Novice 22.03.2024
4

Poenostavljeno prilagajanje spremembam: Agilni logistični procesi podjetja Krämer Bau GmbH

»Včasih se sprašujem: Le kako smo to počeli prej?«

Spreminjanje načrta na preprost način: Agilni logistični procesi družbe Krämer Bau GmbH

»Sprememba načrta!« Zaradi te besede se predvsem v logistiki, kjer mora vsak element gladko prehajati v drugega, na čelu odgovorne osebe pojavijo kapljice potu – zlasti, če gre na tesno s časom. Hitre spremembe v logistiki pozna tudi inženir industrijske ekonomije Bernd Rehles, ki je kot tehnični nabavnik odgovoren za logistične procese v podjetju Krämer Bau GmbH. »Vedno znova se pojavljajo novi izzivi,« pravi o logistiki, ki je v 32 letih, odkar dela v podjetju, postala njegovo glavno področje dela.

Prijavite se na naše logistične novice zdaj in redno boste prejemali zanimive članke iz sveta cestnega tovornega prometa neposredno v svoj poštni predal!

O podjetju Krämer Bau GmbH

Podjetje Krämer Bau GmbH ponuja celoten spekter del s področja nizkih gradenj in rušenja objektov. Poleg osnovnih kompetenc na področju zemeljskih del, napeljave kablov, gradnje kanalov, cest in industrijske gradnje je podjetje Krämer Bau specializirano za sistematično rušenje kompleksov zgradb in vetrnih elektrarn. Več kot 120 zaposlenih v tem družinskem podjetju s sedežem v hribovju Eifel skrbi za številne projekte svojih strank iz celotne Nemčije.

Da dela na gradbišču ne stojijo, je obvezna prilagodljiva logistika

Prav dostava na gradbišče je posel, pri katerem je potrebna hitra odzivnost. Za podjetje Krämer Bau GmbH, ki se ukvarja z nizko gradnjo in rušenjem, veljajo strogi časovni načrti. Naj gre za cevi, zabojnike, gradbene ograje ali 40-tonske bagre – vse mora biti na pravem mestu ob pravem času, da dela na gradbišču ne obstanejo. Tudi skladiščenje je pomembno, saj je na gradbiščih običajno na voljo le omejen prostor, zato je potreben pravočasen odvoz. Nepredvidljivi dogodki, kot so vremenski pogoji, težave pri dobavi, težave v prometu ali dovoljenja, terjajo »spremembe načrtov!«.

Tudi o tem razlaga Bernd Rehles: »Do sprememb na gradbišču pride nenadoma.  V enem dnevu je treba nato morda organizirati orodja in ljudi ali pa jih znova odpeljati, včasih pa je treba dobaviti eno ali dve euro paleti z gradbenimi ograjami za zavarovanje mesta, kjer je prišlo do udrtja.« 

Drugi izzivi so rezultat pozitivnega razvoja. Podjetje Krämer Bau GmbH se je v preteklih letih razširilo. Razvilo je poslovno področje obnove vetrnih elektrarn in ga razširilo po vsej državi. V okviru projektov, pri katerih stare vetrne elektrarne zamenjujejo s sodobnimi, so sodelavci Bernda Rehlesa odgovorni za urejanje transportne infrastrukture in rušilna dela. Zaradi vse več voženj po celotni regiji je lastni vozni park podjetja dosegel svoje meje, čas, potreben za dodeljevanje transportnih nalog zunanjim izvajalcem, pa se je bistveno podaljšal.

Tako je sčasoma postalo težje pokrivati vse transporte z lastnim voznim parkom, pa tudi sodelovanje s transportnimi partnerji iz bližnje okolice ni več zadostovalo.

Hitre spremembe logistike v kombinaciji z agilnimi procesi

Dolgotrajno iskanje transportnih partnerjev, ki so na voljo v kratkem času, je za podjetja Krämer Bau GmbH že eno leto preteklost. To je že tako daleč, da Bernd Rehles pravi: »Včasih se sprašujem: Le kako smo to delali prej?« Od februarja 2023 za logistične izzive namreč uporablja borzo tovora TIMOCOM. 

Vsakdanjika brez trga TIMOCOM si ne more več predstavljati. Transport vozil za rušenje, zapor, ograj, cevi – vse to poteka prek borze tovora. Le posebni težki transporti vozil za gradbena dela s težo več kot 40 ton zaradi strogih predpisov niso primerni za borzo tovora. 

Svojim izvajalcem rad nudi podporo s svojimi izkušnjami, ki jih je pridobil kot voznik tovornjaka: »Nekaterih gradbišč stran od javnih cest ni preprosto najti. Predhodno raziščem razmere in koordinate, da lahko transport gladko poteka in da se voznik dobro znajde.«

»Ko sem prvič uporabil TIMOCOM za iskanje transportnega podjetja za naročilo, sem v eni uri na telefon prejel 100 klicev in 70 elektronskih sporočil – zelo sem bil presenečen nad tem, kako hitro to gre,« pravi Bernd Rehles. Najraje uporablja digitalno komunikacijo: »Tako je bolj urejeno in zelo dobro mi služi.«

Agilni logistični procesi ne prihranijo le časa, pač pa tudi stroške

Borza tovora TIMOCOM za Bernda Rehlesa predstavlja odgovor na hitre spremembe na gradbiščih. Podjetje se je uspešno soočilo z izzivi in postalo agilno. »Prihranek stroškov, prihranek časa in močno transportno omrežje,« našteje tri najpomembnejše prednosti. Zanj logistika ni igra na srečo, saj »le tisti, ki dobro dela, postane zmagovalec!«

Morda vas bo zanimalo tudi to:

Benedikt Stasch

Marketing Campaign Manager

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek