TIMOCOM 30.09.2020
3

Transparentnost: Za večjo učinkovitost v logistiki

Boljše načrtovanje virov, natančnejše usklajevanje terminov, optimalno izkoriščanje kapacitet: Kako transparentnost v logističnih procesih vodi do večje učinkovitosti.

Transparentnost v prevozniški verigi prinaša številne prednosti.

Kar je še pred časom veljalo zgolj kot gledanje v stekleno kroglo, je danes že digitalna resničnost. Kdor želi danes videti in soodločati, kaj prinaša prihodnost – ali naslednje naročilo – lahko pusti, da sodobne IT-rešitve delajo zanj. Iz obilice podatkov, ki jih informacijske tehnologije zbirajo prek sistema različnih aplikacij, lahko v nekaj sekundah prejmemo odgovore na pomembna podjetniška vprašanja: Kdo je najprimernejši ponudnik prevozniških storitev za aktualno naročilo? Kakšno je optimalno pošiljanje pošiljke? In pod črto, kakšna je računica naročila?

Več podatkov kot je na voljo za načrtovanje in izvedbo naročila, ostrejša je slika, ki se sestavlja kot mozaik iz številnih informacij, povezanih s transportom. Supply Chain Visibility (preglednost dobavne verige) podjetja imenujejo tisto želeno, idealno stanje: Imeti nenehen pregled nad vsemi dobavnimi verigami in s tem imeti možnost takojšnjega, neposrednega odziva na morebitne dogodke med potekom pošiljke.

Stranke pričakujejo zanesljive in kakovostne informacije

S transparentnostjo je to mogoče. Vidnost in prepustnost informacij, relevantnih za prevoz, sta bili v preteklosti povezani s skrbjo, da bi te informacije lahko koristile konkurentom ali da bi izgubili nadzor nad lastnimi podatki. Danes se je ta odnos že temeljito spremenil. Digitalizacija je na stični točki med ljudmi in delovnimi okolji ustvarila povsem nov svet. A hkrati tudi nova pričakovanja: Stranke danes od svojih ponudnikov prevozniških storitev pričakujejo najvišjo mero zanesljivosti in kakovosti informacij. Tudi sodelovanje različnih udeležencev v dobavni verigi zahteva določeno minimalno transparentnost, ta pa izhaja iz tega, da lahko podatki prehajajo med številnimi različnimi sistemi in se delijo s poslovnimi partnerji.

Za lažje sodelovanje s poslovnimi partnerji

Z vedno hitrejšim napredkom digitalizacije je tudi vedno bolj jasno: Le kdor deli podatke, lahko od njih tudi žanje večjo korist – in si s tem zagotovi boljšo kakovost informacij ter več svobode pri oblikovanju svoje dejavnosti. Tako transparentnost v prevozniški verigi prinaša številne prednosti, ki izboljšajo tudi vsakdanje poslovanje.

Eno od možnosti za zagotavljanje večje transparentnosti v prevozniških in logističnih procesih ponuja TIMOCOM s svojim sistemom pametne logistike (Smart Logistics System). Nevtralni sistem deluje kot pospeševalec učinkovitosti, ki omogoča optimizacijo številnih korakov v prevozniški verigi. Uporabniki lahko prek vmesnikov dostopajo do različnih aplikacij, ki povezujejo njihov lastni sistem za upravljanje prevozov (TMS) s sistemom pametne logistike. To ne prinaša le večje transparentnosti v vsakdanjem poslovanju, temveč bistveno olajša tudi sodelovanje s poslovnimi partnerji v prevozniški mreži.

Prednosti:

  • Številne možnosti omogočajo hitro iskanje primernih ponudb prevoza in prevoznih kapacitet.
  • Vodenje naročil z različnimi izvajalci in partnerji brez odvečne papirologije.
  • Izračun predvidenih terminov prispetja pošiljk (Estimated Time of Arrival) z upoštevanjem relevantnih informacijskih parametrov.
  • Razširjeno upravljanje časovnih oken učinkovito preprečuje zastoje na rampah.
  • Kapaciteta vozila se lahko optimalno izkoristi.
  • Manj administrativnih nalog, saj ni potrebe po večkratnem zajemanju informacij, ki spremljajo prevoz, podatki pa se lahko dajo na razpolago prevozniškim partnerjem.
  • Manjše tveganje škode zaradi odpovedi nosilca podatkov in manjše tveganje napak pri ročnem vnašanju podatkov.
  • Manj administrativnega dela z naročili, saj so številni procesi od dodelitve naročila do dokumentiranja digitalizirani.
  • Informacije v realnem času olajšajo dolgoročno načrtovanje in upravljanje prevozniške verige.

Kot rečeno: Za transparentnost ne potrebujemo steklene krogle. Potrebujemo le računalnik. In dostop do sistema pametne logistike.

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek