Logistika 23.03.2021
7

Prednosti borze prevozov za trgovska in proizvodna podjetja

Borza prevozov za trgovino in proizvodnjo

Borze prevozov—znane tudi kot borze tovora—so virtualni trgi, kjer se srečata ponudba in povpraševanje po tovoru in tovornem prostoru. Prednosti članstva v mreži borze prevozov se morda nekaterim zdijo očitne, medtem ko se drugim še vedno zdijo nejasne. V nadaljevanju je navedenih nekaj razlogov, zakaj bi lahko uporaba borze prevozov bila dobra za vaš posel.

Kaj je borza prevozov?

Borza prevozov je spletna platforma, ki povezuje dve vrsti podjetij: Tiste, ki imajo blago, ki ga je treba dostaviti, in tiste, ki imajo razpoložljiv tovorni prostor za transport tega blaga. Borza prevozov ni povsem podobna rezervaciji tovornega prostora, saj se prodajano blago razlikuje: V enem primeru se ponuja tovor in v drugem tovorni prostor.

Borza prevozov je storitev ali omrežje, ki poišče ujemajoče se zahteve za dostavo in rešitve za prevoz: špedicije, prevoznike in druge vrste podjetij. Z drugimi besedami, trgovskim in proizvodnim podjetjem omogoča oglaševati svoj tovor, s čimer jih lahko prevozniki lažje najdejo.

Ali je borza prevozov praktična?

Koncept elektronske borze prevozov se je prvič pojavil v Franciji leta 1985, torej pred internetom, zahvaljujoč sistemu Minitel, in velja za prednika sodobnih spletnih borz prevozov. Od takrat se je storitev razvijala in postala povsem spletna.

Borze služijo kot posredniki med proizvodnimi podjetji in prevozniki in/ali špedicijami in kompenzirajo za morebitni preostali ali ne povsem rezerviran tovorni prostor. Pogosto se uporabljajo tudi za posredovanje naročil (predvsem v zadnjem trenutku), saj posamezniku omogočajo dostop do široke izbire kontaktov v panogi. Funkcija spletnega sledenja na borzi prevozov pomeni, da je mogoče preveriti posameznikov tovor in njegov natančen položaj v resničnem času med premikanjem prevoznika.

Nekatera podjetja še vedno omahujejo in ne izkoriščajo borz prevozov do popolnosti, zato bi morda bilo koristno, da poudarimo nekatere dodatne prednosti teh tehnologij: Znatno izboljšana varnost in pretok informacij. Da je nekdo dejansko lahko del mreže, mora prestati številne varnostne filtre, zaradi katerih so platforme, kot je borza prevozov podjetja TIMOCOM, izredno varne in zanesljive.

Kako deluje?

Pri borzah prevozov je glavni poudarek na optimalnem upravljanju tovornega prostora z omejenim proračunom. Glavna naloga takšnih platform je iskanje ujemajočih se povpraševanj po prevozu in ponudb transportnih podjetij na osnovi velikosti tovora in kraja prevzema/dostave. Če tovor natovorimo na vozilo, ki je že tako ali tako načrtovalo pot po želeni poti, lahko na tak način učinkovito izkoristimo vse razpoložljive kapacitete. Ker tovrstna storitev zagotavlja nizke cene za transportne storitve, predstavlja najbolj priročno transportno rešitev tako za trgovska kot tudi proizvodna podjetja.

Način delovanja je preprost: Prevoznika (ali špediterja) z razpoložljivim prostorom v vozilu na svoji načrtovani poti poveže s trgovskim in/ali proizvodnim podjetjem, ki želi poslati tovor po isti poti. Prek spletne platforme se dogovorita za ceno, natančne datume in lokacije. Zahvaljujoč optimizirani dodelitvi tovornega prostora in izredno transparentnim cenam na trgu tovrstne platforme pogosto dosegajo nižje cene.

Kdaj je koristno uporabiti borzo prevozov:

Borza prevozov je koristna v številnih scenarijih. Tukaj je nekaj primerov:

  • Proizvodnja in izdelava sta trajali dlje od pričakovanega in predhodni dogovori s prevoznikom in/ali špediterjem več ne veljajo. S pomočjo borze prevozov je mogoče v samo nekaj minutah najti novega prevoznika.
  • Številni pripetljaji na poti lahko povzročijo zamude prevoznika: težave s tovornjakom, težave pri natovarjanju, nekdo v transportnem podjetju zboli. Tovrstne situacije so lahko tako potrata časa kot tudi virov. Toda na platformi je morda že na voljo nov prevoznik, ki ima v istem času načrtovano želeno pot.
  • Na začetku novega posla lahko iskanje kontaktnih informacij s prevozniki in/ali špediterji zveni kot zahtevna naloga. Borza prevozov nudi obilo kontaktnih podatkov različnih prevoznikov, tudi takšnih z večletnimi izkušnjami na trgu.
  • Globalizacija proizvodnje poteka vzporedno z globalizacijo trgovine: Ena brez druge ne moreta obstajati. Vendar pa težave mednarodne trgovine pogosto preprečujejo trgovskim in proizvodnim podjetjem, da bi poslovala v tujini. Dobra borza prevozov vključuje učinkovite mednarodne rešitve.

Kakšna vrsta borze prevozov je najboljša?

Predvidevajmo, da trgovska in proizvodna podjetja razmišljajo o uporabi borz prevozov. V tem primeru je pomembno, da raziščejo vse različne vrste borz prevozov, ki so jim na voljo, da lahko nato na osnovi svojih specifičnih logističnih potreb sprejmejo najboljšo odločitev. Vendar vam ni treba skrbeti, kajti TIMOCOM je to raziskavo opravil za vas. Obstaja namreč več vrst borz prevozov: zasebne, javne in (navidezno) brezplačne.

Ker je cilj vsakega trgovskega in proizvodnega podjetja čim hitrejši in učinkovitejši prevoz z najvišjo možno stopnjo varnosti, ni presenetljivo, da je najbolj priročna rešitev tudi najbolj priljubljena: platforma na naročnino.

Borza prevozov na naročnino 

Spletni sistemi običajno nudijo rešitev na naročnino, ki trgovskim in proizvodnim podjetjem nudi možnost, da se naročijo na platformo. Stranke takšni spletni platformi plačajo naročnino, v zameno pa redno prejemajo informacije o razpoložljivem prostoru v vozilih in objavljajo ponudbe tovora. Te platforme pogosto nudijo tudi (za majhno plačilo) možnost oglaševanja določenih transportnih rešitev in/ali profitirajo od svetovalnih storitev strokovnjakov.

Ker je vsaka platforma drugačna, je treba dobro raziskati vse prednosti vsake platforme. TIMOCOM omogoča dostop do 800.000 mednarodnih ponudb dnevno.

Prednosti borze prevozov za trgovska in proizvodna podjetja

Na kratko: Prednosti borz prevozov, predvsem za proizvodna in trgovska podjetja, so zelo jasne.

Iskanje tovora

Borze prevozov ali borze tovora omogočajo dostop do velikega števila razpoložljivega tovora na dan, pridobitev katerega bi sicer zahtevala več let poslovanja. Glede na platformo je mogoče izbirati tudi med različnimi vrstami natovarjanja (delni tovor, polni tovor, tovor za kurirje ali tovor za tovornjake), da zagotovite samo najboljše delo in delo, ki najbolje ustreza vašemu poslu.

Sledenje tovoru v resničnem času

Vsaka platforma za prevoze bi morala nuditi učinkoviti sistem sledenja, da lahko proizvodna in trgovska podjetja najdejo in sledijo svojemu tovoru med prevozom. Enako velja tudi za borzo prevozov. TIMOCOM v svojem sistemu sodeluje z neodvisno storitvijo za sledenje tovora, kjer je lahko prikazanih več ponudnikov telematike. Člani sistema tako lahko spremljajo vozila in vidijo, kje se njihov tovor nahaja v resničnem času.

Optimizacija upravljanja časa

Učinkovito upravljanje časa je temelj vsakega uspešnega posla. Podjetja, ki uporabljajo borzo prevozov, prihranijo več dni neskončnih telefonskih klicev, da bi izvedela, kdo v določenem omrežju transportnih podjetij ima razpoložljive kapacitete v vozilu za natovarjanje njihovega tovora. Poleg tega je treba prav tako pomisliti na čas, ki ga prihranimo z neskončnimi pogajanji in raziskovanji cen na trgu za tisti dan. Priložnost dostopanja do številnih vrst ponudb tovora na enem mestu in v resničnem času vsak dan prihrani več ur.

Dolgotrajni poslovni odnosi

Kot smo že omenili, omogoča borza prevozov takojšen dostop do različnih kontaktov v panogi, za pridobitev katerih bi sicer potrebovali več let delovanja in ki so izredno dragoceni za novo ustanovljena podjetja kot tudi za visoko specializirane strokovnjake, ki želijo delati v določeni panogi. Sposobnost stopiti v stik in delati s ključnimi igralci v svoji panogi je prvi korak proti dolgotrajnim poslovnim odnosom. Če torej tehtate o stroških pridružitve omrežju borze prevozov, čeprav se lahko cene le-teh razlikujejo, finančna povračila ter vse različne priložnosti za rast poslovanja znatno odtehtajo stroške.

Kaj se bo zgodilo v prihodnosti?

Borzam prevozov je do sedaj uspelo spremeniti podobo evropskega prevozniškega trga v samo nekaj letih, vendar gre za spremembe stalnice. Borze prevozov dandanes za več tisoč trgovskih in proizvodnih podjetij predstavljajo glavni način iskanja prevoznikov in za upravljanje naročil. Svoj poslovni model so sicer morala prilagoditi, vendar a temu priljubljenost borz prevozov narašča. Glavni vzrok za to je, da omogočajo dostop do več tisoč naročnikov po vsej Evropi.

Prihodnost pametnih logističnih sistemov, med njimi tudi borz prevozov, se zdi zagotovljena, predvsem z zdravo rastjo e-trgovine tako na nacionalni kot tudi mednarodni ravni. Zahvaljujoč globalizaciji trgovine in uporabi interneta so možnosti za transportne rešitve in dostop do njih večji kot kadarkoli. Trgovska podjetja beležijo višje dobičke predvsem pri mednarodnih naročilih v primerjavi z naročili znotraj matične države. Vendar pa elementi, kot so tuji jezik, različni zakoni v državah mednarodnih pogodbenih strank in/ali težavnost iskanja ustreznih mednarodnih strank in naročil, predstavljajo velike ovire na poti rasti teh mednarodnih podjetij.

S pomočjo omrežij borz tovora te težave izginejo, kajti:

  • Vsak dan nudijo številna nova naročila.
  • Komunikacija preko platforme je varna in transparentna.
  • Vse podrobnosti o poti, času in kraju dostave so dogovorjene vnaprej.

Morebitne slabosti v prihodnosti?

Vedno večja priljubljenost borz prevozov bo najverjetneje povečala tudi konkurenco. Vendar pa četudi upoštevamo povečanje konkurence nikakor ne moremo zanikati, da bodo borze prevozov še naprej pozitivno vplivale na trgovski in proizvodni sektor. Kar se tiče optimizacije stroškov kot tudi varnosti in preprostosti pri vzpostavljanju novih poslovnih odnosov so prednosti očitne.

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek