Logistika 02.10.2020
4

TIMOCOM Zagon podjetja: Iz česa so sestavljeni stroški prevoza?

1. del | Poznavanje spremenljivih stroškov

Transportne škatle ležijo na kalkulatorju za izračun stroškov tovora.

Več kot 90 % blaga se prevaža po cestah. Za prevoz tovora od točke A do točke B je potreben špediter ali prevoznik. Koliko lahko in mora zaračunati, da blago prispe na želeno mesto in ne vozi na lastne stroške? Pri tem gre za vprašanje sestave spremenljivih in fiksnihstroškov tovora.

Ustanovitev lastnega podjetja in kasnejša uveljavitev na trgu sta lahko velik izziv. V tej seriji blogov podjetje TIMOCOM prevozniškim podjetjem, špediterjem in logistom ponuja pomoč pri ustanovitvi lastnega podjetja. p Vendar namen te serije ni ponuditi nasvetov za ustanavljanje zagonskim podjetjem, tistim, ki se zanimajo za financiranje podjetja ali tistim, ki so nedavno ustanovili svoje podjetje. Gre za oprijemljive, praktične nasvete iz logistike, katerih namen je zagotoviti začetno podporo na samostojni poti. V tem blog prispevku smo si podrobneje ogledali cenovne dejavnike, ki se razlikujejo pri vsakem naročilu: spremenljive stroške.

Kaj vpliva na stroške prevoza spremenljivi stroški

Kako lahko kot špediter ali prevoznik optimalno izračunate svoje stroške prevoza in pravilno določite svojo maržo? To lahko storite, če poznate tako svoje operativne stroške, ki so za vsakokratno naročilo drugačni, kot tudi fiksne stroške vzdrževanja poslovanja, ki jih vključite v izračun stroškov prevoza. Ti se lahko zelo razlikujejo, odvisno od podjetja in vozila. Pri izračunu je treba upoštevati naslednje spremenljive dejavnike.

Stroški prevoza ali tovora se ugotavljajo glede na oddaljenost od kraja dostave, cestnine v številnih evropskih državah, stroške goriva, trajanje in obdobje prevoza, količino in težo blaga.

Vrsta blaga

Ali gre za blago v trdnem ali tekočem stanju, kosovno ali nevarno blago: Vrsta prevoza in s tem tudi cena prevoza se razlikujeta glede na vrsto blaga, ki se prevaža. Gradbeni material lahko zahteva prevoz razsutega tovora, prevoz živil pa prevoz s tovornjakom s hladilnikom. Če je blago zloženo na paletah, je primerno prevozno sredstvo vozilo s ponjavo (tautliner). Za blago, ki ga je treba posebej pritrditi, je potrebno vozilo s trdimi stenami.

Poleg izbire prevoznega sredstva sta za izračun stroškov prevoza pomembna tudi količina in teža blaga.

Tako je mogoče na primer kosovni tovor, ki je lahek in majhen, lažje natovoriti kot velike kose blaga, ki so okorni in težki.

Pri tem se poraja tudi vprašanje, na kaj je treba biti pozoren pri dostavi. Ali je mogoče kraj nakladanja in razkladanja zlahka doseči in je na primer dostopen z nakladalno rampo?  Ali je na kraju razkladanja na voljo pomoč za razkladanje? Po potrebi je treba sprejeti posebne previdnostne ukrepe za nakladanje, kar vpliva na ponudbeno ceno.

Obseg naročila

Skupni obseg naročila prav tako vpliva na stroške prevoza. Pomembno je upoštevati število palet ali količino tovora v tonah, dimenzije blaga posebnih oblik ali specifične zaščite blaga ter število kubičnih metrov.

Stroški vozila

Cene goriva za naročilo prevoza se oblikujejo glede na relacijo, ki bo prevožena. Bolj kot je mesto razkladanja oddaljeno, višji bodo stroški goriva in vsega ostalega potrošnega materiala, kot je na primer olje.

Kilometri

Poleg obsega naročila na cene goriva vpliva še en dejavnik: oddaljenost od mesta razkladanja.

Število prevoženih kilometrov vpliva na trajanje prevoza blaga, ki nato vpliva na fiksne stroške, kot so plače. Pri vsakem potovanju nastanejo stalni stroški. Pri tem žal ne drži načelo, krajša kot je relacija, cenejši je špedicijski prevoz.

Cestnine

V številnih evropskih državah, vključno z Nemčijo, je obvezno plačilo cestnin za tovorna vozila. Dajatev za uporabo cest je odvisna od razreda vozila, emisijskega razreda, števila osi in prepotovane poti. Slednjo je mogoče zlahka izračunati pri cestninskem operaterju.

Trajanje in obdobje

Dodaten dejavnik predstavlja čas. Če med prevozom nastopijo prazniki, bo to upočasnilo dostavo. Pri vožnjah v tujino lahko pride do čakalnih dob na mejnih prehodih ali do zamud, na primer zaradi mejnih kontrol. Če na poti pride do vmesnega naklada dodatnega tovora, se lahko predviden čas dostave zamakne, kar lahko vpliva na stroške.

Cene, ki pokrivajo stroške, namesto cenovnih vojn

Eden najpomembnejših gradnikov vsake samozaposlitve je pravilen izračun cen. Ponudbene cene za logistične storitve se lahko glede na podjetje in naročilo zelo razlikujejo. Zato splošna priporočila glede cen niso mogoča. V logistični panogi je konkurenca nesporna, saj so na trgu številna prevozniška podjetja. Na splošno velja, da ni priporočljivo, da se prodajate »pod ceno«. Pazite na do, da v svojo ceno prevoza vključite maržo, ki pokrije vaše stroške, in vztrajate pri njej tudi pri pogajanjih za ceno. Kajti za zagotavljanje dobrih poslovnih odnosov in stabilne prihodnosti kot podjetje je pomembno naslednje: Ne izvajajte naročil za vsako ceno. V blog prispevku podjetja TIMOCOM pojasnjujemo, zakaj imamo vsi koristi od pravičnih ponudbenih cen. V cestnem prometu morajo biti namreč zagotovljene cene, ki prevozniškim podjetjem omogočajo prevoz blaga po višjih cenah, kot zgolj lastnih cenah prevoza.

Da lahko podjetje preživi, je treba natančno izračunati špedicijske stroške. Špediterji in logistična podjetja morajo pri izračunu stroškov upoštevati številne dejavnike. Po tem, ko so znani in upoštevani vsi spremenljivi stroški prevoza, je že napravljen pomemben korak k vodenju dobičkonosnega podjetja. Poleg spremenljivih stroškov je treba upoštevati tudi fiksne operativne stroške. Fiksni stroški morajo biti pokriti s stroški vožnje na kilometer. V naslednjem blog prispevku se bomo zato osredotočili na fiksne stroške vaših prevozov.

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek