15.01.2014

Delež tovora počasi, vendar vztrajno narašča

TimoComov transportni barometer v zadnjem četrtletju prikazuje optimističen konec leta

(2)

Düsseldorf, 20. 12. 2013 – TimoComov transportni barometer 2013 je v primerjavi s prejšnjim letom prikazoval bolj izenačeno razmerje brez skokovitih sprememb, skupno pa je kazal nekoliko višji nivo. Enako je bilo tudi v zadnjem četrtletju. Z razmerjem med tovorom in tovornimi vozili 49:51 je sicer obstajal majhen presežek kapacitet, toda delež tovora je bil za štiri odstotne točke višji od primerljivih vrednosti prejšnjega leta.

»Trenutno izhajamo iz stabilnega oziroma nekoliko povečanega deleža tovora v zadnjem četrtletju,« je za TimoComov transportni barometer pisalo v četrtletnem poročilu št. 3/2013. Tako je tudi bilo: delež tovora na evropskem prevozniškem tržišču je na začetku zadnjega četrtletja sicer nekoliko upadel, vendar je s 53 odstotki ostal nadpovprečen.

 

S tovorom bogata jesen

Novembra je TimoComov transportni barometer kazal razmerje med tovorom in tovornimi vozili 48:52. Na prvi pogled se je delež tovora še vedno manjšal, toda Marcel Frings, glavni predstavnik podjetja TimoCom, v tem vidi pozitiven razvoj: »Pri opazovanju številk moramo pomisliti na to, od kod prihajamo. V preteklem letu je transportni barometer meseca novembra kazal razmerje 38:62 in povzročil slabo predbožično razpoloženje med ponudniki prevozniških storitev po vsej Evropi. Če smo zdaj deset odstotnih točk nad tem, potem je to izrazit korak v pozitivno prihodnost.«

 

Lahko rečemo, da je bilo poslovanje jeseni uspešno – trgovine so bile že predčasno napolnjene za božič in na sredini decembra je bilo na cestah po Evropi še vedno veliko tovornjakov z darili. To je privedlo do za ta »praznični mesec« dobrega razmerja med tovorom in tovornimi vozili 47:53.

 

Pozitivni razvoj se nadaljuje

Leto 2013 se bo v zgodovino zapisalo kot še eno leto konsolidacije v smeri razmaha gospodarstva. Skupno razmerje med tovorom in tovornimi vozili je v tem letu znašalo 47:53 in je bilo torej boljše kot razmerje leta 2012 (45:55). Frings še naprej ostaja optimističen glede prihodnosti: »Trenutno izhajamo iz nadaljnjega izboljšanja na evropskem prevozniškem tržišču. Za zanesljive napovedi je seveda še prezgodaj, toda na splošno bo šlo še naprej navzgor. Ali se bo to zgodilo že v prvem četrtletju leta 2014 je odvisno od tega, koliko bo zima negativno vplivala na poslovanje.«

 

Če bo zima v prihajajočem letu pokazala svoje zobe, lahko pričakujemo še nekaj ozkih grl. Toda potem bo pot prosta za več tovora in več naročil prevozov.

 

Več informacij o TimoComu in prevozniškem barometru lahko najdete na www.timocom.si.

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek