Novice 19.01.2022
5

To je 6 najvidnejših trendov za leto 2022

Uspešno zavarujte oskrbovalno verigo in izkoristite konkurenčno prednost

Trdi disk s kartonastimi škatlami in čipom, na katerem stoji letalo, tovorno vozilo, viličar, zemljevid in štoparica

Za logistično panogo so težka leta. Vse večja globalizacija in povezani svetovni pretoki blaga so privedli do povečanega povpraševanja po logističnih storitvah. Ozka grla v proizvodnji, zamude pri dostavah in zastoji pri obdelavi kontejnerjev so v letu 2021 panogo še dodatno obremenili.

Tudi v letu 2022 se bodo morali delujoči v panogi spopasti z nekaterimi izzivi. Z opazovanjem trendov lahko svoje podjetje lažje pripravite na potrebe trga in tako dolgoročno zavarujete lastno oskrbovalno verigo ter s tem dosežete konkurenčno prednost. V nadaljevanju boste izvedeli več o najpomembnejših trendih in inovacijah v logistični panogi za leto 2022.

Pri lastnih prevozniških procesih je pogosto težko upoštevati vse trende. Toda pri tem vam je v pomoč sistem pametne logistike podjetja TIMOCOM s svojo celovito in prilagodljivo ponudbo. Prepričajte se sami.

Preizkusite sistem pametne logistike zdaj

1. Logistika postaja zelena

Trajnostnost – trend, ki je bil vseprisoten že v letu 2021. V letu 2022 se bo njegova prisotnost le še okrepila. Tisti, ki se bodo pridružili valu trajnostnosti, bodo lahko v letu 2022 dosegli resnično konkurenčno prednost.

Trend na eni strani spodbuja vpliv potrošnikov, ki si vse bolj želijo trajnostnih oskrbovalnih verig, na drugi strani pa bodo zaradi uveljavitve nove zakonodaje o oskrbovalni verigi, po kateri bodo podjetja odgovorna za kršitve človekovih pravic njihovih dobaviteljev, trajnostne oskrbovalne verige skorajda nepogrešljive.

To v logistiki predstavlja številne izzive. Osredotočiti se je treba na trajnostnost pri embalaži, prevoznih sredstvih in prevoznih poteh. Poleg tega morajo biti procesi tako transparentni, da je mogoče brez težav ali vrzeli dokazati poreklo vsake posamezne komponente.

V naslednjem blog prispevku vam predstavljamo možne načine, kako narediti prevozniške procese v vašem podjetju bolj trajnostne.

2. Transparentnost s pomočjo inovacij

V letu 2022 skoraj noben drug trend ne bo tako pomemben kot transparentnost znotraj oskrbovalne verige.

Transparentna oskrbovalna veriga omogoča prepoznavo in preprečevanje tveganj znotraj oskrbovalne mreže ter s tem pridobitev konkurenčne prednosti. Transparentnost je mogoče doseči s pomočjo digitalizacije in uporabe inovativnih tehnologij. Zato bi morala podjetja naslednje leto podrobneje pregledati svoje logistične procese. Na ta način bodo lahko prepoznala in izkoristila svoj potencial za optimizacijo.

Poleg zagotovitve obstoja oskrbovalne verige je s tem mogoče zavarovati tudi dolgoročne možnosti uspešnega poslovanja.

3. Revolucija s pomočjo robotike in avtonomne vožnje?

Poleg digitalizacije bo imela pomembno vlogo v logistični panogi v letu 2022 tudi avtomatizacija. Trendi, kot sta robotika in avtonomna vožnja, lahko še povečajo učinkovitost logističnih procesov in zmanjšajo stroške.

Že danes najsodobnejši skladiščni roboti delujejo tako natančno, da jih je mogoče brez težav uporabljati skupaj z zaposlenimi, saj zanje ne predstavljajo nobene nevarnosti. V prihodnosti bi lahko imeli roboti odločilno vlogo pri natovarjanju in raztovarjanju tovornjakov.

Leto 2022 bo zaznamoval tudi trend približevanja avtonomni vožnji. Velika logistična podjetja, kot sta DHL in UPS, so v preteklih letih že vlagala v raziskave. Kar pa ni presenetljivo, saj prinašajo avtonomna vozila številne prednosti. Avtomatizacija dostave poleg zniževanja stroškov in povečevanja učinkovitosti zagotavlja tudi, da so prevozi neodvisni od človeškega dejavnika. Dejavniki, kot so pomanjkanje voznikov, počitek ali slabe vremenske razmere potemtakem ne bodo več predstavljali izzivov.

Zato bo v letu 2022 v ospredju nadaljnji razvoj tovrstne tehnologije. 

4. Še večje povpraševanje po strokovnjakih

Kljub robotiki in avtonomni vožnji bodo ljudje v letu 2022 za logistiko še vedno nepogrešljivi. Toda izpolnjevati bodo morali vse obsežnejše zahteve, vse pomembnejše pa bo tudi, da so dobro obveščeni o najnovejših tehnologijah.

Najbolj iskani bodo strokovnjaki s področja avtomatizacije procesov, masovnih podatkov ali »big data«, interneta stvari (IoT) ter umetne inteligence. Vendar bo zaradi velikega povpraševanja in stalnega pomanjkanja usposobljenih delavcev težko najti dobre kandidate.

Zato morajo podjetja razmišljati o tem, kako bodo privabila potencialne kandidate za ta delovna mesta. Trend tega se kaže v ustvarjanju spodbud, kot je poštena plačna struktura, prilagodljiv delovni čas ali sodobno delovno okolje.

6. Zadnji kilometer poti: Urbana mini skladišča namesto velikanskih logističnih centrov

Spletna trgovina je v razcvetu, s tem pa tudi dostava na t.i. zadnjem kilometru poti. Trendi, kot so dostava v istem dnevu ali brezplačna poštnina in vračila razveseljujejo potrošnike, v logistiki pa velja prav nasprotno. Zaradi rastočega obsega prometa, vse večje urbanizacije in visokih stroškov se panoga vsak dan sooča z velikanskimi izzivi.

Odgovor na to bi lahko bila tako imenovana mikro skladišča. To so majhni prostori za skladiščenje, ki blago zlasti v gosto naseljenih območjih približajo potrošnikom. Dostavo v zadnjem kilometru poti pomagajo narediti hitrejšo in učinkovitejšo ter pomagajo zadostiti vse večjemu povpraševanju po dostavah v najkrajšem možnem času. So posebej primerna za potrošniško blago, ki ga ni treba skladiščiti po posebnih merilih, kot je npr. vzdrževanje hladne verige. Zagonska podjetja, kot sta Flink ali Gorillas, pa dokazujejo tudi nasprotno in kažejo, da je skladiščenje živil v mikro skladiščih prav tako mogoče.

7. Brez tveganja ni zabave? To v logistiki ne velja

Pandemija koronavirusa je pokazala, kako lahko zlahka spreminjajoči se okvirni pogoji porušijo občutljivo konstrukcijo globalnih oskrbovalnih verig. V prihodnje lahko pričakujemo tudi, da bodo oskrbovalno verigo ogrozili še drugi dejavniki.

Z zavestnim upravljanjem tveganj oskrbovalne verige lahko naredite oskrbovalno verigo bolj odporno na krize in zavarujete dolgotrajno zmožnost dostave ter si s tem zagotovite dober položaj na trgu. Zato bi morala podjetja opredeliti možna tveganja, uvesti upravljanje tveganj oskrbovalne verige in določiti ukrepe za nepredvidljive dogodke, če tega še niso storila.

Zaključek

Leto 2022 bo leto inovacij. Nove tehnologije, poseben poudarek na trajnostnosti in urbanizacija prevozniških procesov bodo dolgotrajno vplivali na logistiko.

Povpraševanje po strokovnjakih se bo s tehnologijami, kot so masovni podatki, internet stvari in umetna inteligenca, močno povečalo. Zaradi pomanjkanja usposobljenih delavcev bodo morala podjetja dokazati, da so privlačna za zaposlovanje. Vloga, ki jo bosta v prihodnosti morda igrali robotika in avtonomna vožnja, bo med letom postala vse jasnejša.

V letu 2022 bo imela osrednjo vlogo tudi tema varnosti. Transparentnost in dobro upravljanje tveganj oskrbovalne verige sta ključa do uspeha. Na tem področju je lahko koristna uporaba inovativnih tehnologij, ki omogoča zagotavljanje transparentnosti. To omogoča povečanje potenciala za optimizacijo ter s tem zavarovanje nadaljnjega obstoja oskrbovalne verige.

Ravno tukaj vam je v pomoč sistem pametne logistike podjetja TIMOCOM, ki vam pomaga hitro in učinkovito obravnavati vaše prevozniške procese. Tako boste ohranili nadzor nad stanjem pošiljk ter v samo nekaj minutah oddali naročila in jih digitalno obdelali. Poleg tega vam partnerstvo s ponudnikom plačilnih storitev JITpay zagotavlja zanesljivo in varno plačevanje.

Bodite korak pred prihajajočimi trendi in se že danes odločite za preizkušanje brez obveznosti.

Preizkusite sistem pametne logistike zdaj

Keywords:

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek