16.07.2013

Od zdaj naprej lahko gre samo še na boljše

TimoComov prevozniški barometer drugo četrtletje zaključuje s presežkom tovora

(1)

Düsseldorf, 16. 7. 2013 – Čas kislih kumaric v prevozniški branži je očitno minil. TimoComov prevozniški barometer je v preteklih mesecih neprestano naraščal in v drugem četrtletju prikazuje razmerje med tovorom in tovornimi vozili 53:47. Višek je dosegel meseca maja z razmerjem 60:40 in novim rekordom pri ponudbah tovora in tovornih vozil na TC Truck&Cargo®.

Že mesec april je nakazoval smer, v katero naj bi šlo drugo četrtletje leta: navzgor. Z razmerjem med tovorom in tovornimi vozili 49:51 je bila vrednost TimoComovega prevozniškega barometra 14 odstotkov višja od vrednosti preteklega meseca. »Kljub temu ocenjujemo začetek četrtletja kot »zadržan««, pravi Marcel Frings, predstavnik podjetja TimoCom, »saj smo v preteklem letu v tem času imeli že precejšen presežek tovora. Takrat je TimoComov prevozniški barometer kazal razmerje 57:43.«

 

25 odstotnih točk v dveh mesecih


Meseca maja se je končno obrnilo na bolje. Z dodatnimi 11 odstotki je delež tovora prvič po septembru 2012 ponovno dosegel pozitivno vrednost. Konec meseca je bilo razmerje 60:40 v dobro ponudb tovora na evropskem prevozniškem tržišču. Ugoden vpliv na ta razvoj je imel »praznični« mesec maj. Številni prosti dnevi so po celi Evropi bili razlog, da so morali, na primer, v trgovine dostaviti več živil. To se je odražalo tudi v številkah: tako 21. maja ponudbe prevoza na TC Truck&Cargo® niso uspele zadostiti takšnemu obsegu tovora. Skupno je bilo na prevozniški borzi 467.510 ponudb tovora in tovornih vozil – absolutni rekord.


Visoka vrednost se meseca junija ni obdržala, vendar pa je razmerje med tovorom in tovornimi vozili 51:49 še vedno pozitivno. Da je prevladoval presežek tovora dva meseca zapored, se je nazadnje zgodilo pred natanko enim letom. Zdaj, tako se zdi, se prevozniško tržišče ponovno normalizira in časi neskončnih ponudb tovornih vozil so očitno minili.

 

Več ponudb kot leta 2012


Tudi Marcel Frings vidi prevozniško branžo na rastoči veji: »Na prvi pogled je letošnje drugo četrtletje enako kot je bilo leta 2012. Razmerje med tovorom in tovornimi vozili 54:46 v preteklem letu in 53:47 letos je procentualno enako. Zanimivo pa je, če si ogledamo število ponudb: letos smo imeli okoli 13 % več ponudb tovora in tovornih vozil kot leta 2012. Razmerje med številom ponudb je skoraj enako, številka pa je nekoliko višja! Ravno zaradi tega z zaupanjem zremo v prihajajoče mesece.«

 

Drugo četrtletje se končuje in naslednjemu daje nov zagon. Ostaja upanje, da bodo potrošniki in branža obdržali pozitivno vzdušje in po celi Evropi ponovno zagnali motor gospodarstva. Obstajajo vsaj možnosti za poletno pravljico namesto poletne luknje.

 

Več informacij o TimoComu in prevozniškem barometru lahko najdete na www.timocom.si.

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek