Prevozniški trg 22.11.2020
3

Na prevozniškem trgu po Evropi trend naraščanja

Transportni barometer je septembra zabeležil več kot 10 milijonov vnosov tovora

Vnosi tovora v tretjem četrtletju leta 2020

Preobrat v evropskem cestnem tovornem prometu: Po znatnem upadu ponudb tovora zaradi čezmejnih omejitev gibanja je transportni barometer podjetja TIMOCOM v tretjem četrtletju znova zabeležil občutno povečanje, tako za čezmejni prevoz tovora kot tudi na različnih evropskih notranjih trgih.

Razvoj obsega tovora v tretjem četrtletju leta 2020

Med julijem in septembrom 2020 je znatno povečan obseg tovora popolnoma popravil zelo slabo drugo četrtletje tega leta, za kar je kriva pandemija koronavirusa. Prvič po začetku krize zaradi koronavirusa je število vnosov tovora septembra letos znova preseglo mejo 10 milijonov, kar je za kar 26 odstotkov več kot v istem mesecu leta 2019. Analiza temelji na našem lastnem transportnem barometru. Ta analizira razvoj ponudb in povpraševanja po prevozu več kot 135.000 uporabnikov iz 44 evropskih držav ter s tem kaže reprezentativno sliko dejanskega stanja na evropskih cestah. Po njegovih podatkih je bilo v tretjem četrtletju leta 2020 zabeleženih več kot dvakrat toliko ponudb tovora kot v drugem četrtletju (+111 %). Tudi v primerjavi z enakim obdobjem lani je bilo v preteklem četrtletju tega leta zabeležen okoli 17-odstotni porast tovora.

Razlogi za porast:

Ali so očitni? Predstavnik podjetja TIMOCOM, Gunnar Gburek, meni da: »Glavna razloga sta sorazmerno bolj sproščena situacija glede okužb v poletnih mesecih in prevozniška luknja po omejitvah gibanja v številnih evropskih državah. Zlasti močno prizadete države, kot sta Italija in Španija, so na začetku junija odpravile zelo stroge omejitve, okrepile proizvodnjo po vsej državi in odpravile izredne razmere v državi. Potreba po vrnitvi na prejšnje stanje je bila predvidljiva in jo je zdaj mogoče čutiti po vsej Evropi.«

Milijon vnosov tovora več v nemškem notranjem prometu

Izredno povpraševanje po prevozih je mogoče jasno opaziti tudi v nemškem notranjem prometu. Zgolj v Nemčiji je bilo v tretjem četrtletju leta 2020 zabeleženih preko milijon vnosov tovora več kot v enakem obdobju leta 2019. Tudi v primerjavi z drugim četrtletjem 2020 so se vrednosti znatno povečale: Če to razdelimo na posamezne mesece, so podatki naslednji: julija je bilo zabeleženo 3-odstotno povečanje, avgusta 17-odstotno in septembra kar 73-odstotno povečanje v primerjavi z drugim četrtletjem. Tudi v Franciji je logistika nadoknadila zamujeno v nacionalnem prometu: Obseg se je tu v tretjem četrtletju 2020 povečal za več kot 12 odstotkov na mesec, zato se je v primerjavi z močnimi nihanji na začetku te krize znova stabiliziral.

Trend povečevanja čezmejnih prevozov

Splošno naraščajoč trend v tovornem prometu je opazen tudi v čezmejnem prevozu tovora. Na primer, v primerjavi z drugim četrtletjem so se ponudbe tovora za prevoz iz Nemčije v Belgijo povečale za do 65 odstotkov, za prevoz iz Nemčije v Francijo pa za kar 72 odstotkov:

  • Nemčija -> Francija: julij +72 odstotkov, avgust +35 odstotkov, september +34 odstotkov
  • Nemčija -> Belgija: julij +30 odstotkov, avgust +60 odstotkov, september +65 odstotkov

Dobri obeti tudi za druga področja

Tudi tradicionalno šibkejše države so se iz obdobja omejitev gibanja prebile močnejše. Obseg prevozov tovora iz Nemčije na Madžarsko je bil še julija za 44 odstotkov manjši kot v enakem obdobju lani, septembra pa se je ta primanjkljaj zmanjšal na zgolj 16 odstotkov. Razvoj ponudb tovora med Nemčijo in Češko je še bolj opazen: Po šibkem juliju (-41 odstotkov v primerjavi z letom 2019) so bile številke že septembra skoraj na lanski ravni (-3 odstotke v primerjavi z letom 2019).

Transportni barometer podjetja TIMOCOM

Z našim transportnim barometrom že od leta 2009 v 44 evropskih državah analiziramo razvoj ponudb in povpraševanja po prevozu na borzi prevozov, ki je del sistema pametne logistike. Več kot 135.000 uporabnikov vsak dan objavi do 750.000 mednarodnih ponudb tovora in tovornega prostora! Sistem pomaga več kot 45.000 strankam podjetja TIMOCOM pri doseganju logističnih ciljev s pametnimi, varnimi in preprostimi rešitvami.

Tukaj preverite transportni barometer podjetja TIMOCOM

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek