Logistična trojica: Sodelovanje za uvedbo inteligentnih vmesnikov

Podjetji TIMOCOM in translogica podpirata podjetje Quehenberger Logistics pri avtomatizaciji njihovih procesov v prevozništvu.

Med temi strankami je tudi podjetje Quehenberger Logistics GmbH, ki za upravljanje internih logističnih procesov uporablja sistem za upravljanje prevoznih listin (TDMS) translogica podjetja TRANSLOGICA GmbH in se lahko pohvali z večletnim sodelovanjem. Pri delovanju na evropskem trgu podjetje Quehenberger zaupa prav tako družinsko vodenemu gonilu inovacij: podjetju TIMOCOM. Dobičkonosno in učinkovito izkoristiti 250 lastnih vozil in 520.000 m² skladiščnih in logističnih površin je za podjetje Quehenberger Logistics enako pomembno kot želja to storiti na varčen, avtomatiziran in transparenten način.

Quehenberger Logistics GmbH

Procese v prevozništvu uspešno digitalizirajte s pomočjo vmesnikov

»Podjetje TIMOCOM je za naše podjetje zelo pomembno«, pojasnjuje Christian Fürstaller, izvršni direktor in Managing Partner podjetja Quehenberger Freight GmbH. »Naša podjetja vodi skupno načelo biti pionirji na področju digitalizacije. Slednje je znatno prispevalo k naši odločitvi, da se pri uporabi vmesnikov zanesemo na TIMOCOM.«

Steven van Cauteren, Head of Key Account & Partner Management pri podjetju TIMOCOM dodaja: »Vizija naše stranke je postati najboljše srednje veliko logistično podjetje v srednji in vzhodni Evropi. Vizija podjetja TIMOCOM pa je ustvariti svet brez logističnih izzivov. Zaradi naših strokovnih izkušenj in naših rešitev v obliki treh vmesnikov API sta obe viziji malce bližje realnosti.«
Podjetje Quehenberger Logistics z uporabo vseh treh vmesnikov premaguje vsakodnevne ovire, ki se pojavljajo pri vzporedni uporabi več sistemov.

Priprava in zagon: varčno, digitalizirano in zavezujoče

Vključitev vmesnika Borza tovora v sistem translogica podjetju Quehenberger omogoča prenos ponudb tovora in tovornega prostora iz sistema TDMS v sistem pametne logistike z zgolj enim klikom. Rezultat: Dvojni vnosi in napake pri prenosu podatkov so odpravljeni, obenem pa je povečana časovna, stroškovna in delovna učinkovitost. Doseg se s tem nemudoma poveča na več kot 45.000 potencialnih poslovnih partnerjev.
»Zahvaljujoč prilagodljivemu pristopu obeh partnerjev je bila dosežena popolna simbioza, ki je v kratkih razvojnih intervalih že privedla do odličnih rezultatov,« o sodelovanju razlaga Hansjörg Haller, izvršni direktor podjetja TRANSLOGICA GmbH. »Rezultat sodelovanja med podjetjem TIMOCOM in translogica je vmesnik za uporabnika, ki je intuitiven za uporabo. Uporabnost vmesnika je mogoče najbolje primerjati s spletnim portalom za potovanja, kot je trivago, saj je za sklenitev pravno zavezujoče pogodbe potrebnih zgolj nekaj klikov.

Vmesniki kot ključ za avtomatizacijo

Do zdaj je temu sledil zapleten maraton e-pošte med podjetjem Quehenberger Logistics kot naročnikom in vsakokratnim izvajalcem naročila. Pošiljanje naročil je zdaj v rokah vmesnika Naročila prevozov, ki je integriran v sistemu translogica. Popolnoma digitalno in pravno zavezujoče, pa vmesnik omogoča tudi pošiljanje dokumentov, ki jih potrebujeta obe strani, npr. za prevoz nevarnih snovi, ter neposreden sprejem naročila. Vmesnik samostojno zabeleži vse spremembe statusa v sistemu. Poleg tega tudi arhivira relevantne (matične) podatke.
Podjetje Quehenberger Logistics je pri tem naredilo pomemben korak k svojim izvajalcem naročil: izvajalec naročil je moral podatke iz e-poštnih priponk pred tem zmeraj ročno prenesti v sistem TMS. Avtomatizacija s pomočjo vmesnika to preprečuje, zato lahko podjetja Quehenberger Logistics znatno razbremeni interne delovne procese svojih poslovnih partnerjev.
»Zlasti na področju učinkovitosti smo z uporabo sistema dosegli številne izboljšave. Zahvaljujoč vmesniku Naročila prevozov je zdaj mogoča dodelitev brez menjave medijev. S pametno integracijo v sistemu translogica slednje izvedemo z zgolj nekaj kliki,« navdušeno pripoveduje Christian Fürstaller. »Nasprotno nam ta možnost prinaša koristi tudi v vlogi naročnika.«

Vse do podizvajalca: Real Time Visibility v prevozniški verigi

Kje je blago? Kdaj bo dostavljeno? Tudi za podjetje Quehenberger Logistics in njegove pogodbene partnerje sta ti dve vprašanji najpomembnejši pri izvedbi dogovorjenih prevozov. Pri tem lahko pomaga vmesnik Sledenje. Aktualne GPS-podatke vozil, ki jim je mogoče slediti, v realnem času pošilja naročniku.
»Podjetje Quehenberger Logistics želi številko sledenja posredovati tudi podizvajalcem, da lahko zagotovi najbolj celovito transparentnost,« razlaga Steven van Cauteren.
V praksi to pomeni, da se podatki-GPS vozil, ki jim je mogoče slediti, ne le samodejno prenesejo v strankin sistem TMS, temveč lahko stranka slednje tudi deli. Podjetje TIMOCOM priporoča, da stranke podatke o sledenju delijo s svojimi pogodbenimi partnerji, saj to znatno prispeva k krepitvi zaupanja med obema stranema. Podjetje TIMOCOM kot strokovnjak za informacijske tehnologije in obdelavo podatkov v tem primeru deluje tudi kot dobavitelj podatkov. Zbirni podatki 265 ponudnikov telematskih storitev so uporabnikom prikazani v njihovem običajnem delovnem sistemu. V programski opremi za načrtovanje lahko uporabniki prav tako primerjajo GPS-podatke, ki jih zagotovi sistem translogica, z dogovorjenim časom dostave. Naslednji korak je uporaba te programske opreme za določanje predvidenega časa prihoda (ETA). To pa pomeni veliko dodano vrednost pri zanesljivosti načrtovanja.

Povzetek: Trije vmesniki, en tekoč proces v prevozništvu

Podjetja TIMOCOM, translogica in Quehenberger Logistics se strinjajo: Digitalizacija in logistika sta neločljivo povezani, v zvezi z njima pa še nismo izkoristili vseh možnosti, ki se ponujajo..
»Če uporaba naših vmesnikov Borza tovora, Naročila prevozov in Sledenje zagotavlja, da procesi v prevozništvu tečejo brez težav in se na kritičnih točkah ne ustavljajo, lahko v panogi pričakujemo še veliko več,« napoveduje Van Cauteren. Pandemija koronavirusa v letu 2020 je razkrila potencial digitalizacije in avtomatizacije za logistično industrijo. Podjetje TIMOCOM bo v digitalizaciji logistike še naprej igralo vodilno vlogo ter strankam zagotavljajo sistem pametne logistike kot osnovo in druge logične razširitve, npr. kot so vmesniki, da jim bo stalo ob strani kot pionir in spremljevalec.

Na začetek