Novice 10.02.2022
4

Zima je tukaj – na kaj morajo paziti vozniki

Zima je tukaj – na kaj morajo paziti vozniki

Razburljiv, pa tudi sproščen praznični božični in silvestrski čas je zdaj za nami.  Za večino od nas se zima začne s prvim snegom, ki je alpske regije pobelil že zgodaj decembra. Tako kot velja vedno in povsod, to nekatere razveseli, drugih pa ne: Sneženje pomeni za nekatere ljudi zabavo v snegu, za druge pa kaos na cestah.

Za tiste, ki se morajo zelo zgodaj zjutraj odpraviti od doma in iti v službo ali po svojih opravkih, je lahko to precej kočljiva zadeva: Zmrzal na cestah, spolzka cestišča, zamegljene šipe, sneg in led na strehah predstavljajo prve izzive. Če se na pot z vozilom podate kljub snegu in ledu na vozilu ali z zgolj majhno luknjo za gledanje, je lahko globa za to precej visoka: Ste vedeli, da ste na tak način lahko ob 120 evrov? To ne velja samo za voznike tovornih vozil! Tudi ogrevanje motorja je prekršek oz. vas lahko nekaj stane.

V naslednjem besedilu smo vam pripravili nasvete in namige, ki vam bodo pomagali prestati ledeni čas in pripomogli k temu, da boste božični denar namesto za kazni zapravili za lepe stvari.

Ali imate na vozilu nameščene prave pnevmatike? Pa pojdimo!

Ustrezne pnevmatike za zimo so brez dvoma zimske pnevmatike. To še posebej velja v legah, kjer pogosteje sneži. Tudi v takšnih krajih je pomembno, da redno pregledujemo globino profila in tlak v pnevmatikah. Priporočljiva je uporaba pnevmatik z dobrim oprijemom in globino profila vsaj 4 mm. Če je tlak v pnevmatikah previsok ali prenizek, se pnevmatike v ekstremnih vremenskih pogojih hitreje obrabijo. Neustrezen tlak v pnevmatikah povzroča tudi daljšo zaviralno razdaljo na spolzkih cestiščih. Pomembno je tudi, da pred vožnjo preverite, ali so zimske pnevmatike obvezne, ali to velja za vse osi ali samo za pogonsko os. Od lanskega leta so v Nemčiji vsaj za avtobuse in vozila iz kategorije N2 in N3 zimske pnevmatike obvezne na pogonski IN krmiljeni osi. Predpisi so v drugih državah drugačni, njihovo nespoštovanje pa lahko privede do denarnih kazni do višine 5.000 evrov in odvzema vozniškega dovoljenja.

K pnevmatikam sodijo tudi snežne verige, vendar se le-te uporabljajo manj pogosto. Priporočljivo je, da se vsake toliko časa preizkusite v njihovem nameščanju, da boste v mrazu znali to hitro storiti.

So vsa tesnila zatesnjena? Potem pa na pot!

Preverjanje tesnil je del vsake vožnje. Je vse tako, kot mora biti? Odpravimo se. V zimskem času je material v vozilih veliko bolj obremenjen kot poleti; na eni strani zaradi vremena, na drugi pa zaradi blata, vode in soli. Tesnila postanejo bolj porozna. Če nekatera mesta ne tesnijo dobro, so slednja pozimi neposredno dovzetna za rjavenje. Če pregledujete tesnila, je treba zavorne cevi pregledati na enak način kot sredstvo proti zmrzovanju v zavornih ceveh. Če tega ni dovolj in tekočina v zavornih ceveh zmrzne, je lahko nadaljnja vožnja življenjsko nevarna. V takšnem primeru takoj obiščite avtomehanika, ki bo to napako odpravil. Pomembno je tudi proaktivno uravnavanje odtočnih ventilov na posodah za zrak, s čimer preprečite, da ne zmrznejo.

Ali imate s seboj hrano? Potem pa za volan in na pot!

Za primer, da kje obtičite ali je promet zelo počasen, je dobro, če imate s sabo tudi kakšno odejo. Lahko tudi dve, če imate v vozilu sopotnike. Včasih lahko traja več ur, preden lahko nadaljujete svojo pot ali vam pomoč nudi rdeči križ. Zato je dobra ideja, da na pot vzamete malce več hrane, pa tudi termovko s kavo ali okusnim čajem. Če se počutite slabo ali ste prehlajeni, si preberite naš članek Bolezen v voznikovi kabini.

Imate zagotovljeno oskrbo z energijo? Potem vam želimo varno vožnjo!

Delovanje akumulatorja se pozimi poslabša. Ne le za 10 ali 15 % – učinkovitost akumulatorja je nižja za kar 30–50 %! Torej velja: Na začetku zime preverite delovanje akumulatorja in ga po potrebi zamenjajte. Ravno pozimi je akumulator bolj obremenjen, saj elektronika in zaganjalnik zahtevajo več energije. Prav tako pomembno je redno pregledovanje žarometov, da boste bolje videli in da boste bolje vidni!

So na strehi vozila ledene ploskve? Najprej jih odstranite, nato pa se odpeljite!

Najbolje je seveda, če parkirate na parkiriščih, ki imajo odre za odstranjevanje snega in leda s strehe vozil. Ker je takšnih parkirišč bolj malo, lahko parkirate na rahli strmini, da voda odteče s strehe. V najboljšem primeru so vozila ali prikolice opremljeni s posebno zračno blazino, RoofSafetyAirBag. Slednjo je treba vklopiti, preden voda zamrzne. Pomembno je tudi, da za odstranjevanje ledenih ploskev na streho vozila nikoli ne plezate nezavarovani. Pri odstranjevanju ledu pazite, da ne ogrožate nobenega drugega vozila ali celo ljudi. V primeru, da je prikolica prazna, lahko ponjavo z notranje strani dvignete s prečk in jo zrahljate. Pri osebnem vozilu si lahko pomagate z metlo. Če ledenih ploskev ali snega ne odstranite s strehe vozila in to privede do nesreče, ste lahko kaznovani z globo do 120 evrov.

Z aplikacijo podjetja TIMOCOM Poti in stroški boste redno obveščeni o tem, ali so se na vaši poti zaradi vremena pripetile nesreče in če so kje kakšna kratkotrajna zaprtja ali gradbišča.

Še nimate dostopa do sistema pametne logistike? Registrirajte se zdaj in testirajte brez obveznosti.

Na neobvezujoče testiranje

Še zadnji nasvet za zimski čas, da vas poleti ne bodo čakala neprijetna presenečenja: Vsake toliko časa vklopite klimatsko napravo in jo pustite nekaj časa delovati, da se dobro prezrači. 

Vsem želimo varno in prijetno vožnjo pozimi!

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek