15.10.2013

Čas kislih kumaric v Evropi zapolnjen s tovorom

Delež tovora na TimoComovem prevozniškem barometru v tretjem četrtletju še vedno narašča

(2)

Düsseldorf, 15. 10. 2013 – Tretje četrtletje poslovnega leta običajno zbuja precej strahu v prevozniškem in logističnem sektorju. Julija, avgusta in septembra ni velikih praznikov, so pa v teh mesecih poletne počitnice. Kljub tem neugodnim razmeram TimoComov prevozniški barometer letos kaže 52 % delež tovora, kar je celih 5 odstotnih točk več od lanske vrednosti.

Z razmerjem med tovorom in tovornimi vozili 52:48 na relaciji vse države/vse države, TimoComov prevozniški barometer v tem četrtletju že drugič zapored kaže pozitivno vrednost deleža tovora. Na to je morala prevozniška branža čakati leto in pol. Da sta se dve četrtletji zapored zaključili s presežkom tovora, se je nazadnje zgodilo leta 2011. S tem TimoComov barometer potrjuje, kar številne raziskave že napovedujejo: naraščanje se nadaljuje!

 

Pozitivno razpoloženje se širi
Četrtletje se je začelo povsem optimistično. Julij je obdržal vrednost prejšnjega meseca (50:50 meseca junija) in je ostal skoraj na enakem nivoju z razmerjem med tovorom in tovornimi vozili 48:52. »Hitro je postalo jasno, da je delež tovora v tretjem četrtletju blizu vrednosti iz leta 2011«, pravi Marcel Frings, glavni predstavnik podjetja TimoCom. »Pozitivno razpoloženje se je avgusta nadaljevalo in čas kislih kumaric, če mu sploh lahko tako rečemo, je bil letos samo majhna krivulja navzdol.«

 

Pravzaprav je bil čas dopustov in počitnic bolj donosen kot lansko leto. Tako je bila »majhna krivulja« v mesecu avgustu le sprememba za eno odstotno točko v dobro razpoložljivih tovornih vozil. Poletni mesec se je zaključil z razmerjem med tovorom in tovornimi vozili 47:53. Ob koncu meseca smo že lahko prepoznali prva znamenja, kaj bo sledilo septembra.

 

Zadnje šolske počitnice so se v evropskih državah ravno končale, ko je TimoCom na prevozniškem barometru zabeležil velik premik. Poslovanje je spet steklo, toda letos je bilo prepeljanega več tovora kot septembra lani. TimoComov prevozniški barometer je prikazal rast, ki je bila prav tako velika kot v obdobju gospodarskega čudeža leta 2008 in 2009. Delež tovora je bil večji za celih dvanajst odstotnih točk. V končnem obračunu je to prineslo razmerje med tovorom in tovornimi vozili 59:41 v mesecu septembru.


S podporo tega pozitivnega rezultata nič več ne ovira uspešnega zaključka leta. Enakega mnenja je tudi Frings: »Če se bo trend zadnjega meseca nadaljeval, potem se bo povpraševanje po tovornih vozilih izjemno povečalo. Zaenkrat izhajamo iz stabilnega do povečanega obsega tovora v zadnjem četrtletju.«

 

Še pred božičem lahko prevoznška in logistična branža v cestnem tovornem prometu računa na darila. S povečanjem količine prevozov bi moral občutno narasti tudi delež tovora.

 

Več informacij o TimoComu in prevozniškem barometru lahko najdete na www.timocom.si.

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek