»Pri izbiri borze skladišč podjetja TIMOCOM smo imeli res srečno roko«

Kako je bavarski špediter z enim samim klikom našel novo skladišče

»Večina ljudi, ki ne prihaja iz te regije in ne pozna te panoge, sploh ne ve, da imamo tukaj tudi pristanišče,« pravi Oliver Möhring, prokurist in vodja disponentov pri podjetju Gematrans v Nürnbergu, drugem največjem mestu na Bavarskem. »Ob tem naše pristanišče predstavlja celo neke vrste središče tovornega prometa in logistike za celotno južno Nemčijo. Tako si ne bi mogli izbrati boljše lokacije za sedež našega podjetja.« Podjetje Gematrans se nahaja v industrijskem območju na ulici Rotterdamer Straße. Špedicijsko podjetje, specializirano za prevoz blaga s skandinavskimi državami, je svojo pot začelo leta 1984 na področju skladiščnega poslovanja in prevozništva znotraj Nemčije.

Na skandinavske države se je leta 1999 osredotočil takratni direktor Jochen Rößler, ki je že pred tem deloval na območju Skandinavije in ga je tako razvijal tudi pri podjetju Gematrans. »Da, in tako se je vse skupaj začelo,« pravi Rößler. Kar se je začelo s tremi lastnimi vozili in šestimi podizvajalci v Skandinaviji, se je do danes razširilo na 30 lastnih in tujih tovornih vozil. »Trenutno zaposlujemo 25 ljudi,« še dodaja Rößler.

Brez skladišča, vendar ne nemočni

Vse od ustanovitve podjetja Gematrans je bila špedicija na ugodni lokaciji, ki jim je omogočala uporabo skladišča poslovnega partnerja neposredno na mestu. A zaradi strukturnih sprememb skladiščenje na tistem mestu zanje ni bilo več mogoče. Potrebno je bilo najti hitro rešitev. »Ker smo že skoraj 20 let uporabnik sistema TIMOCOM, smo najprej pomislili: Pa preverimo pri njih.« Vendar Möhring sprva ni pričakoval, da bo v sistemu pametne logistike dejansko našel lastno borzo skladišč. »Borzo skladišč podjetja TIMOCOM smo odkrili čisto po naključju – po zelo srečnem naključju«.

Kot se je izkazalo, je lahko namreč podjetje Gematrans prek spletne borze skladišč podjetja TIMOCOM dostopalo do številnih ponudb skladiščnih površin v Nürnbergu in okolici. Ponudb je bilo veliko, povpraševanja pa so bila hitro objavljena. Möhring pravi: »Ponudba na borzi skladišč je bila zelo dobra in pregledno prikazana. Vnesenih je bilo veliko ponudb in na voljo različne možnosti za natančnejšo opredelitev naših iskalnih kriterijev, zato smo lahko našli natančno to, kar smo iskali.« To pa ni bilo nikakršno naključje. Kajti možnosti za to, da na borzi skladišč najdeš primerne ponudnike, so toliko večje, kolikor večja in obsežnejša je ponudba. Borza skladišč podjetja TIMOCOM predstavlja daleč največjo mrežo raznovrstnih skladiščnih površin v Evropi. Uporabnikom sistema je avtomatično na voljo dostop do borze skladišč in potencialno do več kot 7.000 ponudnikov skladišč iz 44 evropskih držav.

Hitra rešitev kljub posebnim zahtevam

»Tudi povratne informacije smo prejeli hitro. Kontaktirati smo morali zgolj nekaj podjetij. V enem samem tednu smo tako našli naše novo skladišče – in to kljub temu, da smo imeli posebne zahteve,« pravi Möhring. Zaradi teh posebnih zahtev podjetju Gematrans ni bilo lahko najti zamenjave. Ena izmed njihovih strank mora recimo lastne zaposlene redno pošiljati v skladišče, da iz palet razložijo blago. Prav takšne zahteve so za večino ponudnikov skladišč, katerim so poslali povpraševanje, predstavljale težavo. Niso namreč želela, da bi se v njihovem skladišču gibali nepoznani ljudje. Toda špedicijsko podjetje Maierl, novi poslovni partner podjetja Gematrans, s tem ni imelo nikakršnih težav. »Če ima stranka posebne zahteve, najprej preverimo, kaj je mogoče storiti, ne da bi jo kar takoj zavrnili,« poudari Mark-Oliver Maierl, direktor špedicije. Christian Stark, prokurist pri špediciji Maierl, dopolnjuje: »Do zdaj smo lahko izpolnili večino želja naših strank.« Med njimi tudi željo podjetja Gematrans. S pogodbenim sodelovanjem so sicer pričeli šele v tem let, a ga bodo na podlagi pozitivnih izkušenj z veseljem nadaljevali ter razvijali naprej. Od sedaj naprej bo podjetje Gematrans vse svoje skladiščno poslovanje izvajalo na skladiščnih in logističnih površinah podjetja Maierl. »Upam, da bomo lahko to počeli naslednjih 30 let,« z nasmeškom pove Möhring.

Več o prednostih in delovanju borze skladišč najdete na naši strani Aktualno v panogi.

Na začetek