20.09.2016

Preobrazba logistike

Podjetje TimoCom in ponudnik storitev v oblaku podjetje CenterDevice o digitalizaciji

(2)

Zdi se, kot da digitalne preobrazbe ni mogoče ustaviti, vendar kaj pravzaprav slednje pomeni za podjetje in kakšne možnosti ter tveganja prinaša? Uradni govorec podjetja TimoCom Marcel Frings in Marcel Milbrandt iz podjetja CenterDevice sta skupaj osvetlila to temo.

TimoCom: Digitalizacija je za številne neotipljiva tema. Kako bi razložili digitalizacijo?

CenterDevice: Digitalizacije ni mogoče opisati z eno besedo. Digitalizacija, ki smo ji trenutno priča, je veliko več kot le preobrazba papirnate dokumentacije v digitalno obliko, v datoteko PDF ali sliko. Digitalna preobrazba ni le tehnološki napredek – digitalizacija spreminja družbo in tudi gospodarstvo pravzaprav na vseh področjih. Digitalizacija je mreženje, spletno nakupovanje, na primer, ali stalna dosegljivost v zasebnem življenju.


TimoCom: Kakšno korist lahko z digitalizacijo pridobimo predvsem majhna in srednje velika podjetja?

CenterDevice: Veliko podjetij ima procese vezane na dokumentacijo, ki je na njihov način tudi učinkovita. Zakaj pa se tu nič ne spremeni? Večinoma zato, ker pojem »digitalizacija« prinaša negotovost in strah pred novostmi. Novi procesi naj bi bili enostavnejši in lažji – ne bolj zapleteni. Strah pred tem je danes odveč.


TimoCom: V enem izmed vaših objav na spletnem dnevniku pravite, da ne pošiljate več prilog po e-pošti? Zakaj ne?

CenterDevice: Za to je več razlogov. Na primer omejitev velikosti pri pošiljanju po e-pošti. Tudi če jih še lahko pošljemo, jih prejemnik morda sploh ne more prejeti. Glavni razlog pa je varnost. Prenos e-pošte poteka v nešifrirani obliki. Ne vemo, ali je e-pošto na poti kdo ulovil, prebral ali – v najslabšem primeru celo spremenil! Kot podjetje si moramo torej prizadevati za varno in enostavno rešitev za izmenjavo datotek.


TimoCom: Ko smo ravno pri varnosti podatkov. Seveda si nihče ne želi delati skrbi zaradi varnosti svojih podatkov in dokumentov. Katere smernice v zvezi s tem obstajajo v Nemčiji?

CenterDevice: Zakon o varstvu podatkov velja za enega izmed najstrožjih v Evropi. Osebni podatki so še posebej zaščiteni. Če uporabljate storitev shranjevanja v oblaku pri poslovanju za izmenjavo dokumentov, obdelava podatkov naročila skoraj vedno poteka po 11. členu nemškega Zakona o varstvu podatkov. Ponudnik storitve v oblaku mora torej s svojo stranko skleniti dogovor o obdelavi podatkov naročila.


TimoCom: Kakšno stališče ima glede varnosti vaše podjetje in v čem se CenterDevice razlikuje od ostalih ponudnikov storitev v oblaku?

CenterDevice: Naše podjetje odlikuje to, da z dokumenti in podatki naših strank ravnamo tako, da nam zaupajo. Zaradi tega prisegamo na posebno obliko šifriranja. Računalniški centri podjetja CenterDevice se nahajajo izključno v Nemčiji, s čimer zagotovimo, da se upoštevajo določila strogega nemškega Zakona o varstvu podatkov. To je naša strateška izbira in tako bo tudi ostalo. Kot eden izmed prvih poslovnih ponudnikov shranjevanja v oblaku smo ravno v postopku pridobivanja certifikata Zveznega urada za varnost v informacijski tehnologiji in s CenterDevice bomo predvidoma letos pridobili certifikat BSI.


TimoCom: Kako si predstavljate prihodnost digitalizacije?

CenterDevice: Pri digitalizaciji ni več povratka, smo v njenem osrčju. Vsakemu podjetju svetujemo, da se sooči z digitalizacijo in se nanjo pripravi ter jo vzame kot priložnost, kajti »kdor ne gre v korak s časom, ga čas povozi!«

 

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek