Novice 11.08.2020
3

Brezmejna logistika je osnova za močno Evropo

Čezmejni cestni tovorni promet je sistemsko pomemben za vzdrževanje dobavnih verig za močno Evropo.

Prost pretok blaga in izdelkov

Šibkosti si lahko privoščijo samo tisti, ki so močni. Iz tega zornega kota je Evropa težkokategornica. Vendar ji pri kazanju mišic manjka koordinacije. Pandemija koronavisura nam je na eni strani pokazala omejitve evropske ideje, na drugi pa pomen cestnega tovornega prometa v Evropi.

To, kar smo videli in izkusili med karanteno, ni slika močne, združene Evrope: Namesto skupne rešitve so bili vzpostavljeni številni posamezni predpisi v državah članicah in sosednjih državah. Nacionalne omejitve namesto usklajenih ukrepov Posledice so bile začasno zaprti mejni prehodi in tovornjaki v prometnih zastojih.

V Evropi se moramo zavzeti za drug drugega

»Pandemija je razkrila, kako krhek je še vedno evropski projekt,« je v svoji izjavi dejala nemška kanclerka Angela Merkel. V času priprav na nemško predsedovanje Sveta EU, ki se je začelo 1. julija, je kanclerka predlagala rešitev, ki bi jo morali upoštevati v interesu mednarodne skupnosti: »V Evropi se moramo zavzeti drug za drugega.« In kako prav ima!

Prosta trgovina in prost pretok blaga sta evropska moč Za vzdrževanje dobavnih verig – zlasti v kriznih časih – temeljno in sistemsko pomembno področje. Za razvoj te moči je potrebna skupna koordinacija. V delujočem gospodarstvu je to predvsem naloga logistike. Vpliv pandemije in karantene v Evropi je pokazal, kako sistemsko pomembna je logistika ne le za našo državo, temveč za prebivalce v vsej Evropi. Zahvaljujoč uporabi številnih prevoznikov, špediterjev ter ponudnikov storitev hitre pošte, je bilo mogoče obvladati hitro rastoče število pošiljk in nadaljevati dostave trgovinam na drobno z živili. Brez logistike bi še vedno čakali na zaščitne maske in vsakdanje osnovne potrebščine. Brez nepretrgane oskrbe proizvodnje bi še več podjetij, ki so odvisna od mednarodne razdelitve dela, ostalo zaprtih.

Delujoče dobavne verige so nepredstavljive brez brezmejnega cestnega tovornega prometa

Da bi lahko vsaka evropska država v kontekstu globalnega tekmovanja za tržni delež pokazala svoje mišice, je potrebno sodelovanje med vodilnimi silami v Evropski uniji. Napredka, gospodarskega razvoja in blaginje ni mogoče doseči brez neštetih malih in srednje velikih podjetij v logistični industriji, delujočih dobavnih verig pa si ni mogoče predstavljati brez neomejenega cestnega tovornega prometa.

Politiki in podjetja morajo zagotoviti pogoje za dobavne verige, ki so odporne na krize, zanesljive in poštene. Medtem ko smo bolj ali manj na začrtani poti do evropskega zelenega dogovora (Green Deal) in smo si zastavili visoke podnebne cilje, je prevozniški industriji v »projektu Evropa« še naprej namenjeno malo pozornosti.

Resnično zavidljivo bi bilo, če bi Evropo naredili ne le za prvo podnebno nevtralno celino. Z vidika gospodarske moči bi bila dobrodošla skupna rešitev za trajnostne dobavne verige, ki bi omogočala pretok blaga, in s tem povezana infrastruktura. Kajti neomejen pretok blaga in storitev je temeljni predpogoj za dobrobit Evropske skupnosti. Zaprte meje znotraj EU niso povzročile zgolj ovir v pretoku blaga. Negativni vpliv imajo tudi na sobivanje evropskih državljanov. Dolgotrajna in zaupanja vredna dobavna razmerja znatno zmanjšujejo tveganje za izpad proizvodnje in dela.

IT in logistika za vseevropsko infrastrukturo

Evropska razdelitev dela je uspešna zato, ker logistika vse posamezne komponente povezuje v celoto. IT in logistika sta ustvarili predpogoje za koordiniranje takšnih dobavnih verig v Evropi. Zaradi digitalizacije dodeljevanja tovora je čezmejno sodelovanje med prevozniškimi in logističnimi partnerji enostavnejše in varnejše.

Vse temelji, na primer, na sistemu pametne logistike podjetja TIMOCOM. Tukaj že poteka sodelovanje med več kot 130.000 uporabniki iz več kot 44 evropskih držav. Digitalne aplikacije omogočajo čezmejno in medpodjetniško sodelovanje med vsemi akterji v cestnem tovornem prometu v Evropi. Sistem omogoča vseevropsko, digitalno infrastrukturo, ki jo je mogoče preprosto, varno in pošteno doseči s sodelovanjem na operativni ravni. Kajti gre za logistiko, ki uspeva zaradi dejstva, da je mogoče naročila prevozov skupno koordinirati po vsej Evropi in jih tako čim bolje obdelovati.

Za to pa nujno potrebujemo odprte meje.

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek