03.04.2012

Prevozniško tržišče je začelo leto 2012 slabo

Dolga zima se odraža v TimoComovem prevozniškem barometru

(1)

Düsseldorf, 2012-04-03. Prevozniška branža je doživela najslabši začetek novega leta po veliki gospodarski krizi leta 2008. To prikazujejo aktualne številke TimoComovega prevozniškega barometra. V prvem četrtletju leta 2012 je delež tovora v primerjavi s prostimi kapacitetami znašal 20 odstotkov manj kot lani. Toda zdi se, da bodo višje temperature odtajale tudi prevozniško tržišče.

Takoj po Silvestrovem so številke strmo narasle – skupaj s temperaturami. V zahodno Evropo je na začetku leta prišla pomlad in s tem dejstvom se ujemajo tudi številke na prevozniškem barometru podjetja TimoCom. Podjetje je, med drugim, tudi ponudnik na evropskem tržišču vodilne borze tovora in tovornih vozil TC Truck&Cargo®, ki je še bolj prijazna kot ob koncu leta 2011. Žal se trend naraščanja ni obdržal ne pri vremenu in ne v prevozniški branži. Sredi januarja je v Evropo prišla zima, ki je trajala vse do konca februarja. Na TimoComovem prevozniškem barometru se je to pokazalo v očitnem nesorazmerju med tovorom in prostimi tovornimi vozili: 31 odstotkv ponujenega tovora proti 69 odstotkom prostih nakladalnih kapacitet. V primerjavi z enakim obdobjem lani je to povsem drugačna slika. Takrat je bilo na tržišču več tovora kot prostih tovornih vozil (54:46).

Prihod zime je pokvaril rezultat
Februarja je v Evropi še vedno vladala ledena doba. Tudi TimoComov prevozniški barometer je bil videti zmrznjen, tako kot ceste, in je konec meseca kazal razmerje med tovorom in prostimi tovornimi vozili 32:68, ki je skoraj nespremenjeno v primerjavi s prejšnjim mesecem. Prav tako so te vrednosti daleč pod vrednostmi lanskega leta (51:49). »Deloma ekstremna zima na začetku leta je evropski prevozniški branži pokvarila rezultat četrtletja. Naše stranke iz nekdanje Jugoslavije so nam povedale, da je februarja pri njih prevozniško tržišče skorajda zamrlo. Seveda takšne stvari vplivajo tudi na TimoComov prevozniški barometer,« razlaga Marcel Frings, glavni predstavnik podjetja TimoCom.

Razpoznavni trend naraščanja
Običajno je marca, predvsem zaradi Velike noči, ponovno več tovora za prevoz. Prav tako ga je več tudi v prvem četrtletju leta 2012. Vsekakor pa je tovor letos začel naraščati z nižje vrednosti. »Marca 2010 je delež tovora znašal 54 odstotkov, leta 2011 celo 59 odstotkov. Toda letos so bile vrednosti v prvih dveh mesecih že tako nizke, da smo dosegli razmerje med tovorom in prostimi tovornimi vozili 42:58,« Frings pojasnjuje stanje na prevozniškem tržišču.

Potem ko je TimoComov prevozniški barometer prvo četrtletje leta 2012 zaključil z rezultatom 35:65 (2010: 44:56; 2011: 55:45), ostaja odprto vprašanje, kako se bo prevozniško tržišče razvijalo v prihajajočem četrtletju. Ključno vlogo pri tem bo imela širitev evro-krize. Ali bo prihajalo do nadaljnjih kolapsov, na primer v državah kot je Španija? Kako bo to vplivalo na prevozniško branžo? V zadnjih dneh meseca marca je na TimoComovem prevozniškem barometru možno čutiti rahlo sapico v smeri s prevozi bogate pomladi.

Več informacij o podjetju TimoCom in o prevozniškem barometru lahko najdete na www.timocom.com

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek