01.11.2019

Blockchain – tehnološki čudež za logistiko in dobavno verigo? TIMOCOM LiveTalk

Sidsel Rytter Løschenkohl odgovarja na vprašanja

(2)

Ponudniku IT storitev je za septembrski Timocomov pogovor v živo (TIMOCOM LiveTalk) uspelo pridobiti pravo strokovnjakinjo s področja tehnologije veriženja podatkovnih blokov (blockchain). Gospa Sidsel Rytter Løschenkohl je svoje poklicne izkušnje nabirala v skupini EMEA Blockchain Lab v podjetju Deloitte Irska v Dublinu, s to tehnologijo pa se vedno znova srečuje tudi pri svojih projektih za banke in zavarovalnice.

V Timocomovem septembrskem pogovoru v živo (TIMOCOM LiveTalk) je tekla beseda o tehnologiji veriženja blokov. Ga. Sidsel Rytter Løschenkohl, strokovnjakinja s področja tehnologije blockchain, je pojasnila, kaj je ta tehnologija, in odgovarjala na vprašanja o njeni uporabi v logistiki in dobavni verigi. Katere so njene prednosti in slabosti?

Kaj to sploh pomeni?

Tehnologija veriženja blokov je dandanes priljubljena tema pogovora, modna fraza, ki je pogosto omenjena skupaj z logistično in prevozniško panogo. Za kaj pravzaprav gre?

Gospa Sidsel Rytter Løschenkohl pojasnjuje, da je »tehnologija veriženja blokov v osnovi anonimno omrežje enakovrednih, ki omogoča shranjevanje, delitev in upravljanje informacij.« Tovrstno omrežje deluje brez posrednikov oz. zaupanja vrednih tretjih oseb. Vsak korak morajo potrditi vsi, ki so udeleženi v kolektivu. Ko je korak izveden, ga ni mogoče več spreminjati ali ga kako drugače prirejati. Tehnologija, ki stoji za tem, omogoča visoko raven varnosti in sledljivosti.

Pojem »blockchain« pogosto slišimo skupaj z omembo finančne panoge. Kako se to kaže v zvezi z dobavno verigo?


Ali ima tehnologija iz finančne panoge koristi tudi za logistiko in dobavno verigo?

Tehnologija je postala znana s prodorom spletne valute bitcoin. Toda koncept kot tak je mogoče uporabljati tudi v logistiki in dobavni verigi. Kajti, kot poudarja ga. Løschenkohl, je znotraj dobavne verige vedno pomembna sledljivost in varnost prevozov. Na primer, tehnologijo veriženja blokov bi lahko uporabili za podpisovanje pogodb ali preverjanje izvora izdelkov. Ga. Sidsel Rytter Løschenkohl poudarja, da pri tej tehnologiji ne gre za »obetavno tehnologijo«, ki bo rešila vse težave, vendar je lahko v povezavi z drugimi tehnologijami zelo uporabna. Strokovnjakinja je v nadaljevanju podrobno pojasnila tudi katere so prednosti in slabosti.

Kliknite tukaj za ogled celotnega pogovora z go. Sidsel Rytter Løschenkohl na sedežu podjetja TIMOCOM v mestu Erkrath. Upamo, da vam bo videoposnetek všeč.

IFrame

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek