19.10.2017

Delež tovora nadpovprečno visok v tretjem četrtletju

Prevozniški barometer: TimoCom beleži največji obseg tovora doslej

(1)

Erkrath, 6. 10. 2017 - TimoComov prevozniški barometer kaže, da tovor še zmeraj presega ponudbo tovornega prostora. Razmerje med tovorom in razpoložljivimi kapacitetami tovornih vozil je tako bilo v povprečju 71:29. Delež tovora je bil v poletnih mesecih juniju, juliju, avgustu in septembru stalno v porastu. Kako razložiti ta fenomen na evropskem prevozniškem trgu?

Po tem, ko je bilo že drugo četrtletje zaključeno z največjim deležem tovora do sedaj, se ta trend pri TimoComu, ponudniku največje evropske prevozniške platforme, nadaljuje. Po navedbah nemškega zveznega statističnega urada je Nemčija samo v juliju uvozila več kot v istem času leto prej. Oba indikatorja nakazujeta na stalno močnejše in rastoče gospodarstvo, kar je seveda donosno tudi za prevozniški posel. Posledično se pojavlja potreba po vedno več praznih kapacitetah, katerih je aktualno zelo malo.

Poletje prinaša več tovora

Julija je bil v primerjavi z junijem zabeležen padec deleža tovora s 76 odstotkov na 71 odstotkov. Če sicer govorimo o optimalnem, uravnoteženem razmerju 50:50 med tovorom in tovornim prostorom, je bila ta mesec ponudba tovora kljub padcu še zmeraj na visoki ravni, saj je v primerjavi s prejšnjimi leti bil delež tovora to leto na občutno višji stopnji (v letu 2015, 51 odstotkov in v letu 2016, 54 odstotkov). Lepi poletni meseci pogosto poskrbijo za dvig povpraševanja, kar je v povezavi z vplivom gospodarstva pomenilo, da je izredno veliko naročnikov v Evropi iskalo ustrezno tovorno vozilo.

V avgustu je bilo zabeleženo razmerje tovor - tovorno vozilo 65:35. Delež tovora je tako padel za 6 odstotkov v primerjavi s prejšnjimi meseci, vendar je ostal še vedno znatno višji kot delež razpoložljivih tovornih vozil. Tudi v primerjavi s preteklimi leti je bilo na voljo več tovora (v letu 2015, 45 odstotkov in v letu 2016, 51 odstotkov). Po poročanju konjunkturnega barometra, nemškega inštituta za gospodarstvo je bil indeks s 106 točkami v avgustu ponovno višji od 100 točk. Konjunkturni barometer tako signalizira močno gospodarsko rast v Nemčiji in še enkrat višji nivo kot v drugem četrtletju.  

Tako kot v maju je tudi september presenetil z novim visokim 78 odstotnim deležem tovora in s tem nakazal dober začetek zlate jeseni. Tudi v primerjavi s prejšnjimi leti je bil delež tovora občutno višji (v letu 2015, 52 odstotkov in v letu 2016, 61 odstotkov). TimoComov predstavnik za javnost Gunnar Gburek je navedel mogoče vzroke za to:  »Številke na področju gospodarske rasti v številnih evropskih državah nakazujejo na optimizem. Bil je čas dopustov, ljudje so veliko potovali in s tem tudi več konzumirali, kar je prevozniško panogo poživilo in jo hkrati še močneje soočilo z že poznanim izzivom pomanjkanja voznikov.«

Obeti za več tovora ob koncu leta

Gburek je optimističen glede zadnjega četrtletja, pri čemer hkrati opaža razvoj na prevozniškem trgu, ki ga je treba vzeti resno: »Za ponudnika prevozniških storitev porast tovora predstavlja prednost. Na tak način ima več manevrskega prostora, da doseže boljše cene. Vse teži in kaže na močno gospodarsko rast, po drugi strani pa je treba nastali delovni volumen obvladovati, da ne bi prišlo do prepočasnega tempa.« Pri TimoComu računajo s tem, da bo tudi v prihodnje razmerje med tovorom in razpoložljivim tovornim prostorom ostalo neuravnoteženo.

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek