TIMOCOM 20.01.2023
5

Vožnja po dveh tirih: Preprečevanje praznih voženj s spot trgom in dolgoročnim pogodbenim poslovanjem

New Content Item

Nemčija se sooča s težavo: Skoraj 38 odstotkov voženj s tovornimi vozili v državi je bilo v letu 2021 brez tovora. Zakaj je to tako? Nenazadnje že dolgo časa obstaja programska oprema za optimizacijo izkoriščenosti kapacitet. TIMOCOM je borzo tovora uvedel že pred 25 leti. Danes predstavlja trg, ki digitalno medsebojno povezuje izvajalce in naročnike prevozov. Tukaj lahko izveste, kako optimalno izkoristiti to povezavo in na katere izzive boste z našimi rešitvami za prevozniški trg vedno pripravljeni.


Želite optimizirati izkoriščenost svojih prevozniških kapacitet in spoznati možnosti, ki jih ponuja prevozniški trg TIMOCOM?

Registrirajte se, preizkusite in izkoristite svoje kapacitete zdaj


Za vsakodnevne posle: Izkoriščenost kapacitet z borzo tovora TIMOCOM

  • Voznik sporoči, da je zbolel.
  • Načeloma noben dan ni enak prejšnjim.
  • Nenadoma še imate prostor v tovornjaku.
  • Dodeliti morate enkratni prevoz.
  • Vaše vozilo mora v delavnico in iščete nadomestilo.

Rešitev za vse primere: Borza tovora TIMOCOM, znana tudi kot »spot trg«.

Oddajanje tovora za naročnike prevozov

Za špediterje ali disponente v proizvodnih ali trgovskih podjetjih velja preprosto pravilo: Objavite svoj tovor, medtem ko istočasno iščete razpoložljiv tovorni prostor. Uporabite samo eno od funkcij in izkoristite možnost za še hitrejše iskanje primernega poslovnega partnerja za vaše naročilo. Ne želite preklapljati med različnimi aplikacijami, da česa ne bi zamudili? Aktivirajte obvestila in samodejno boste obveščeni o pomembnih spremembah.

Lastni vozni park: Varnost ali šibka točka?

Predvsem podjetja z lastnim voznikom parkom se bolj nagibajo k varnosti, kar se tiče prevozov njihovega blaga. Eno kritično vprašanje: Ali ste res v stanju se odzvati na ozka grla, ne glede na to, kdaj in kje se pojavijo? Oglejte si zgoraj naštete primere. Če ste na vprašanje najmanj enkrat odgovorili z »ne«, bi morali uporabljati borzo tovora.

Spot trg za izvajalce prevozov

Ste dejavni v avtoprevozništvu ali kot špediter? Potem je borza tovora TIMOCOM za vas prav tako pomembna kot za naročnike prevozov. Ne želite si namreč praznih voženj ali ostati povsem brez naročil. Istočasno z iskanjem tovora ponujati svoj tovorni prostor je eden od načinov, kako v kratkem času pritegniti pozornost potencialnih poslovnih poslovnih partnerjev. Pri do 1 milijonu mednarodnih ponudb tovora in tovornega prostora dnevno je verjetnost prejema naročila v zadnjem trenutku zelo visoka.

Prevoznik kot naročnik prevoza: Brez strahu pred menjavo vlog

Nenazadnje je lahko odvečni tovor tisti, ki prevoznike prisili v situacijo, ko morajo sami poiskati izvajalce prevozov. Možen vzrok je tudi redno sodelovanje z različnimi ali novimi poslovnimi partnerji. Izpade in ozka grla boste lahko prestregli z objavo tovora in iskanjem tovornega prostora.

Za možnost dolgoročnega načrtovanja: Razpisovanje prek rešitev podjetja TIMOCOM

Pomanjkljiva gotovost načrtovanja zaradi pandemije koronavirusa, gospodarskih sankcij in okoljskih katastrof je v logistiki za seboj pustila očitne sledi. Šele pred kratkim je poleg tega bonitetna agencija Creditreform opozorila na večjo stopnjo zapiranj podjetij od napovednih 1,45 odstotka do sredine leta 2023. Trenutno je ta pri zgolj 1,06 odstotka. Istočasno je TIMOCOM spomladi in poleti 2022 zaznal povečano zanimanje za razpisovanje prevozov. Porast je bilo zaznati tako na strani podjetij, ki so razpisovala prevoze, kot tudi na strani sodelujočih izvajalcev:

This is an embedded image

Kaj so lahko razlogi?


Marc Kohlsdorfer, vodja oddelka za upravljanje ključnih in strateških strank pri podjetju TIMOCOM, predvideva, da bi eden od razlogov za to lahko bila izguba dosedanjih poslovnih partnerjev. "Podjetja po eni strani iščejo nove partnerje za svoja redna naročila, po drugi strani pa tudi dolgoročna naročila. Pandemija, vojna v Ukrajini – podjetja so se morala v kratkem času odzvati na najrazličnejše spremembe in vsem ni uspelo preživeti tega časa. Možno je, da so nekatera podjetja zaradi tega turbulentnega časa prilagodila svojo strategijo in sedaj dajejo prednost predvsem dolgoročnim poslovnim sodelovanjem.«

Poleg tega je smiselno domnevati, da bodo tisti, ki so vključeni v dobavne verige, počakali na trenutni razvoj dogodkov. Posledica bi bila anticiklično ponovno načrtovanje na področju pogodbenega poslovanja, kar je bilo razvidno na prevozniškem trgu TIMOCOM v poletnih mesecih.

Dolgoročno pogodbeno poslovanje kot rešitev pri nizkem vodostaju?

Dolgoročno bi bilo treba poiskati tudi rešitev za promet, ki zaradi nizkih vodostajev v rekah vplivajo na evropski rečni promet. Pozive na premestitev na železniški promet je slišati že dlje časa, vendar pa izgradnja infrastrukture očitno zaostaja za podnebnim razvojem. Tako je trenutno kot alternativa na voljo samo cestni tovorni promet, ki pa je, kar se kapacitet tiče, že na skrajnih mejah.

  • Ali bi lahko premestili prevoz svojega blaga z ladij na ceste?
  • Imate možnost prevažati blago, predvideno za evropski rečni promet?

Potem bi morali razmisliti o možnosti razpisov za prevoze in jo v idealnem primeru upoštevati pri načrtovanju prihajajočega poslovnega leta. Tako imate pri roki možnost, manjše tovorne kapacitete ladij vsaj delno in obvezujoče prestreči. Ponudniki transportnih storitev s sedežem v bližini rečnih luk pa lahko nasprotno za poletne in zgodnje jesenske mesece poiščejo redne izvajalce.


Razloženo na kratko: Razpisovanje in ponujanje na prevozniškem trgu TIMOCOM

Kot naročnik imate dve možnosti: Preko aplikacije "Razpisi" lahko ali razpišete transportno relacijo ali pa poiščete vozila, s katerimi lahko nato disponirate na določenem področju uporabe. V prvem primeru boste od ponudnikov prejemali ponudbe, ki se nanašajo na ceno za prevoz. Če gre za področja uporabe, ponudniki oddajo ponudbo ali na uporabo ali na kilometer.

Korak za korakom boste vodeni skozi pripravo: Čas razpisa in obdobje pogodbe, plačilni načini, zahteve za vozila, relacije, posebne opombe in krogi prejemnikov. Sestava je intuitivno zasnovana, možno je vmesno shranjevanje in predogled.

Za ponudnike je postopek prilagojen iskanju tovora: Določite lahko kriterije filtriranja, da se vam prikažejo primerni razpisi. Te najdete na seznamu rezultatov. Poleg tega so razpisi, na katere ste bili namensko povabljeni, prikazani ločeno. Vašo ponudbo lahko oddate bodisi neposredno bodisi jo izračunate z neposredno povezavo do aplikacije »Poti in stroški«. Seveda je mogoče ponudbe tudi umakniti in v primeru nejasnosti postaviti vprašanja.

Poslovnega partnerja izbere podjetje, ki je objavilo razpis, ki v primeru zanimanja po koncu poteka razpisnega roka stopi v stik z izvajalcem.


Priporočilo: Hkratna uporaba spot trga in razpisov

Ekipa »spot trg« ali ekipa »dolgoročne pogodbe« – za katero bije vaše srce?

Zaupali vam bomo nekaj: Te igre »ali-ali« se vam sploh ni treba iti. Istočasno uporabite rešitvi »Borza tovora« in »Razpisi« in si tako zagotovite največ možnosti za vsako situacijo. Kajti dobavna veriga je zelo dovzetna za različne motnje. Nenazadnje zaradi gospodarsko-političnih izzivov kot tudi zaradi nepredvidljivih dogodkov, kot so pandemije, neurja ali kaj drugega. Ne glede na to, ali kratkoročno ali dolgoročno: Izpade in ozka grla je mogoče premostiti s prevozniškim trgom TIMOCOM ali pa jih celo povsem preprečiti.

Želite optimizirati svojo izkoriščenost in spoznati možnosti na prevozniškem trgu TIMOCOM?

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek