Prevozniški trg 03.02.2020
3

Ko se v skladišču ne skriva samo blago, ampak tudi dobiček

Kako se lahko prazne površine v skladišču pretvorijo v dobiček.

Borza skladišč

Božični prazniki so komaj za nami, naslednje sezonsko poslovanje pa je že v polnem teku – pričele so se priprave na veliko noč. Izkoriščenost skladišč bo že kmalu dosegla vrhunec, prostih površin pa primanjkuje. Zdi se, da so skladiščne površine kratkoročno in srednjeročno precej poredko na voljo. Poleg tega lahko iskanje primernih ponudnikov terja zelo veliko časa, čas pa je denar. Ali ne bi bila smiselna aplikacija, ki bi povsem preprosto povezala ponudnike skladiščnih in logističnih površin s potencialnimi iskalci? S klikom na miško?

Kam z blagom?

Dogaja se vsak dan: Tovorno vozilo prispe na mesto raztovarjanja pozneje kot je bilo načrtovano. Voznik na tem mestu ugotovi, da blaga ne more raztovoriti, saj sprejem blaga več ni mogoč. Toda voznik mora poskrbeti za to, da izprazni tovorni prostor, saj sledi še eno naročilo na naslednjem mestu natovarjanja, s časom pa je že zelo na tesnem. Vsaka minuta, ko tovorno vozilo stoji na mestu, stane. Potrebna je hitra rešitev – in pri tem lahko pomaga borza skladišč. Ne glede na to, ali gre za perečo težavo na samem mestu raztovarjanja ali pa je zaradi sezonskega poslovanja kratkoročno potrebna dodatna skladiščna površina. S pomočjo borze skladišč lahko ponudniki skladiščnih in logističnih površin in iskalci tovrstnih površin preprosto in hitro najdejo drug drugega.

 

Kako deluje borza skladišč?

Spletna borza skladišč deluje kot iskalnik. Z njeno pomočjo je mogoče ponujati in objavljati proste skladiščne prostore ter površine. Ponudniki sistem uporabljajo za objavo prostih kapacitet z vsemi relevantnimi informacijami. Podjetja, ki na eni strani razpolagajo z blagom, na drugi strani pa nimajo zadostnih ali primernih skladiščnih in logističnih površin, pa jih s pomočjo borze lahko najdejo. Iskanje prikaže rezultate, ki so ustrezni za skladiščenje določene vrste blaga. Uporabnik borze skladišč v ta namen najprej vnese želene kriterije v iskalna polja, kot na primer vrsto skladišča, velikost ali lokacijo. Sistem nato na podlagi teh podatkov izračuna ujemanje med iskalno poizvedbo in ponudbami na podlagi že vnesenih prostih skladiščnih kapacitet. Rezultat: Seznam prostih skladiščnih in logističnih površin, ki prikazuje vse relevantne podatke ter omogoča neposredno vzpostavitev stika s ponudniki.

 

Zakaj uporabljati borzo skladišč?

Odgovor je preprost: S pomočjo spletne borze skladišč lahko podjetja hitro in fleksibilno ukrepajo v obdobjih pomanjkanja skladiščnih površin, po drugi strani pa lahko preprečijo neizkoriščenost teh površin in bolje izkoristijo lastne kapacitete. Prazne površine namreč predstavljajo neizkoriščen kapital. Borza skladišč pa logističnim podjetjem ne ponuja prednosti samo v času največjega navala, temveč je skladišča mogoče optimalno obremeniti tudi takrat, kadar se povpraševanje zmanjša. Z borzo skladišč se je mogoče kar se da najbolje izogniti praznim površinam skozi celotno leto – in s tem povečati potencialni dobiček. Koristi imajo tako špedicije kot tudi ostala podjetja. S pomočjo borze skladišč lahko namreč hitro in z minimalnim številom osebja izberejo skladišča po meri iz celotne Evrope ter primerjajo stroške.

Možnosti za to, da se na borzi skladišč najdejo primerne rešitve, so toliko večje, kolikor večja in obsežnejša je ponudba. Tako na primer TIMOCOM znotraj sistema pametne logistike (Smart Logistics System) ponuja tudi borzo skladišč, ki predstavlja daleč največjo mrežo različnih skladiščnih površin ter njihovih vrst – brez dodatnih stroškov. Uporabnikom sistema je avtomatično na voljo dostop do borze skladišč in potencialno do več kot 7.000 ponudnikov skladišč iz 44 evropskih držav. Pokriti je mogoče najrazličnejše potrebe: Od dolgoročnega skladiščenja, pa vse do kratkoročnih in srednjeročnih rezervacij skladiščnih površin. Tako lahko z borzo skladišč najdete tudi ustrezno skladišče za sezonsko blago, kot je na primer porcelanasti zajček za velikonočno dekoracijo.

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek