Logistika 04.07.2022
5

Prevoz izdelkov s posebnimi dovoljenji – kaj morate o tem vedeti

Prevažajte varno in zanesljivo s preverjenimi partnerji

Prevoz izdelkov s posebnimi dovoljenji

Cilj proizvajalcev je, da svoje blago čim prej in v brezhibnem stanju dostavijo svojim distributerjem in končnim kupcem. Vez med njimi ustvarjajo prevozna podjetja, ki pa se med seboj zelo razlikujejo. Pri izbiri prevoznika moramo biti zato zelo pozorni, saj določeni izdelki zahtevajo izjemno pazljivost in so zato vključeni v različne standarde in sporazume za prevoze, ki zagotavljajo varnost vseh udeleženih v prevozu, kot tudi varnost in kakovost izdelka samega. Preberite, kateri tovor potrebuje posebna dovoljenja in kako najdete najboljšega partnerja za tak prevoz.

ADR – dovoljenje za prevoz nevarnih snovi

Evropski sporazum o mednarodnem prevozu nevarnih snovi po cesti je povsod po Evropi preprosto poznan kot ADR. Ta dokument vsebuje:

  • seznam vsega nevarnega blaga, ki ga je treba prevažati in obravnavati kot takega. Vsaka snov na seznamu ima svoje štirimestno UN število (1789 klorovodikova kislina, 1 203 bencin)
  • določbe za parkiranje
  • postopke pošiljanja
  • zahteve za izdelavo embalaže in cistern
  • določbe o pogojih za prevoz, nakladanje in razkladanje
  • določbe o posadki vozila, opremi, prevozni dejavnosti in dokumentih
  • zahteve za izdelavo in odobritev vozil

Za prevozno podjetje, ki želi prevažati nevarne snovi, je pomembno, da se njihovi vozniki udeležijo ADR usposabljanja ter opravijo izpit iz poznavanja predpisov, ki so s tem sporazumom povezani.

ADR predpisi se pogosto spreminjajo, zato mora voznik redno udeleževati usposabljanj, tudi ko izpit obnavlja. ADR certifikat velja 5 let. Po tem času je treba pristopiti k obnovitvenemu ADR usposabljanju ter ADR izpitu, sicer mora kandidat ponovno opraviti začetno usposabljanje in začetni izpit. Pogoja za izpit sta starost 21 let in 100% prisotnost na ADR usposabljanju za obseg izpita.

Certifikat o usposobljenosti voznika in ostalo dokumentacijo, ki potrjuje, da lahko varno prevažate nevarne snovi, lahko naložite v svoj profil na aplikaciji Timocom. Ta vam omogoča, da se naročnikom prevoza hitro in preprosto predstavite kot zanesljiv in usposobljen prevoznik nevarnih snovi.

Prevoz izdelkov s posebnimi dovoljenji – kaj morate o tem vedeti

Pokvarljivo blago, ki mora biti pravočasno na cilju

ATP je sporazum med državami o mednarodnem prevozu pokvarljivih živil in o specialnih vozilih za njihov prevoz.

Izolirane hladilne naprave, ki se uporabljajo za prevoz pokvarljivih živil morajo biti redno vzdrževane in pregledane s strani pooblaščenih ATP postaj.

Kontrola vozila po sporazumu ATP obsega:

  • kontrolo izotermije vozila v rabi,
  • kontrolo učinkovitosti termičnih naprav vozil v rabi,
  • opremljanje vozila z mednarodno veljavnimi ATP oznakami in
  • izdajo mednarodno veljavnega ATP certifikata.

Transport cvetja je tudi zahteven

V Evropi je najpogostejša oblika transporta rezanega cvetja transport po kopnem. Ugotovljeno je, da svežino cvetja najdlje ohranjamo tako, da:

  • cvetje pred transportom ohlajamo
  • ohranjamo optimalno temperaturo za določeno vrsto cvetja (med 0 in 7 stopinj Celzija)
  • zmanjšujemo tvorbo etilena, ki močno pospešuje gnitje
  • ohranjamo primerno vlažnost prostora

Specializirana prevozna sredstva morajo biti zato sposobna hladiti ali ogrevati prostor, da se temperatura v njem ne spreminja, ne glede na letni čas in zunanje temperature. Najugodnejše pogoje za prevoz ima cvetje, postavljeno v vedra z vodo, manj pa tisto, pakirano v škatle.

Za prevoznika cvetja je torej pomembno, da izkazuje primerno opremljenost svojega vozila in svojo usposobljenost po sporazumu ATP.

Prevoz izdelkov s posebnimi dovoljenji – kaj morate o tem vedeti

Kako prevažati zdravila?

Zdravila so še eden od zelo občutljivih tovorov. Pod vplivom temperature se lahko kreme in paste raztopijo ali preveč strdijo, določena zdravila lahko spremenijo barvo, vonj in okus, številna zdravila pa lahko spremenijo svojo kemično sestavo in postanejo celo neuporabna. Zato je zelo pomembno, kako se zdravila skladiščijo in transportirajo.

Zdravila transportiramo v neprekinjeni hladni verigi, ki je za določene vrste zdravil natančno določena. Lahko imamo prevoz na 8 do 15 °C in prevoz na zelo hladni temperaturi (od 2 do 8 °C).

Hladilniki za prevoz zdravil ne smejo zadrževati vlage ali zamrzovati. Opremljeni morajo biti s sistemom za nadzor temperature in alarmom, ki zazna odstopanja od norme. Prav tako morajo biti prevozna sredstva opremljena po sistemu HACCP.

Vozila, opremljena za prevoz občutljivega in pokvarljivega blaga, lahko v sistemu Timocom filtrirate in izbirate, glede na vrsto tovora, ki ga imate. Prav tako lahko v profilu prevoznika preverite njegove certifikate in dovoljenja, tako da lahko varno in zanesljivo zberete pravega partnerja za želeni prevoz. Pri tem niste vezani na znanje jezika, saj vam sistem informacije prevaja, vi pa v sistemu pametne logistike prihranite čas in denar.

 

Prevoz izdelkov s posebnimi dovoljenji – kaj morate o tem vedeti

Prevoz tekočin in razsutega tovora v cisternah

Cisterne se uporabljajo za prevoz:

  • pitnih tekočin, kot so mleko, voda, sokovi, olje, vino
  • razsutega tovora, na primer krme za živali, pšenice, koruze, moke, sladkorja
  • nevarnih snovi, kot so kemikalije
  • utekočinjenega naftnega plina UNP ali kurilnega olja

Tudi za prevoze nevarnih snovi s cisternami, ki vključujejo UNP, kurilno olje in druga goriva, veljajo ADR pravila, o katerih smo že govorili v prejšnjih odstavkih.

Ko se v cisterni prevažajo živila, je treba poskrbeti, da je prevoz urejen v skladu s Pravilnikom o higieni živil in HACCP smernicami.

Ne glede na to, kako zahteven in občutljiv tovor je treba prepeljati, se lahko zanesete na sistem Timocom, kjer se srečujejo iskalci prevozov s preverjenimi strokovnjaki za prevoze. Med njimi lahko vedno najdete popolnega partnerja za enkratno ali dolgoročno sodelovanje.

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek