03.11.2016

Raziskava: prevozniška platforma podjetja TimoCom zmanjšuje emisije CO2

Precejšno zmanjšanje emisij CO2 in povečanje dobička s pomočjo TimoComa

(3)

TimoCom, največja evropska prevozniška platforma, z različnimi aplikacijami za optimalno izrabo kapacitet tovornih vozil pomembno prispeva k varovanju okolja. Kako uporaba logistične programske opreme vpliva na emisije CO2 in ekonomičnost, je pred kratkim raziskalo italijansko podjetje GreenRouter in rezultat je bil obetaven.

Brez nesorazmerij med ekologijo in ekonomijo

Raziskava, ki jo je naročila TimoComova stranka, Ernesto Rampinini srl, ponudnik prevozniških in logističnih storitev iz Italije, postavlja uporabo naravnih virov v razmerje z izrabo kapacitet uporabljenih tovornih vozil glede na prevoženi kilometer. Da bi dobili veljavne številke, so raziskali dve različni časovni obdobji: najprej čas od leta 1999 do leta 2003, ko podjetje še ni uporabljalo aplikacij ponudnika IT storitev, in čas po letu 2004, ko so začeli uporabljati prevozniško platformo podjetja TimoCom.

Italijansko zagonsko podjetje GreenRouter s pomočjo istoimenskega orodja meri emisije CO2 dobavne verige posameznih logističnih podjetij in jih analizira. V opravljeni raziskavi je podjetje zabeležilo 23-odstotno zmanjšanje emisij CO2 (ogljikovega dioksida in ekvivalentnih izpušnih plinov) na prevoženi kilometer v prvih dveh letih uporabe TimoComa v primerjavi s štirimi poslovnimi leti brez največje evropske prevozniške platforme. In to hkrati pri 30-odstotni rasti izrabe kapacitet, kar ne potrjuje le učinkovitosti TimoComovih izdelkov, temveč pomeni tudi 15-odstotno rast dobička zaradi preprečevanja praznih voženj. Če pomislimo, da je TimoCom dostopen po pavšalni ceni in da omogoča istočasno dispozicijo različnih vozil z različnih delovnih mest, ugotovimo, da tehnologije, ki prispevajo k varstvu okolja, niso nujno drage in ne zmanjšujejo dobička. Ravno nasprotno.

Zelena logistika se začenja v pisarni, ne na cesti

Poleg klasičnih funkcij borze tovora in tovornih vozil za preprečevanje praznih voženj, ki obremenjujejo okolje in povzročajo stroške, tudi ostale aplikacije podjetja TimoCom spadajo med orodje, ki ga lahko že med dispozicijo uporabimo za varovanje okolja.
Omeniti je treba novo funkcijo za nalaganje in prenos dokumentov znotraj imenika podjetij. Z enkratnim nalaganjem pogosto uporabljenih dokumentov, ki so potrebni za opravljanje prevozov, disponent po eni strani prihrani dragoceni čas. Po drugi strani pa digitalizacija dokumentov zmanjšuje porabo papirja in tako varčuje z dragocenimi naravnimi viri.

Prav tako je v prevozniško platformo vgrajen TimoCom Messenger, s katerim uporabnik individualno ali glede na ponudbo s pomočjo funkcije klepeta stopi v stik z morebitnimi poslovnimi partnerji. Ker se lahko hkrati odvija več vzporednih pogovorov, je večja verjetnost, da se v krajšem času dogovorijo za več naročil prevozov, zmanjšajo število praznih voženj, povečajo dobiček in prihranijo gorivo ter zmanjšajo emisije CO2.

Za vsako podjetje v dobavni verigi je neizogibno, da lastne procese analizira in načrtuje v skladu s prizadevanji za varstvo okolja. Kdor je odprt za nove, učinkovitejše tehnologije, si ne le lajša poti v čas Industrije 4.0 in ohranja lastno konkurenčnost, temveč ta podjetja s pomočjo uporabe aplikacij, kot je TimoComova prevozniška platforma, tudi neposredno podpirajo zeleno logistiko in s tem najpomembnejše vidike digitalne dobe.

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek