Logistika 07.08.2022
3

Pomanjkanje skladišč: Zakaj bi morali zdaj ponovno premisliti

Pomanjkanje skladišč: Zakaj bi morali zdaj ponovno premisliti

Moški stoji v skladišču s tablico v roki

Promet s skladiščnimi površinami se je v zadnjih 20 letih več kot potrojil, skladišč na najpomembnejših svetovnih vozliščih pa je že danes premalo. Strokovnjaki napovedujejo, da bodo do leta 2025 samo v Nemčiji potrebni okoli 4 milijoni kvadratnih metrov dodatnih skladiščnih površin. Toda od kod to pomanjkanje skladišč? V tem blog prispevku pojasnjujemo vzroke in vam svetujemo, kako ukrepati.

Vaša tovorna vozila in skladišča pokajo po šivih? Nič hudega. Odkrijte aplikacijo Skladišča v sistemu pametne logistike podjetja TIMOCOM in vedno najdite primerno skladiščno površino v vaši bližini.

Poiščite primerne skladiščne površine!

Zakaj je vse manj skladiščnih površin?

Razlogi za pomanjkanje skladišč so očitni: Spletno trgovanje je v večjem razcvetu kot kdaj koli prej. V kombinaciji s pandemijo je spletna trgovina postala velik pobudnik e-trgovanja. To je privedlo do tega, da so se v potrošnikih prebudile nove potrebe, zaradi česar je skladiščna logistika postala še pomembnejša. Tako na primer stalne dobave »just in time« oz. JIT povzročajo, da vse več novih podjetij prodira na trg skladiščenja v bližini mest, s čimer se zmanjšuje razpoložljivost majhnih in srednje velikih skladiščnih površin. Poleg tega je tu še dejstvo, da številna srednje velika podjetja v logistični panogi svojih skladiščnih površin ne izkoriščajo 100-odstotno in zaradi pomanjkanja fleksibilnosti zapravljajo dragocen skladiščni potencial.

Za podjetja s področja proizvodnje in trgovine to predstavlja izziv, a tudi dober razlog za premislek. Navsezadnje skladišča že zdavnaj niso več samo odlagalna mesta po najnižjih možnih cenah, temveč pogosto pomenijo konkurenčno prednost.

Nova samopodoba strank B2C

Urbana mini skladišča in dobro povezana prevozniška podjetja so hitro poskrbela za to, da so hitre dostave in vračila postala nekaj samoumevnega za končne potrošnike. Ne glede na to, ali gre za živila, zdravila ali elektroniko, igrače in celo pohištvo – skoraj vse je mogoče dostaviti pred vrata kupcev v nekaj urah ali celo minutah. Celo »garantirano«. Tovrstni procesi so mogoči le s strateško zasnovano skladiščno logistiko. Kako trajnosten in ekonomičen je ta razvoj se bo pokazalo s časom. Vendar pa je mogoče podati eno ugotovitev: Potrebe strank so se spremenile, kar je pustilo svoj pečat tudi v sektorju B2B.

Izzivi na trgu B2B

Kriza zaradi koronavirusa je tudi pri proizvodnih in trgovskih podjetjih v ospredje postavila vprašanje skladiščenja. Kajti ob negotovosti svetovnih oskrbovalnih verig in včasih izjemnem pomanjkanju surovin so skladiščne površine nenadoma postale konkurenčna prednost. Zato so si številna podjetja zagotovila polizdelke, da bi preprečila morebitna ozka grla pri dostavi. Vendar pa so se ti polizdelki kopičili v skladiščnih centrih in jih zaradi pomanjkanja drugih sestavnih delov ni bilo mogoče nadalje obdelati.

Izoblikoval se je tudi trend neodvisnosti od mednarodnih oskrbovalnih verig s proizvodnjo neposredno na prodajnem trgu. Posledica tega pa je povečanje povpraševanja po skladiščnih površinah. Najbolj priljubljene so predvsem manjše skladiščne površine.

Prilagodljivost v negotovih časih

Izjemne situacije, kot sta pandemija koronavirusa ali vojna v Ukrajini, so pokazale, kako dragocene so skladiščne površine. Da se lahko podjetja prilagodljivo odzovejo na pomanjkanje skladiščnih površin in se s tem izognejo motnjam, je pomembno, da se ne zanašajo le na enega partnerja, temveč si zgradijo mrežo skladišč. Pri tem vas podpirajo digitalni pomočniki, kot je borza skladišč podjetja TIMOCOM.

Hitre in zanesljive dostave so ena najpomembnejših storitvenih obljub naše sodobne družbe. Vendar dolge prevozne poti pogosto ovirajo izpolnitev te obljube. Zato poiščite skladiščne površine, ki so čim bližje potencialnim strankam. To vam ne bo omogočilo zgolj hitrega in prilagodljivega odziva, ampak vam bo tudi prihranilo stroške prevoza ter ob tem še mimogrede zmanjšalo vaš ekološki odtis.

Pri tem vas podpira borza skladišč podjetja TIMOCOM. Skupno je tam na voljo več kot 9.000 skladiščnih in logističnih površin iz 46 evropskih držav. Tako kot v internetnem iskalniku lahko tudi tam poiščete proste kapacitete točno na tistih krajih, ki so za vaše poslovanje najbolj smiselni. Poleg tega je na voljo tudi možnost filtriranja po kvadratnih metrih, vrstah skladišč ali posebni opremi, zato boste vedno našli pravo skladišče za svoje potrebe. Še danes izvedite več o borzi skladišč podjetja TIMOCOM in preizkusite naš sistem pametne logistike za večjo učinkovitost in varnost vaših oskrbovalnih verig.

Odkrijte borzo skladišč podjetja TIMOCOM!

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek