skip navigation
25.10.2019

Transportni barometer: Nemško prevozniško gospodarstvo v tretjem četrtletju 2019 beleži manj naročil kot v predhodnem letu

Trend upadanja kljub temu zaustavljen – trg se pomika proti 94 odstotkom ravni predhodnega leta

Erkrath, 25. 10. 2019 – Nemška prevozniška podjetja so v tretjem četrtletju leta 2019 sklenila manj poslov kot predhodno leto. Od julija do septembra se je število prevozov tovora znotraj Nemčije v primerjavi z istim obdobjem lani zmanjšalo za 12 odstotkov. Kljub temu naj bi bil trend upadanja, ki se je do sredine leta odražal pri povpraševanju po storitvah prevoza v prvem sistemu pametne logistike (Smart Logistics System) v Evropi, zaustavljen. O tem ob pogledu na Transportni barometer poroča IT-podjetje TIMOCOM v svoji analizi ob tretjem četrtletju 2019.

Trend upadanja prve polovice leta 2019 je zaustavljen, stanje naročil se je stabiliziralo. „Trg se trenutno giblje pri 94 odstotkih ravni predhodnega leta,“ je povedal poslovni analitik podjetja TIMOCOM Tilman Fecke.
deli na ...

„V primerjavi s predhodnim letom povpraševanje po prevozih v Nemčiji upada,“ je povedal poslovni analitik podjetja TIMOCOM Tilman Fecke. Kljub temu se je število vseh povpraševanj po tovoru, ki so bila objavljena na borzi tovora od januarja 2019, skozi leto stabiliziralo. „Trg se trenutno giblje pri 94 odstotkih ravni predhodnega leta,“ je povedal Fecke.


 

Izpadi pridelka zaradi močnega deževja v Španiji, rastoče zaloge zaradi negotovosti glede brexita v Veliki Britaniji.

Ob pogledu na posamezne države EU se kaže drugačna slika: Zaradi močnega deževja na območju Sredozemlja ter v vzhodni Andaluziji v zadnjih tednih je prišlo do obsežnih izpadov pridelka sadja in zelenjave, ki vplivajo tudi na izvoz blaga iz te regije. „Občuten porast izvoza, ki so ga španski kmetovalci lahko beležili še v prvih dveh četrtletjih tega leta, je popustil,“ opaža Fecke. „K temu je treba dodati še politično blokado v trenutno še brezvladni Španiji. To ozadje nejasnosti prav tako blokira izvoz.“ Posledično na trgu manjka tovornih vozil, ki bi vozila nazaj v južno Evropo. „Zato v primerjavi s tretjim četrtletjem 2018 opažamo porast ponudbe tovora za 14 odstotkov v Španijo in 12 odstotkov na Portugalsko,“ je dodal Fecke.

Ob odvijanju dogodkov v Veliki Britaniji Transportni barometer odraža veliko negotovost na trgu, ki v evropskem gospodarstvu vlada zaradi diskusije o brexitu. Medtem ko je število ponudb tovora iz držav EU v Veliko Britanijo v prvih dveh četrtletjih letos padlo za 56 odstotkov, se proti otoku trenutno spet izvaja več prevozov. Fecke: „V tretjem četrtletju opažamo ponoven porast zalog v skladiščih, kar kaže, da se podjetja s sedežem v Združenem kraljestvu trenutno pripravljajo na prihajajoče mesece.“


 

10 let Timocomovega Transportnega barometra

S Transportnim barometrom IT-podjetje TIMOCOM od leta 2009 analizira razvoj ponudb in povpraševanja po prevozu v pametnih aplikacijah Tovor in Tovorni prostor, ki sta vključeni v sistem pametne logistike (Smart Logistics System). Več kot 130.000 uporabnikov vsak dan objavi do 750.000 mednarodnih ponudb tovora in tovornega prostora! Sistem pomaga več kot 43.000 strankam podjetja TIMOCOM pri doseganju logističnih ciljev s pametnimi, varnimi in preprostimi rešitvami.

Na začetek