26.07.2016

Prevozniški barometer: rahel presežek tovora v drugem četrtletju

Spomladanski meseci so bili bogatejši s tovorom kot začetek leta

(1)

Erkrath, 21. 7. 2016 – TimoComov prevozniški barometer za evropski prevozniški trg v drugem četrtletju prikazuje rahel presežek tovora. TimoCom je v spomladanskih mesecih zabeležil razmerje med tovorom in tovornimi vozili 52:48. V posameznih mesecih je bilo veliko nihanj.

Po slabem začetku leta se je z višjimi temperaturami ob koncu prvega četrtletja prebudila tudi prevozniška branža. Ostaja vprašanje, ali bo trg ta pozitivni razvoj lahko prenesel v drugo četrtletje.

Spomladanski tovor na vznemirljivi vožnji

Aktualne številke govorijo same zase: napovedan zagon se je razširil v skoraj izenačeno razmerje med tovorom in tovornimi vozili. Meseca aprila je bil delež tovora z 49 % za celih 16 odstotnih točk višji kot prejšnji mesec marec. V primerjavi s preteklimi leti se je mesec april kljub temu slabše odrezal: leta 2015 je delež tovora znašal 53 %, leta 2014 pa celo 54 %. Mesec april poživljajočega učinka iz meseca marca žal ni mogel dvigniti tako visoko, kot je to storil v preteklih letih.

Toda pri tem naj ne bi ostalo: prevozniški barometer je še enkrat dal vse od sebe in se v mesecu maju povečal za 10 odstotnih točk. Tako je dosegel svoj vrhunec četrtletja in celo dosedanji vrhunec leta z 59 % deležem tovora. Za glavnega predstavnika podjetja TimoCom, Marcela Fringsa, je razlaga na dlani: »Rast je posledica velikega števila delovnih dni med prazniki in posledično krajših delovnih tednov v prazničnih mesecih. Disponenti so morali blago v krajšem času spraviti na cesto do strank.«

Ta rast je trajala kratek čas. Delež tovora je meseca junija ponovno padel za 11 odstotnih točk in je bil z 48 % celo eno odstotno točko pod začetno vrednostjo drugega četrtletja. V primerjavi s preteklimi leti se je mesec junij prav tako slabše odrezal: leta 2015 je bil delež tovora izenačen s 50 %, leta 2014 pa je bil rahel presežek tovora z 51 %. Pogled na absolutne številke pa kaže, da je bilo na TimoComovi platformi skupno objavljenih več ponudb kot v enakem obdobju lani.

Mirneje v tretjem četrtletju

Kljub neenakomernemu razvoju v posameznih mesecih je v drugem četrtletju delež tovora znašal 52 %, delež prostih kapacitet pa 48 %. Skupno je bilo drugo četrtletje precej bogatejše s tovorom kot začetek leta.

Toda kaj druga polovica leta pripravlja za evropski prevozniški trg? »Obete za prihajajoče mesece je treba obravnavati za vsako državo posebej. Institut IFO predvideva, da se bo v Nemčiji zaradi večjega števila vlaganj in večje potrošnje potrošnikov gospodarska rast povečala in pospešila tudi zagon prevozništva.

Gospodarsko stanje v Nemčiji je še vedno pozitivno ocenjeno, medtem ko se je stanje v Italiji, na Portugalskem, v Španiji, Avstriji in Franciji žal ponovno poslabšalo. Vpliv odločitve Velike Britanije za izhod iz EU je trenutno še težko oceniti. Izid referenduma je bil nepričakovan šok in njegovih posledic trenutno še ni mogoče predvideti,« pravi Frings.

Poleg tega pri TimoComu izhajajo iz tega, da bodo meseci julij, avgust in september tako kot v preteklih letih potekali mirno in da bo jeseni tovor ponovno presegel proste kapacitete na trgu.

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek