Logistika 25.11.2020
4

Pametna logistika je močan vzvod za prihranek stroškov in rast

Inteligentne povezave v prevozniški in logistični panogi še nikoli niso bile tako pomembne

Pametna logistika znižuje stroške v oskrbovalni verigi.

Pametna logistika znižuje stroške v oskrbovalni verigi. To je rezultat raziskave, ki jo je izvedlo svetovalno podjetje PwC. Toda, kaj točno je mišljeno s tem izrazom in kaj to konkretno pomeni za logistične procese? V tem blog prispevku razkrivamo, kako pomembno je inteligentno mreženje za logistiko in kako lahko to podjetja vključijo v svoje poslovanje.

V preteklih letih je digitalizacija znatno optimizirala procese tudi v logistični panogi. Uporabljena je bila vrsta tehnoloških inovacij za izboljšanje procesov in aktivnosti. Umetna inteligenca se vse bolj uporablja v skladiščni logistiki, izbira blaga postaja vse bolj avtomatizirana, postopek menjave palet, ki je včasih precej podvržen napakam, pa postaja vedno bolj digitaliziran. To je zgolj nekaj primerov, ki kažejo, kako zelo je digitalizacija že zdaj poenostavila in pospešila nekatere procese

Pametne povezave so ključne za učinkovito oskrbovalno verigo

Pri tem ne gre zgolj za digitalizacijo prejšnjih procesov, temveč za njihovo povezovanje med sabo. Pametna logistika torej pomeni inteligentno povezavo med prevozniki, špediterji, proizvajalci in končnimi uporabniki – pa tudi med programi in sistemi, ki jih slednji uporabljajo.  Šele to omogoča interaktivnost in učinkovito načrtovanje izven meja lastnega podjetja.

Kajti podjetja redkokdaj delujejo sama in skoraj vedno sodelujejo s partnerji, kot so špediterji, prevozniška podjetja ali ponudniki storitev skladiščenja. To je smiselno z ekonomskega vidika, zlasti za proizvodna podjetja, ki jim ni treba več skrbeti za lasten prevoz in npr. vzdrževati lastni vozni park. Vendar se za podjetja poveča število partnerjev in zunanjih delovnih procesov, ki jih je treba usklajevati za dostavo blaga. V prihodnosti bo celovito povezovanje sistemov znotraj in izven podjetja še pomembneje. Pametna logistika je ključ do inteligentne logistike.

Učinkovita oskrbovalna veriga kot ključ do znižanja stroškov

V raziskavi svetovalnega podjetja PricewaterhouseCooper, krajše PwC, ki je bila objavljena aprila 2020, je bilo več kot 1.600 vodstvenih delavcev iz 33 držav povprašanih o prihodnjem razvoju. Udeleženci v raziskavi so dejali, da je najpomembnejša naloga za prihodnost povečati učinkovitost oskrbovalne verige. Da bi se lahko odzivali na stalno spreminjajoče se tržne zahteve, na primer zaradi širjenja koronavirusa in posledic le-tega, so potrebni popolnoma mrežno povezani ekosistemi oskrbovalnih verig.

Ker so se zavedala pomena odličnosti oskrbovalne verige, so anketirana podjetja v to veliko vlagala. V poslovnem letu 2019 je to privedlo do večje prodaje in za skoraj 7 odstotkov nižjih stroškov kot v primerjavi z letom poprej. Več kot 50 odstotkov vprašanih, ki so pred tem vlagali v odličnost oskrbovalne verige, je dejalo, da je to imelo pozitiven ali celo zelo pozitiven vpliv na njihovo podjetje. Pametno logistiko so prepoznali kot močan vzvod za prihranke stroškov in rast. 59 odstotkov načrtuje vlaganja v pametno logistiko tudi v prihodnje.

Ne le zgolj teorija: Pametna logistika v praksi

Po podatkih raziskave PwC pomeni učinkovitost oskrbovalne verige tudi ponujanje tovora na popolnoma mrežno povezanem prevozniškem trgu, da bi tako zagotovili najboljše cene in najhitreje našli prevoznika.

Ujemanje poteka prek digitalnega partnerja, ki omogoča avtomatizirane procese med poslovnimi partnerji. Podjetje TIMOCOM je to vizijo v logistiki že delno uresničilo. Z uporabo IT-vmesnikov, tako imenovanih vmesnikov API, je mogoče znatno pospešiti logistične procese in jih narediti učinkovitejše.

Zahvaljujoč vmesniku Borza tovora lahko npr. partnerska podjetja s svojo interno programsko opremo za logistiko iščejo in ponujajo tovor ter tovorni prostor na borzi tovora v sistemu pametne logistike podjetja TIMOCOM. Zato dvojno vnašanje v dva sistema ni več potrebno. Prihranek časa je ogromen.

Pametna podpora tudi v negotovih časih

Raziskava PwC-ja je pokazala tudi, da inteligentne povezave v prevozniški in logistični panogi še nikoli niso bile tako pomembne. Pa vendar: »Majhna podjetja se pogosto izogibajo visokim naložbenim stroškom,« razlaga Stefan Schrauf, partner ter vodja operative in oskrbovalne verige za Evropo pri podjetju PwC. S tem ni mišljen samo denar. Za uspešno izboljšanje učinkovitosti oskrbovalne verige svetovalno podjetje poleg integracije novih IT-tehnologij svetuje tudi popolno preoblikovanje predhodnih procesov. Na drugi strani sistemi, kot je sistem podjetja TIMOCOM, zagotavljajo tehnične prednosti brez denarnih ali operativnih pomanjkljivosti.

Zato je za optimizacijo logističnih procesov še posebej pomembno zagotoviti gladko vključitev obstoječih partnerjev v celotni logistični cikel. Z nemotenim povezovanjem te mreže lahko podjetja preoblikujejo svojo logistično mrežo v konkurenčno prednost, ki jim pomaga pri boljšem obvladovanju različnih tržnih zahtev.

Zlasti med pandemijo koronavirusa je postalo jasno, kako hitro in drastično se lahko spremeni stanje na trgu. Zato je pomembno vlagati v učinkovitost oskrbovalne verige, da lahko podjetje še naprej posluje na prožen in prilagodljiv način.

Če vas zanima več o sistemu pametne logistike podjetja TIMOCOM in o drugih storitvah ponudnika IT-storitev, izvedite več tukaj.

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek