skip navigation
18.02.2020

Transportni barometer TIMOCOM: Nemčija slabi, Italija prednjači

Ohlajanje gospodarstva po vsej Evropi: Skupno 8,3-odstotno zmanjšanje v letu 2019

Erkrath, 11. 2. 2020 – Italijanska logistična podjetja so se preteklo leto veselila znatne rasti: »Italija je beležila za 16 odstotkov več tovora kot v preteklem letu,« je povedal poslovni analitik podjetja TIMOCOM, Tilman Fecke. In to je popolnoma v nasprotju s trendi drugod po Evropi. V pravkar zaključenem pregledu leta Transportnega barometra TIMOCOM je slika namreč vse prej kot pozitivna. Tako je prišlo v letu 2019 v primerjavi s predhodnim letom do upada čezmejnih ponudb tovora v Evropi za 8,3 odstotke. Leto 2018 se je denimo zaključilo s 5-odstotnim povečanjem v primerjavi z letom 2017.

Šibkejša gospodarska rast je v preteklem letu vplivala na logistiko. To je razvidno iz pregleda leta Transportnega barometra podjetja TIMOCOM. V letu 2019 je prišlo v primerjavi s predhodnim letom do upada čezmejnih ponudb tovora v Evropi za 8,3 odstotke.
deli na ...

Fecke si razlaga rast italijanske prevozniške panoge kot posledico povečanega povpraševanja po potrošniškem blagu. »Po našem mnenju je zelo verjetno, da so izvoz izdelkov iz Italije spodbudili dejavniki, ki so povezani s trgovinsko politiko. K temu sodijo recimo brexit ali uvozne carine ZDA na izdelke iz Kitajske,« pojasnjuje Tilman Fecke. Pokazatelj tega je izhod Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz EU-ja, kar je pomembno vplivalo na prevozniško panogo v Evropi. Tako se je v 44 evropskih državah, ki jih zajema Transportni barometer, število ponudb tovora za prevoz v Združeno kraljestvo iz tretjega v četrto četrtletje leta 2019 povečalo za 15 odstotkov.

 

Tudi izvoz iz Nemčije v Veliko Britanijo se je v četrtem četrtletju leta 2019 v primerjavi s tretjim četrtletjem povečal za okoli 11 odstotkov. Poslovni analitik Fecke o tem meni: »Odločitev o preložitvi brexita za tri mesece na konec januarja 2020 prav tako privede do zaključka, da je povečanje povezano s političnim dogajanjem.«

 

To kratkotrajno povečanje pa ni imelo vpliva na celoten trend: V preteklem letu se je število prevozov tovora iz Nemčije čez državne meje v primerjavi z letom poprej zmanjšalo za 12 odstotkov. »Ohladitev gospodarske rasti močneje vpliva na Nemčijo, ki je močna izvozna država. Na to jasno kaže očiten upad v primerjavi s celotno Evropo,« komentira dogodke Gunnar Gburek, predstavnik podjetja TIMOCOM. In dalje: »Ali se bo negativen trend v tem letu nadaljeval, bo pokazal čas – vsekakor pa tega ni mogoče izključiti,« zaključuje Gburek.

 

S Transportnim barometrom IT-podjetje TIMOCOM od leta 2009 analizira razvoj ponudb in povpraševanja po prevozu v pametnih aplikacijah Tovor in Tovorni prostor, ki sta vključeni v sistem pametne logistike (Smart Logistics System). Več kot 130.000 uporabnikov tukaj vsak dan objavlja tudi do 750.000 mednarodnih ponudb tovora in tovornega prostora. Sistem pomaga več kot 43.000 strankam podjetja TIMOCOM pri doseganju logističnih ciljev s pametnimi, varnimi in preprostimi rešitvami.

Na začetek