Logistika 02.09.2020
2

Freighttech: Digitalizacija spreminja logistiko

Digitalne aplikacije in storitve povezujejo procese in avtomatizirajo dobavno verigo. Podjetja morajo izkoristi priložnosti, da se lahko dobro pripravijo na prihodnost.

Digitalna aplikacija Freighttech

Živimo v zelo razgibanem času, v katerem se analogni procesi vse bolj digitalizirajo. Tako v našem vsakdanjem življenju kot v poklicnem svetu se za optimizacijo stroškov in povečanje učinkovitosti uporabljajo inteligentni, integrirani in avtomatizirani procesni koraki. V naši seriji blogov se bomo v prihodnje osredotočali na panogo Freighttech in raziskovali, kako bo to v prihajajočih letih preobrazilo klasično vrednostno verigo.

Kaj je Freighttech?

Medtem ko je v ZDA ta pojem za tehnološki sektor na področju blagovnega in tovornega prometa že v splošni rabi, pa je v Evropi še dokaj nepoznan. Freighttech opisuje gonilnike digitalizacije vzdolž logistične vrednostne verige: S svojimi digitalnimi rešitvami ustvarjajo nove rešitve za optimizacijo dobavne verige. To obsega vse digitalne aplikacije, od intralogistike prek prevozniške logistike do logistike skladišč. Tehnologije in aplikacije v sektorju Freighttech so vsestranske in se razvrščajo v naslednje kategorije:

INTELIGENCA

Logistika je zelo zapleteno področje, nenazadnje zaradi povezanosti številnih udeležencev, izvajalcev in partnerjev. Po drugi strani pa to predstavlja idealno osnovo za vzpostavitev odločanja na podlagi podatkov. Inteligenčne aplikacije zagotavljajo ustrezna orodja in programe za ustvarjanje, prenašanje in boljšo analizo podatkov.

AVTOMATIZACIJA

Z avtomatizacijskimi aplikacijami postajajo procesi bolj samostojni, obseg ročnega dela pa se zmanjša. Uporaba na primer robotov dodatno povečuje produktivnost. S tem povezano zniževanje stroškov in daljša življenjska doba ter posledično daljši čas uporabe pomenijo večjo uporabljivost ustreznih sistemov v logistiki.

INTEGRACIJA

Integracija vključuje aplikacije Freighttech, ki povezujejo posamezne udeležence v logistiki in prinašajo večjo transparentnost in boljšo komunikacijo med akterji na trgu. Dober primer tega so modeli platform. Te v logistiki postajajo vedno bolj priljubljene. Številna velika, tradicionalna podjetja so že prepoznala pomen Freighttech-a in integrirala ali celo sama razvila rešitve.

Aplikacije in orodja z različnih področij trga Freighttech se lahko po potrebi, če so združljive, uporabljajo kombinirano in medsebojno dopolnjujejo. Vmesniška tehnologija v digitalnem svetu na primer omogoča povezovanje različnih sistemov. To zmanjšuje napačne vnose ter privarčuje čas in denar.

Pravilno usmerjanje podjetja v prihodnost

Dosedanji razvoj krepi pomen informacijskih tehnologij za logistiko tudi v prihodnosti. Prevozniška panoga in njeni poslovni procesi so se zaradi možnosti, ki jih ponuja omreženi svet, že spremenili. V središču logistike dandanes stojijo ekosistemi, ki jih tvori omrežje, v katerega so povezani vsi udeleženci vzdolž dobavne verige in prevoza blaga. Do takšnega zaključka prihajajo strokovnjaki družb Roland Berger in TIMOCOM v beli knjigi na temo prihodnost logistike. Da bi lahko priložnosti na trgu Freighttech čim bolje izkoristili, morajo tradicionalna podjetja razumeti celoten ekosistem okoli sebe in svoje trenutne poslovne modele prilagoditi digitalnemu napredku. Le tako se lahko uveljavijo v dinamičnem tržnem okolju in postavijo trdne temelje za prihodnost. To pa je mogoče samo s povezovanjem z drugimi področji in sistemi.

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek