Logistika 28.11.2021
5

Ti izumi so oblikovali in spreminjali logistiko

Inovacije optimizirajo prevozniške procese že od izdelave prvega tovornega vozila

Tovorna vozila, menjalni mostovi in kontejnerji

Logistika predstavlja bistven in pomemben del svetovne trgovine. Predstavlja pomemben gospodarski vidik in osnovo za globalni transport blaga. V našem blog prispevku smo si ogledali izume, ki so dolgoročno spreminjali logistiko.

Optimizirajte svoje transportne procese

Prvi tovornjak na svetu se je zapeljal v Anglijo

Po izumu lokomotive je naslednji pomembni mejnik v logistiki predstavljal izum tovornega vozila. Prvo tovorno vozilo – takrat ga je Gottlieb Daimler še vedno imenoval dostavno voziloje svet osvojilo leta 1896. Čeprav z besedo »osvojilo« malce pretiravamo: Ker prodaja v Nemčiji ni stekla, je bilo prvo tovorno vozilo te vrste prodano v Anglijo. Njegova največja nosilnost je bila 1,5 tone. Dve leti kasneje ga je nasledil model z nosilnostjo 5 ton. Vozila so bila še vedno zelo podobna kočijam, vendar sta bila motor in hladilnik že nameščena na prednji strani 5-tonskega vozila. A prevoz kontejnerjev s temi vozili še ni bil mogoč.

Kontejnerji poenostavljajo prevoze in pretovarjanje

Vsakdo pozna posebno vrsto prevoza z zabojniki. Kontejnerji imajo številne prednosti: Uporabljati jih je mogoče intermodalno in jih nalagati enega na drugega, saj imajo standardizirane mere. To pomeni, da jih je mogoče brez težav prelagati in prevažati. Četudi je prevoz z zabojniki obstajal že v 19. stoletju, je šele standardizacija v zgodnjem 20. stoletju privedla do optimizacije prevozov in prevoznih stroškov.

Američan Malcom Purcell McLean je leta 1956 prvič uporabil velike kovinske zabojnike za prevoz na tovornih vozilih in ladjah. Kot mlademu prevozniku naj bi se mu že leta 1937 porajala ideja, da bi lahko tovornjake zapeljali na ladje kar skupaj z njihovim tovorom ter se tako izognili nadležnemu prelaganju tovora v pristanišču. Nato je dobil idejo, da bi lahko natovarjali samo priklopnike ali prikolice skupaj z njihovim tovorom. Z inženirjem Keithom Tantlingerjem je nato razvil prvi sodobni intermodalni kontejner: Osem čevljev širok in deset čevljev dolg zabojnik iz valovite pločevine. S tem ko sta ga predala v uporabo, sta ustvarila prvi standardni kontejner. Ti standardi so bili sprejeti za kontejnerje v Veliki Britaniji, kateri so nadomestili lesene zabojnike, ki so jih uporabljali od 30-ih let 19. stoletja in do druge polovice 20. stoletja.

Rast svetovnega gospodarstva in povpraševanja po prevozih

Danes si življenja brez kontejnerjev več ne moremo predstavljati. V 90-ih letih prejšnjega stoletja se je potreba po prevozih znatno povečala: Število kontejnerskih ladij se je podvojilo in s tem tudi trg kontejnerjev. Leta 2005 je bilo po vsem svetu med 200 milijoni prevozov okoli 20 milijonov kontejnerjev. Od tega jih je s kontejnerskimi ladjami potovalo skoraj 75 odstotkov. Uporaba kontejnerjev je znižala prevozne stroške mednarodne trgovine z blagom, obenem pa tudi pospešila prevozniške procese. S tem je bil omogočen izvoz in uvoz raznolikih potrošniških dobrin, surovin in blaga v razsutem stanju. Dandanes po svetovnih morjih vsako leto potuje okoli 200 milijonov kontejnerjev.

Menjalni mostovi povečujejo učinkovitost voznega parka

Zlasti v cestnem tovornem prometu danes skorajda ni nikogar, ki bi lahko posloval brez menjalnih mostov. Ti so bili prvič uporabljeni leta 1971. Ideja je bila pospešiti prekladanje celotnega tovora na tovornjaku po modelu ladijskih kontejnerjev in s tem povečati učinkovitost voznega parka. Zet ustanovitelja podjetja Dachser, Thomas Simon, je v 60-letih prejšnjega stoletja nadaljeval z razvojem. Z izumom menjalnega mostu z nastavljivimi nogami je družinsko podjetje iz Kemptna za vedno spremenilo cestni tovorni promet. Z njihovo uporabo je mogoče bolje izkoristiti obstoječe koncesije za posamezna vozila. Osnovne mere menjalnega mostu so enake kontejnerjem ISO, zato je mogoče oba prevažati z istim prevozniškim vozilom. Dandanes se uporabljajo celo menjalni zabojniki in menjalni hlajeni dvonadstropni zabojniki, ki omogočajo še optimalnejšo izrabo nakladalnih kapacitet, ne da bi bilo treba nalagati palete eno na drugo.

Digitalizacija in prevozniške platforme utirajo pot sodobni logistiki

Dva izmed najbolj nedavnih izumov in razvojev v logistiki sta digitalizacija in mreženje akterjev, ki se ukvarjajo s prevozništvom. Do 90-ih let prejšnjega stoletja je bil prevoz blaga po cestah močno zaznamovan z osebnimi stiki in analognimi poslovnimi metodami. Medtem ko danes špediterji pri svojem delu kot primarna orodja uporabljajo sisteme TMS, ERP in borze prevozov, je bil pred tem cestni tovorni promet v veliki meri odvisen od telefonskih stikov.

Šele po razcvetu interneta, ki je omogočil mreženje, so se na tem močno fragmentiranem trgu lahko uveljavile digitalne aplikacije. Borza prevozov podjetja TIMOCOM je začela delovati leta 1997. Sicer so podobne platforme obstajale že pred tem, vendar niso ponujale primerljivih dodanih vrednosti. Bile so predvsem regionalno omejene. Borza prevozov in tovornega prostora podjetja TIMOCOM je postavila nove standarde za logistične procese v evropskem cestnem tovornem prometu.

Podjetje je platformo neprestano razvijalo dalje in jo med drugim razširilo z vmesniki za sisteme TMS in sisteme telematike ter številnimi drugimi aplikacijami ter storitvami. 

Inovacije optimizirajo logistične procese

Da je logistika danes takšna kot je, so zaslužni tako mehanski kot tudi digitalni izumi. Intermodalni promet ne bi bil mogoč brez iznajdbe in standardizacije kontejnerjev. Menjalni most je poenostavil prekladanje v cestnem tovornem prometu. Predvsem pa se je povečala stopnja digitalizacije. Ker si mnoga podjetja ne želijo dodatnih stroškov in izdatkov, jim neodvisne platforme omogočajo, da svoje procese digitalizirajo brez velikih vlaganj in s tem sodelujejo v ekosistemu logistike 4.0 Inovacije zadnjih desetletij imajo nekaj skupnega: Optimizirajo logistične procese pri prevozu blaga, povečujejo učinkovitost in znižujejo stroške.

Če želite tudi vi digitalizirati prevozniške procese in postati del evropske mreže več kot 45.000 strank, lahko kot nov uporabnik sistem pametne logistike brezplačno preizkusite. Registrirajte se in optimizirajte svoje logistične procese.

Optimizirajte svoje transportne procese

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek