TIMOCOM 31.01.2021
4

Tako lahko načrtujete prevoz lastnih izdelkov individualno in osnovano na podatkih

Statistika kot osnova za učinkovito upravljanje prevozov

Ali želite lastno blago disponirati na neodvisen, prilagodljiv in stroškovno učinkovit način?

Digitalizacija logistike vam je lahko pri tem v veliko pomoč, denimo z uporabo širokega nabora ponudnikov logističnih IT-storitev, kot je na primer podjetje TIMOCOM. Poleg klasičnih aplikacij za dodeljevanje prevozov vam ponudniki storitev s svojimi storitvami zagotavljajo dragocene vpoglede v panogo in trge. Z njihovo pomočjo lahko opazujete in ocenjujete razvoj trga, se pogajate o cenah prevoza in samostojno načrtujete prevoze.

Vas zanima, kako potekajo procesi v prevozništvu? Tukaj si prenesite brezplačno belo knjigo TIMOCOM »Procesi v prevozništvu – boljši, bolj transparentni in bolj digitalni«.

Stanje na trgu kot izhodišče: Transportni barometer podjetja TIMOCOM kot sledilnik v realnem času

15. decembra 2020 je transportni barometer podjetja TIMOCOM kazal mednarodno razmerje 78 odstotkov tovora v primerjavi z 22 odstotki prostih kapacitet tovornih vozil. Predbožično povpraševanje je v letu 2020, letu koronavirusa, znatno preseglo prejšnje leto. To je mogoče pripisati posledicam omejitev gibanja, ki so ga z namenom zajezitve širjenja okužb predpisale številne vlade. Posledično se je povečalo število tako imenovanega hrčkanja ali kopičenja zalog, kot tudi število spletnih nakupov.

Transportni barometer zagotavlja aktualne informacije o stanju ponudb tovora za razpoložljiv tovorni prostor in prikazuje relacije za 44 evropskih držav. Za vas kot proizvodno in trgovsko podjetje je relevanten tudi letni pregled. V njem je podana medletna primerjava. Na ta način je mogoče takoj prepoznati sezonska nihanja. To pa vam omogoča, da sprejmete pripravljalne ukrepe, npr. na primanjkljaj prostih tovornih vozil zaradi izrednega porasta povpraševanja po določenih predmetih.

Vi odločate: Fiksna cena, določena s pogodbami, ali dnevna cena prevoza

Blago mora prispeti do stranke. Vi odločate o tem, ali boste uporabili tradicionalen način, kot so razpisi in okvirne pogodbe, ali pa boste uporabili ponudnike storitev, ki so hitro dostopni na spot trgu.

Če se želite že vnaprej izogniti morebitnemu pomanjkanju tovornega prostora, je za vas kot naročnika smiselno, da stalnega izvajalca naročil zavežete k dolgoročnemu poslovanju z vami prek okvirne pogodbe. To se s finančnega in strateškega vidika morda ne zdi najbolje, saj se ne morete fleksibilno odzvati na nepredvidljive situacije. Vendar pa vaše stranke od vas pričakujejo zanesljivost, tako glede dostave naročenega blaga ob dogovorjenem času in na dogovorjenem mestu kot tudi glede cene.

Borza prevozov podjetja TIMOCOM je na drugi strani vaša izhodiščna točka, kjer lahko v kratkem času poiščete ponudnike prevozniških storitev za vaše blago. To velja tako za delne in kompletne tovore, ki jih prevažate občasno. Aplikacije vam zagotavljajo možnost, da se prilagodljivo odzovete na naročila vaših strank. Za razliko od razpisov v tem primeru poslujete na spot trgu, kjer so cene prevoza spremenljive in se lahko spreminjajo iz dneva v dan.

Tako z razpisom kot tudi s ponudbo tovora v sistemu pametne logistike podjetja TIMOCOM lahko dosežete več kot 45.000 preverjenih podjetij iz vse Evrope. Ti specialisti lahko kakovostno izpolnijo vaše zahteve za prevoz na podlagi povpraševanja in se z vami pogajajo o poštenih cenah prevoza v nevtralnem okolju sistema.

Vprašanje cene prevoza: Kaj je poštena in kaj običajna cena?

Največji vpliv na cene prevoza imajo naslednji spremenljivi stroški:

  • vrsta blaga,
  • obseg naročila,
  • stroški vozila,
  • razdalja,
  • cestnine,
  • trajanje in časovno obdobje.

Vsi, ki imajo omejene izkušnje s pogajanjem o cenah prevoza, lahko pomoč poiščejo v sistemu TIMOCOM: Ponudbe ponudnikov storitev, ki jih prejmete v okviru razpisov ali povpraševanj po prevozu, vam dajejo dober vpogled v trenutne cene prevoza.

Poleg tega so v rubriki Statistika zabeležene vaše dogovorjene cene iz povpraševanj po prevozu in naročil prevozov, ki jih je mogoče filtrirati glede na izvajalca naročila ali relacijo. Filtriranje je mogoče tudi glede na časovno obdobje, da lahko spremljate razvoj vaših dogovorjenih cen prevoza; to je mogoče prav tako razdeliti na posamezne izvajalce naročil. Ta funkcija je na voljo tudi vašim izvajalcem naročil, kar pomeni, da se lahko na podlagi podatkov, ter hkrati ob upoštevanju trenutnih zunanjih vplivov, dogovorite o novi ceni prevoza.

Uporaba podatkov, varno pogajanje o cenah, ciljno disponiranje

Izziv za vas predstavlja predvsem ugotovitev, kdaj je neka cena upravičena. Transportni barometer, omenjene aplikacije podjetja TIMOCOM ter prikaz statistike vam nudijo dobro podatkovno osnovo, da to lahko ugotovite.

Razvijte dober občutek za običajne tržne cene, dolgoročno optimizirajte svoje stroške ter zadovoljite svoje poslovne partnerje. Na ta način boste lahko oblikovali mrežo zanesljivih ponudnikov storitev, ki vam bodo stali ob strani pri obvladovanju vaših logističnih izzivov.

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek