25.04.2016

Branža, ki išče tovor

Na prevozniškem trgu se je leto 2016 začelo slabo

(2)

Erkrath, 20.04.2016 – Evropska prevozniška branža je slabo začela prvo četrtletje letošnjega leta. To prikazujejo aktualne številke TimoComovega prevozniškega barometra. Delež tovora v primerjavi s prostimi tovornimi vozili v prvih treh mesecih je bil 30:70. Toda zdi se, da bodo višje temperature odtajale tudi prevozniški trg.

Leto 2016 se je začelo zelo skromno, z upadom razpoložljivega tovora v Evropi. Konec meseca januarja je TimoComov prevozniški barometer kazal delež tovora 36 % – šest odstotnih točk manj kot v primerjalnem obdobju preteklega leta.
Toda prevozniško branžo naj bi še bolj prizadelo. Februarja je bilo na prevozniškem trgu razmerje med tovorom in tovornimi vozili več kot očitno: 21 % ponujenega tovora proti 79 % prostih tovornih vozil. Februar je bil tako najslabši mesec v več kot petih letih. »To je rezultat izzivov, katerim je že dolge mesece izpostavljena evropska prevozniška in logistična branža,« pravi Marcel Frings, glavni predstavnik podjetja TimoCom. »Nevarnost terorizma in predvsem begunska kriza sta privedli do tega, da so meje tudi na schengenskem območju ponovno zaprte. Doslej prost pretok blaga se mora sedaj stlačiti skozi šivankino uho.«
Takšno oceno je podalo tudi nemško logistično združenje Bundesvereinigung Logistik (BVL) v logističnem indikatorju za prvo četrtletje: »Finančna kriza, kriza v Grčiji, izstop Grčije iz območja evra, t. i. Grexit, izstop Velike Britanije iz območja EU, t. i. Brexit, in begunska kriza – veriga zgodovinsko novih tem ne pojenja. Nepredvidljivost zaradi povečanega mejnega nadzora na schengenskem območju ponudnike logističnih storitev opominja na previdnost: pričakujejo nove, z vidika stroškov drage, izzive in spremembe. Mednje spada tudi negotovost glede mednarodnega gospodarskega razvoja in intenzivnosti digitalne preobrazbe.«

Razpoznavni trend naraščanja

Marca je bilo, tako kot vedno, ponovno več tovora. Spomladansko prebujanje s prvimi sončnimi žarki je poživilo tudi prevozniški trg. Delež tovora se je povečal za 12 odstotnih točk na 33 % (leta 2015: 40 %) in tako nakazal smer prihajajočih mesecev. »Čeprav se je gospodarska klima na evroobmočju na začetku leta pooblačila, bo od zdaj naprej konjunktura ponovno oživela, saj ljudi vleče ven. Običajno to neposredno vpliva na evropski prevozniški trg. Pričakujemo, da se bo v prihodnjih tednih število naročil tovora na TimoComovi prevozniški platformi ponovno povečalo,« meni Frings.

Že konec marca je prišlo do neprekinjene izenačitve razmerja med tovorom in tovornimi vozili. Ostaja le vprašanje, ali bo trg ta elan lahko prenesel v drugo četrtletje.

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek