Prevozniški trg 15.07.2020
3

Počasno okrevanje logistike – trenutne številke kažejo na konec recesije

Kljub koronavirusu lahko po napovedih od leta 2021 znova računamo na gospodarsko rast v nemški logistiki.

Pandemija koronavirusa in poskusi njene zajezitve imajo resne gospodarske posledice po vsem svetu. Vsaj v logistični panogi v Nemčiji so zaenkrat vidni znaki počasnega upada gospodarstva. S pomočjo aktualnih podatkov prikazujemo, kakšna gospodarska rast je napovedana v letu 2021.

Šestodstoten upad gospodarstva v prihajajočem četrtletju – tako napoveduje nemško ministrstvo za gospodarstvo in inštitut Ifo s sedežem v Münchnu. Toda obeti za nemško gospodarstvo so znatno boljši, kot se zdi na prvi pogled. To pomeni, da se je gospodarski položaj po vsej Nemčiji že izboljšal, in lahko pričakujemo, da se bo v letu 2020 tako nadaljeval.

Različne posledice za podjetja

Obseg vpliva koronavirusa na gospodarsko dejavnost in posledične omejitve se razlikujejo od podjetja do podjetja. V sektorjih maloprodaje, zdravstva in spletne prodaje so celo zabeležili rast. Industrijska podjetja in sektor proizvodnje v Nemčiji so od pojava pandemije utrpeli velik padec povpraševanja. Gospodarsko ravnovesje moči se je v zadnjem četrtletju premaknilo. Za panogo je to pomenilo, da je bilo treba vrednostne in dobavne verige hitro in fleksibilno prilagoditi spreminjajočim se razmeram na trgu. Številnim prevozniškim podjetjem je uspelo izvesti te spremembe. 20. marca je bilo v nemškem časopisu DVZ mogoče prebrati, da čeprav vsakemu petemu podjetju morebiti grozi stečaj, obeti kažejo, da ne bo vala stečajev prevozniških in logističnih podjetij. Vseeno pa obstajajo logistična podjetja, ki potrebujejo premostitveno pomoč.

Hitra pomoč tistim, ki jo potrebujejo

»Logistikweisen«, odbor strokovnjakov iz vseh področij logistike, je v odprtem pismu na začetku aprila povzel potrebe panoge. Med drugim so pozvali k razširitvi finančne podpore in odpravi birokratskih ovir, s katerimi se podjetja srečujejo, ko zaprosijo za pomoč. Zaradi visokega povpraševanja po ukrepih finančne pomoči, je čas obdelave prošenj precej dolg. Teh čakalnih dob si ravno podjetja, ki so že v težavah, ne morejo več privoščiti. Vse več malih in srednje velikih podjetij, ki so odvisna od stalnega toka plačil, nato nima več zadostne likvidnosti. Zato je za nemško logistiko pomembno, da razpolaga s finančnimi sredstvi za premostitev tega obdobja – še posebej zato, ker so obeti za prihodnje leto pozitivni.

Gospodarska napoved daje razlog za upanje

Na začetku junija so strokovnjaki »Logistikweisen« znova podali svojo oceno vpliva, ki ga bo imela kriza zaradi koronavirusa na logistično panogo. V njej piše, da se je gospodarski položaj v primerjavi z aprilom rahlo izboljšal in da nadaljnja gospodarska upočasnitev ni verjetna.

Hitrega okrevanja prevozniške industrije ni mogoče pričakovati. Vendar se napoveduje, da morda ne bo prišlo do »vala stečajev«. Za leto 2020 je napovedan upad za šest odstotkov, kar je enako podatku, ki ga navaja ministrstvo in inštitut Ifo. Vendar so te napovedi povezane s pričakovanjem, da ne bo prišlo do novega izbruha s sočasnimi omejitvami. Če bo prišlo do ponovnega vala okužb, ki bi vodil do druge karantene, bi bilo treba napovedi popraviti.

Gospodarske napovedi za nemški trg torej napovedujejo dobre možnosti za razvoj in kažejo na počasno gospodarsko okrevanje. Recesija bi se lahko končala. Tudi drugi gospodarski podatki dajejo upanje, da lahko lažje zadihamo. Gospodarska napoved inštituta Ifo s sedežem v Münchnu za prihajajoče leto napoveduje okrevanje celotnega nemškega gospodarstva. Na ponovno gospodarsko rast lahko upamo od druge polovice leta 2021. Po podatkih strokovnjakov »Logistikweisen« bi to za logistiko pomenilo triodstotno rast.

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek