Logistika 10.10.2020
2

Zakaj vam ISO 22000 utira pot na ostale trge

Najpomembnejši ključni podatki o standardu ISO, presojah, vsebini in prednostih

ISO 22000: Certifikat za globalno varnost živil

Odkar je 19. junija 2018 začela veljati prenovljena različica, standard ISO 22000 povzroča nemir v živilskem sektorju. Zaradi svojega statusa kot interdisciplinaren in globalno veljaven standard na področju sistemov vodenja varnosti živil (FSMS za Food Safety Management System) je standard ISO 22000 edinstven. Podjetja, ki so certificirana po določilih starega standarda ISO 22000, imajo na voljo tri leta od izdaje nove različice, da se ponovno certificirajo po določilih novega standarda.

Strogo testiranje varnosti živil na vsaki stopnji proizvodnje

Od prvotnega izdelka do industrijske proizvodnje, uporabe aditivov za živila, embalaže, skladiščenja in prevoza na maloprodajna mesta – za zagotavljanje varnosti živil obstajajo številni posamezni certifikati za številne korake v proizvodni verig. ISO 22000 združuje različne standarde in je temu primerno obsežen, saj zajema vsako stopnjo proizvodnje. Standard upošteva tudi neposredno povezane panoge, ki prihajajo v stik s proizvodnjo živil. Poleg proizvodnje embalaže mednje sodijo tudi npr. storitve čiščenja.

Če želite biti certificirani po standardu ISO 22000, morate uspešno prestati dve presoji:

  • V 1. fazi se ugotavlja kandidatovo vodenje dokumentacije, saj sta dokumentacija in transparentnost bistveni komponenti standarda. Poleg tega se preverjajo splošne zahteve poslovanja in razumevanja standarda. Če so ugotovljene pomanjkljivosti, lahko na tej točki stvari še vedno popravite oz. izboljšate.
  • V 2. fazi presoje se podrobneje preučijo nekatera vprašanja. Podjetje mora opraviti intenziven pregled in podrobno preverjanje postopkov, ki so bistvenega pomena za varnost živil.

Certifikat ISO 22000 je veljaven tri leta, vsako leto pa se izvede nadzor nad skladnostjo.

Kratek povzetek vsebine standarda ISO 22000

TÜV SÜD je kot ena od priznanih certifikacijskih hiš v Nemčiji na svojem spletnem mestu objavila podroben seznam vsebine revidiranega standarda ISO 22000. V nadaljevanju smo za vas povzeli vsebino tega seznama:

  • Transparentna in celovita komunikacija med certificiranim podjetjem in njegovimi interesnimi skupinami tvori pomemben del standarda.
  • Certificirana podjetja in tista, ki se potegujejo za certifikacijo, se v okviru standarda ISO 22000 obravnavajo v celoti in ne zgolj delno. Iz tega sledi, da je vključen tudi standard ISO 9001:2000. Enako velja za pečat HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) za analizo nevarnosti in preventivne programe, kot je pečat GMP (Good Manufacturing Practice), ki zadevajo izključno lasten segment v prehrambeni verigi.
  • Temeljnega pomena za standard je intenzivno testiranje in preverjanje ter ustrezna dokumentacija ukrepov, sprejetih za zagotavljanje varnosti živil.

Pečat – vaš paradni konj za vaše podjetje

Ne glede na to, ali ste proizvajalec ali ponudnik prevozniških storitev, pečati in certifikati vašim poslovnim partnerjem pokažejo, da imajo opravka s podjetjem, ki mu lahko zaupajo. Tukaj izpolnjujejo določila najstrožjih standardov glede kakovosti in varnosti in s tem že od začetka znatno zmanjšajo tveganja v zvezo z odgovornostjo. Na podlagi tega se lahko vaše možnosti za odpiranje novih trgov in mednarodne uveljavitve vašega podjetja še povečajo.

Ali ste certificirano podjetje in želite izkoristiti logistično mrežo iz vse Evrope v sistemu pametne logistike podjetja TIMOCOM? 

Več informacij

Keywords:

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek