Logistika 14.03.2024
4

Cestnina za tovornjake v letu 2024

Kje in od kdaj veljajo višje cestnine v državah članicah EU?

Cestnine v EU

Direktiva EU o eurovinjeti obvezuje vse države članice k dvigu cestne pristojbine na podlagi izpustov CO₂ za vsa vozila s skupno težo nad 3,5 tone. Države članice EU morajo to uvesti do 25. marca 2024. Prevozniška podjetja pa se morajo pripraviti na dvig cestnin ter s tem višje stroške prevoza.

Ostanite na tekočem z novostmi v transportni panogi in se prijavite na naše logistične novice!

Preverite višine cestnine v državah, ki so uvedle določila Direktive o eurovinjeti:

  1. Nemčija – cestnine za tovornjake dražje do 86 %
  2. Avstrija – postopne spremembe cestnin
  3. Madžarska – podvojitev cene cestnine v kratkem
  4. Litva – do 4-krat višje cestnine za tovornjake
  5. Češka – dražje cestnine in strožje kazni za prekomerno naložene tovornjake
  6. Poljska – zvišanje pristojbin brez stopenj emisij CO2

Nemčija – cestnine za tovornjake dražje do 86 % 

Prva država, ki je uvedla višje cestne pristojbine, je Nemčija. Zvišanje cestnine tam velja od 1. decembra 2023, cena za tovornjake razreda EURO VI pa je do 86 % višja od prejšnje.  Višina cestnine v Nemčiji je izračunana na podlagi EURO-klasifikacije, pa tudi dovoljene skupne teže, števila osi in vrste vozila. Pri kombinaciji vozil z dovoljeno skupno težo do 40 ton lahko nova višina cestnine na primer znaša celo 51,60 centa/km (16,20 centa več kot do zdaj).

 

Avstrija – postopne spremembe cestnin 

Višje cestnine se v Avstriji uvajajo postopoma. Od 1. januarja 2024 veljajo višje cene tudi za okolju škodljiva vozila (razred I) in znašajo 3,87 centa/km več. Dodatno zvišanje cestnin je predvideno za leto 2025. Pri izračunu višine cestnine je treba upoštevati, da je treba vozila dodeliti v tarifni razred, sicer so samodejno dodeljena v najvišjo tarifo, tj. emisijski razred I. Lastnik vozila lahko EURO-emisijski razred in emisijski razred CO₂ navede elektronsko prek naslednje spletne strani: Orodje za izračun CO₂

 

Tabela višine cestnin za tovornjake s skupno težo nad 3,5 tone ob upoštevanju dodatkov za onesnaževanje zraka, infrastrukturo, hrup in emisije CO2 – Avstrija:

Tabela-1

 

Madžarska – podvojitev cene cestnine v kratkem

Na zvišanje cestnin na Madžarskem je močno vplival zadnji dvig inflacije. Od 1. oktobra 2023 so se cestnine na Madžarskem zvišale za 17 %, od 1. januarja 2024 pa še za dodatnih 22 % na avtocestah in celo za 33 % na magistralah, s čimer je postala cestnina na Madžarskem ena od najdražjih v vsej Evropi. Ceno lahko preverite z orodjem za izračun na strani utdijkalkulacio.hu, pri čemer upoštevajte, da je cena med drugim odvisna od stopnje emisij vozila in na novo uvedenih kategorij: J4 za štiriosna vozila in J5 za vozila s petimi in več osmi.

Cestnine na Madžarskem 

Tabela-2

Legenda:

J2 – vozila z dvema osema

J3 – vozila s tremi osmi

J4 – vozila s štirimi osmi

J5 – vozila s petimi osmi

 

Litva – do 4-krat višje cestnine za tovornjake

S 1. januarjem 2024 so se zvišale tudi cestnine v Litvi. V skladu s podatki litovske uprave za ceste se pristojbine izračunajo na osnovi razreda vozila (M2-M3 in N1-N3), števila osi in stopnje emisij CO₂. Zlasti pomembno je, da je treba od novega leta upoštevati število osi motornega vozila (brez priklopnika) pri izračunu tarife za e-vinjeto. V skladu z javno dostopnimi podatki bi se lahko cestnine zvišale do štirikrat, kar bi predvidoma znašalo do 3.100 €. Dodatne informacije o tem, koliko stane e-vinjeta, kako in kje se jo plača in za katere avtoceste je treba plačati cestnino, najdete na strani keliumokestis.lt.

 

Višina cestnin – Litva 

Tabela-3

 

 

Češka – dražje cestnine in strožje kazni za prekomerno naložene tovornjake

V skladu z napovedjo češke vlade bo cestnina na Češkem od marca 2024 višja za 10–15 %. Obenem bo uvedena tudi vinjeta, ki omogoča uporabo avtocest za osebna vozila. Cena letne vinjete se bo zvišala na 2.300 kron (približno 90,70 evrov). Poleg tega se bosta zvišala tudi denarna kazen za prometne prekrške in število kazenskih točk. To je pomembno z vidika predvidene poostritve kazni za tovornjake, ki presegajo dovoljeno najvišjo težo.

 

Poljska – zvišanje e-cestnine brez stopnje emisij CO₂

Od začetka leta veljajo na Poljskem 15 % višje cestnine. Pomembno je, da so določene na osnovi stopnje inflacije in ne na podlagi Direktive EU o eurovinjeti. Višje cene ne vsebujejo stopenj emisij CO₂, zato bo naslednje zvišanje cestnih pristojbin šele uvedeno. Kot že omenjeno, mora vsaka država do 25. marca 2024 uvesti pristojbine za onesnaževanje glede na razred zgorevanja vozila.

Trenutne cene elektronskih vinjet, ki veljajo od 1. januarja 2024 za nacionalne ceste razredov A in S oz. njihove odseke, za katere je treba plačati elektronsko cestnino:

Tabela-5

 

Trenutne cene elektronskih vinjet, ki veljajo od 1. januarja 2024 za zvezne ceste razredov GP in G oz. njihove odseke, za katere je treba plačati elektronsko cestnino:

Tabela-4

 

Povzetek

V skladu z določili Direktive o eurovinjeti se bodo cestnine v naslednjih mesecih zvišale v vseh državah članicah. Pri tem je treba upoštevati, da lahko države članice s pravnimi predpisi izberejo posamezne komponente, ki se upoštevajo pri izračunu višine cestnin. Pri načrtovanju potovanja se zato pozanimajte o trenutni višini cestnin v določeni državi. 

Ostanite na tekočem z novostmi v transportni panogi in se prijavite na naše logistične novice!

 

Morda vas bo zanimalo tudi to:

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek