18.01.2013

Devet mesecev presežka nakladalnih površin

TimoComov prevozniški barometer je tudi v zadnjem četrtletju daleč pod vrednostjo lanskega leta.

(1)

Düsseldorf, 2013-01-18. V zadnjem četrtletju je TimoComov prevozniški barometer kazal skokovite spremembe in s tem pokazal podobo celega leta. Delež tovora na evropskem prevozniškem tržišču je še vedno podpovprečen. Kljub temu se je leto 2012 končalo umirjeno in s kančkom upanja za prihajajoče leto.

Po tem, ko se je mesec september končal z razmerjem med ponudbami za tovor in prostimi nakladalnimi površinami v višini 53:47, je obstajalo upanje, da se bo zadnje četrtletje prav tako začelo s presežkom tovora. V preteklih letih so bile vrednosti v mesecu septembru in oktobru skoraj vedno identične. Tretje četrtletje leta 2010 se je končalo z razmerjem 68:32, zadnje četrtletje pa se je začelo z razmerjem 69:31. Leto kasneje je TimoComov prevozniški barometer kazal v obeh mesecih enako razmerje, 60:40. Toda letos se septembrska vrednost ni obdržala. Od 53 odstotkov deleža tovora jih je v oktobru ostalo le 48.

V prevozniškem mesecu novembru se je delež po pričakovanjih še bolj znižal. Razmerje med ponudbami tovora in razpoložljivimi tovornimi vozili je znašalo 38:62. »Prva dva meseca tega četrtletja sta bila daleč pod vrednostjo lanskega leta. Leta 2011 je bil delež tovora za 12 odstotkov višji, leta 2010 pa celo 25 odstotkov višji od primerjalnih vrednosti letošnjega leta! Ponudniki prevozniških storitev, ki so oktobra in novembra letos še imeli kaj prevežati zahvaljujoč dolgoročnim pogodbam, so lahko srečni,« pravi Marcel Frings, glavni predstavnik podjetja TimoCom, o položaju na evropskem prevozniškem tržišču ob začetku zadnjega četrtletja.

Leto 2012 je bilo leto vzponov in padcev
Zadnje četrtletje leta 2012 je pokazalo podobo celotnega leta. Vsaki veseli novici je naslednji mesec zopet sledila slaba novica, toda tudi vsakemu slabemu mesecu je sledil boljši. Leto 2012 je bilo dobesedno leto vzponov in padcev. Tako je bilo tudi v zadnjem četrtletju: „Po tem, ko je TimoComov prevozniški barometer meseca novembra kazal razmerje 38:62, se je razmerje v decembru izboljšalo za 10 odstotkov“, je povedal Marcel Frings, „vpliv na poslovanje v prevozniški branži v času božiča je zelo opazen“. Kratki tedni med prazniki so bili izziv za logistiko, saj se je moralo v nekaj dneh veliko narediti.« Kar se je tudi splačalo: meseca decembra je bilo razmerje med tovorom in praznimi tovornimi vozili 48:52, kar je bilo prvič nad primerjalno vrednostjo iz lanskega leta (44:56 leta 2011). Velik up znotraj prevozniške in logistične branže je, da bi se ta elan prenesel tudi v leto 2013.

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek