Logistika 18.06.2021
5

TIMOCOM Zagon podjetja: Iskanje naročil prevozov

Iskanje naročil prevozov je lažje, kot si mislimo – če si pomagamo z borzo prevozov.

Proces ustanavljanja podjetja s pridobivanjem licenc ter ostale dokumentacije je samo prvi korak. Z registracijo dejavnosti se lahko samostojna podjetniška pot začne. In tukaj se pojavijo prvi izzivi. Mednje sodi tudi iskanje naročil prevozov. V tem blog prispevku vam bomo pojasnili, kako se tega uspešno lotiti.

Želite pridobiti naročila prevozov? Sistem pametne logistike podjetja TIMOCOM vam omogoča dostop do največje borze prevozov v Evropi in hkrati tudi do aplikacije Razpisi.

Registracija

Kot stalno rastoči gospodarski sektor je panoga prevozništva in logistike vedno bolj privlačna tudi za samostojne podjetnike. Ustanovitev lastnega prevozniškega podjetja je zato odločitev, ki navidezno leži na dlani. Toda ustanovitev lastnega podjetja in kasnejša uveljavitev na trgu sta lahko velika izziva. V tej seriji blog prispevkov podjetje TIMOCOM prevozniškim podjetjem, špediterjem in logistom ponuja nasvete pri ustanovitvi lastnega podjetja.

Vendar namen te serije ni klasično svetovanje pri ustanovitvi zagonskega podjetja, tistim, ki se zanimajo za financiranje podjetja ali tistim, ki so nedavno ustanovili svoje podjetje. Gre bolj za oprijemljive, praktične nasvete s področja logistike, katerih namen je zagotoviti začetno podporo na samostojni poti. Ustanovitev prevozniškega podjetja je povezana z nekaterimi začetnimi koraki, ki smo jih na kratko povzeli v tem blog prispevku. V tokratnem prispevku pojasnjujemo, kako si lahko zagotovite naročila prevozov. V ta namen vam bomo predstavili dva pogosto uporabljena načina: borze prevozov in platforme za objavljanje ponudb.

Skoraj da ni poti, ki bi vodila mimo borze prevozov

Spot trg nudi privlačne možnosti za prevoznike in špediterje. Preko borz prevozov si lahko zagotovite sprejem vaše ponudbe.

Borze prevozov

Borze prevozov ali tovora služijo kot preprosta tržnica, kjer se lahko srečajo tisti, ki povprašujejo, in tisti, ki ponujajo. Gre za stičišče tistih, ki iščejo ali oddajajo tovor ali tovorni prostor. Vsi udeleženci tržnice lahko trgujejo z odvečnim tovornim prostorom ali preverjajo proste kapacitete.

Borza prevozov v glavnem vsebuje opis poti, podatke o roku dostave in specifične informacije o tovoru in tovornem prostoru.

Na spletu je sedaj že mnogo borz s širokim spektrom kakovosti. Nekatere borze delujejo kot digitalizirana tabla, druge omogočajo digitalne, povezovalne procese. To so pogosto dodatne storitve, potrebne za obdelavo naročila. Med dodatne storitve sodi npr. funkcija sledenja pošiljki ali orodje za načrtovanje poti.

Na takšnih portalih lahko odda ponudbo ali povpraševanje vsako podjetje. Pravila za dostop so pri vsakem ponudniku drugačna in jih je treba pred uporabo tudi preveriti. Ni nujno, da je vsako podjetje v brezplačni borzi prevozov resno. Priporočamo, da torej skrbno preverite svoje poslovne partnerje, preden z njimi sklepate posle. Najboljše borze prevozov bodo to opravile za vas, saj bodo dostop do omrežja dovolile samo preverjenim podjetjem.

Kdor želi ostati konkurenčen ter naročila pridobivati na preprost načina, bo izbral borzo prevozov, ki nudi poenostavljene digitalne procese.

Stopnja digitalizacije v logistiki nenehno narašča. Po eni strani je za prevozniška podjetja pomembno, da lahko kot poslovni partnerji sodelujejo tudi z visoko digitaliziranimi podjetji,

po drugi strani pa je mogoče z digitalnimi procesi prihraniti ogromno časa za dogovarjanje in obdelavo naročil. Komunikacija lahko tako med vami in vašim bodočim naročnikom poteka kar preko spleta. V idealnem primeru je mogoče pri iskanju naročil v sistemu nastaviti filtre, da vam bodo med množico naročil prikazana samo tista, ki so primerna za vas. Sem sodijo tudi navedbe rokov in informacij o tovoru in tovornem prostoru, ki jih je mogoče enostavno nastaviti z izbiro filtrov. Če boste poleg tega tudi obveščeni o novih ponudbah, potem ste z borzo prevozov našli zelo dobro orodje za pridobivanje naročil. Vsi ti digitalni koraki vam prihranijo mnogo časa.

Platforme za objavljanje naročil

Najbolj gotova pot do dobro zapolnjene knjige naročil so redne stranke. Da vam med vožnjo ne bo treba razmišljati o tem, kako priti do naslednjega naročila, uporabljajte platformo za razpise. Ta vam lahko pomaga poiskati nove poslovne partnerje za vaša redna naročila. Uveljavite se kot hišni špediter določenega podjetja in si tako zagotovite redna ali pa vsaj ponavljajoča se naročila. Tako boste zmanjšali trud, ki ga je potrebno vložiti v pridobitev posameznega naročila, ter seveda tudi čas.

Prek platforme za objavljanje ponudb vam je ponujen neposredni vpogled v naročila. Tako imate možnost vzpostaviti stik s svojim naročnikom ter se pogovoriti o podrobnostih in pogojih posameznega naročila. Predvsem za ustanovitelje podjetij je to optimalen način za preverjanje kateri naročniki so na voljo oziroma katera vozila so iskana. Posebej pomembno je število akterjev, ki so del neke platforme za objavljanje ponudb.

Vsako omrežje, ne glede na to, ali gre za borzo prevozov ali platformo za objavljanje ponudb, živi od števila članov. Večji kot je ta krog, večja bo vaša verjetnost, da boste prejeli naročilo prevoza in se izognili praznim vožnjam. Če sodelovanje s kakšnim naročnikom poteka dobro, lahko iz tega nastanejo tudi dolgoročna poslovna razmerja. Toda logistična panoga je dinamična in pogoji na trgu se lahko zelo hitro spremenijo. Če izgubite kakšnega naročnika, boste lahko prek borze prevozov ali platforme za objavljanje ponudb hitro našli druga naročila.

Borze prevozov in platforme za razpise vam zagotavljajo prilagodljivost in varnost. Če želite prek njih priti do prvih naročil ali pa ste že uveljavljeni na trgu in želite pridobiti nove trge – v sistemu pametne logistike podjetja TIMOCOM je omogočeno oboje. V njem boste prek spot trga ali v aplikaciji Razpisi našli naročila prevozov.

Aplikacija Borza prevozov podjetja TIMOCOM je največja v Evropi. Z mrežo več kot 45.000 strank boste enostavno našli primernega poslovnega partnerja. To je mogoče sicer tudi preko aplikacije Razpisi, preko katere lahko najdete zanesljive partnerje za redne prevoze.

Preizkušajte sistem pametne logistike podjetja TIMOCOM štiri tedne brezplačno in med dnevno do 800.000 naročili poiščite primerno naročilo za vas:

Registracija

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek