics System). Z več kot 130.000 uporabniki in dnevno do 750.000 mednarodnimi ponudbami tovora in tovornega prostora upravlja podjetje TIMOCOM največji digitalni sistem za cestni tovorni promet v Evropi.

Na začetek