Logistika 27.07.2023
4

Kaj je CMR tovorni list?

New Content Item (1)

Kot del uredbe o mednarodnem cestnem tovornem prometu je bila leta 1956 v Ženevi velika konferenca, ki je določila glavne smernice za cestni tovorni promet med dvema različnima državama: Konvencija o pogodbi za mednarodni cestni prevoz blaga

Ta mednarodni standard je tudi botroval nastanku novega transportnega dokumenta - CMR tovornega lista. O čem torej govorimo?

Vse, kar morate vedeti o CMR tovornem listu

Poskusimo spoznati ta mednarodni prevozni dokument ter za začetek poglejmo, kje je dobil svoje ime. Ime "CMR obrazec", ki se običajno uporablja, v resnici ni pravilno. Pravo ime dokumenta je "mednarodni tovorni list", medtem ko je ime CMR le kratica zaConvention des Marchandises par Route. , kar pomeni Konvencija o pogodbi za mednarodni cestni prevoz blaga.
Zdaj ko smo pojasnili jezikovne posebnosti glede mednarodnega tovornega lista,poglejmo, kakšne naloge opravlja. Za kaj vse se mednarodni tovorni list uporablja?
Če pogledamo 4. člen pogodbe CMR, vidimo, da je transportna pogodba natančno določena s CMR tovornim listom. Skratka, tovorni list se uporablja v primerih, ko je treba "določiti" pogoje prevozne pogodbe, ki vključuje odpremo in dostavo blaga med podjetji, ki delujeta v dveh različnih državah.
Smernice, ki jih določa Konvencija CMR, veljajo za vse države, ki so njene podpisnice: vse države Evropske unije, Maroko, Tunizijo in nekatere države Srednje Azije.

Ali je tovorni list CMR obvezen?

Da bi odgovorili na to vprašanje, moramo pogledati 4. člen Konvencije o pogodbi za mednarodni cestni prevoz blaga, ki pravi: «Odsotnost, nepravilnost ali izguba tovornega lista ne vpliva na obstoj ali veljavnost prevozne pogodbe, za katero še naprej veljajo določbe te konvencije.
Tako CMR tovorni list ni obvezen, saj ne nadomešča prevozne pogodbe, ki se lahko dokazuje na kakršen koli drug način. CMR obrazec je »izkaz«, še posebej uporaben za ugotavljanje morebitnih prevoznikovih obveznosti med prevozom. Še več, transportni dokument vsebuje vrsto pomembnih podatkov, kot so ime in naslov pošiljatelja, kraj in datum prevzema blaga, število paketov in njihovo težo, vrsto embalaže in tudi pomožne stroške, povezane s pogodbo. prevoza.

Deli CMR obrazca

CMR obrazecje standardna predloga, ki se uporablja v vseh državah, ki so del Ženevske konvencije. Gre za obrazec s 24 polji, ki ga je leta 1976 sestavil IRU (International Road Transport Union), to je mednarodni organ, odgovoren za nadzor in koordinacijo zvez v cestnem prometu.

CMR tovorni list je izdan v 4 izvodih z različnimi barvami glede na njihovo funkcijo:

  • rdeč izvod za pošiljatelja;
  • modri izvod spremlja blago in je na koncu dostavljen prejemniku;
  • zelen izvod za pošiljatelja;
  • izvod za interno rabo.

Kot smo že povedali, CMR obrazec vsebuje 24 polj, ki jih je treba izpolniti. S katerimi podatki pa? Oglejmo si podrobno najpomembnejše dele obrazca:

  • polje 1: podatki pošiljatelja/naročnika, ki posreduje podatke o prevozu. Predvideva se odgovornost do prevoznika za tisto, kar je navedeno na CMR tovornem listu;
  • polje 2: komu bo blago dostavljeno;
  • polje 3: omogoča vnos naslova za dostavo, ki se razlikuje od naslova prejemnika;
  • polje 4 kraj in datum nakladanja blaga. Dobavni rok začne teči od tega datuma;
  • polja od 5 do 11: podatki, ki se nanašajo na blago. Če ni vnesena nobena izjava ali pridržek, prevoznik molče izjavlja, da je prejel blago v dobrem stanju;
  • polje 18: v tem odstavku lahko prevoznik izrazi svoje pomisleke glede stanja blaga ali embalaže;
  • polje 19: se lahko uporablja za posamezna določila, ki jih CMR konvencija ne predvideva;
  • polje 21: datum in kraj izdaje CMR tovornega lista;
  • polje 22: ime podjetja in podpis pošiljatelja/naročnika;
  • polje 23: podpis špediterja prevoznega dokumenta;
  • polje 24: podpis prejemnika transportnega dokumenta.

Kdo izpolnjuje CMR obrazec?

Standardna praksa je, da mednarodni tovorni list izpolnjuje prevoznik, čeprav CMR konvencija ne določa, kdo je tisti, ki mora izpolniti ta dokument. Ne pozabite pa, da je trenutno mogoče CMR obrazec izdati elektronsko.

Odgovornost prevoznika

Že prej smo zapisali, da je CMR tovorni list neke vrste "dokaz". Kakšne so odgovornosti prevoznika v primeru poškodbe ob dostavi?
Podpis CMR obrazca s strani prevoznika pomeni domnevo odgovornosti v primeru izgube ali poškodbe. Ravno zaradi tega je prevoznik dolžan svoje pomisleke glede stanja blaga in embalaže podrobno izraziti na obrazcu.
Vendar je prevoznik zaščiten s številnimi klavzulami o izjemah, ki od pošiljatelja zahtevajo, da dokaže neposredno povezavo med izgubami in prevoznikovimi praksami. Poleg tega prevoznik v primeru poškodbe ne odgovarja za celotno vrednost blaga, temveč le glede na njegovo težo. Po konvenciji CMR pa odškodnina ne sme preseči 8,33 obračunske enote na kg manjkajoče bruto teže.
CMR tovorni list je le eden od številnih transportnih dokumentov, ki med drugim urejajo mednarodno trgovanje. Nekateri med njimi so izjemnega pomena in nujno jih je ves čas spremljati, da bi jih čim bolje obvladovali. Številne možnosti, ki jih ponuja TIMOCOM trg, vključujejo nalaganje in prenos vseh potrebnih dokumentov v vašem profilu podjetja. Če povzamemo, TIMOCOM omogoča, da je logistika vedno le klik stran!

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek