24.05.2016

Od prevozov do logistike 4.0

Branža se pripravlja na prihodnost

(1)

Erkrath, 25. 4. 2016 – Ko je v začetku aprila šest konvojev tovornjakov skoraj samodejno peljalo po Evropi, je bila medijska pozornost velika. Izziv European Platooning Challenge je jasno pokazal, v katero smer gre razvoj prevozniške in logistične branže in tudi, kaj vse je možno že zdaj. Povezanost je že danes ključ za večjo učinkovitost in konkurenčnost na področju logistike.

Obstajajo vizije za prihodnost logistične branže: tovornjaki, ki vozijo na majhni razdalji v zavetrju vozila pred sabo, se samodejno odzivajo na druge udeležence v prometu in med vožnjo že posodabljajo predvideni čas prihoda do nakladalne rampe ali pošiljajo prevozne listine v digitalni obliki. Z izzivom European Platooning Challenge je bil storjen še en korak za prihodnost logistike, tokrat s strani proizvajalcev vozil.
Toda tudi na drugih področjih te panoge podjetja že delajo na tem, da bi izboljšala posamezne veje in jih predvsem povezala. Zanimivo postane, ko začno podjetja iz različnih področij panoge sodelovati med seboj. Šele povezanost teh tokov omogoča največjo sinergijo.

Boljša izkoriščenost tovornih vozil
V času izziva European Platooning Challenge je bila pozornost namenjena tudi temama izkoriščenost tovornih vozil in preprečevanje praznih voženj. Na »Campus Connectivity« v Düsseldorfu je proizvajalec vozil Daimler pokazal možnosti in priložnosti, ki se ponujajo prevozniškim podjetjem, če na primer, svoje telematske storitve in svojo programsko opremo za disponiranje povežejo z borzo tovora. Če temu dodajo še pametni tovornjak, ki komunicira z borzo tovora, je dosežena najvišja mera učinkovitosti in ekonomičnosti.

Največja evropska prevozniška platforma TimoCom je že danes pripravljena na takšno prihodnost – manjka le še uporaba povezanega tovornjaka na vseh območjih. Pravzaprav je s TimoComom trenutno povezanih več kot 180 ponudnikov telematskih storitev. Znotraj prevozniške platforme pa je funkcija sledenja povezana z borzo tovora in razpisno platformo. Poleg tega lahko prevozniška in logistična podjetja borzo TimoCom s pomočjo vmesnika neposredno povežejo s svojo lastno programsko opremo za disponiranje.

Prihodnost se je že začela
Za potek dela ta povezava pomeni, da lahko, na primer, disponent vnese relacijo v svojo programsko opremo za disponiranje. S pomočjo TimoComove funkcije sledenja točno ve, kdaj je tovornjak na kraju razkladanja in z iskanjem po okolici poišče ustrezen tovor za povratno pot. Ko se v ta proces vključijo pametni in povezani tovornjaki, si lahko predstavljamo, da samodejno komunicirajo s prevozniško platformo in vgrajenim telematskim sistemom ter disponentu glede na trenutno stanje podatkov predlagajo ustrezen tovor za povratno vožnjo.

Izziv European Platooning Challenge je prevozniški in logistični branži dal nov zagon do logistike 4.0. Posamezna podjetja so že danes pionirji, kar zadeva inovacije, toda šele povezanost in sodelovanje vseh udeležencev v prevozništvu bo omogočilo večjo ekonomičnost in učinkovitost v prihodnosti.

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek