01.09.2014

TimoCom/Die Transportbotschafter e.V. darujeta 22.000 evrov za pomoč ob poplavah

(2)

Düsseldorf, 30. 8. 2014. Odločitev, da bodo pomagali je bila hitro sklenjena. Ko so meseca maja letos Bosno in Srbijo presenetile katastrofalne poplave, se je združenje Die Transportbotschafter e.V. (Prevozniški veleposlaniki) odločilo, da bodo tako kot lansko leto hitro organizirali pomoč. Pripravili so dobrodelno akcijo s ciljem zbrati denar ter materialno pomoč. Pri tem je bilo jasno, da mora biti to izpeljano hitro, saj pomoč, glede na izkušnje, prihaja le dokler mediji poročajo o katastrofi.

Združenju je v nekaj dneh uspelo zbrati za cel tovornjak materialne pomoči. Ravno tako uspešno je bilo tudi zbiranje denarja: začel je ponudnik evropske borze tovora TimoCom. Düsseldorfsko podjetje, ki se ukvarja z IT storitvami, je darovalo prvih 10.000 evrov. Poleg tega so ponudili, da bodo izkoristili svoje veze s podjetji v regiji in razdelili pomoč na licu mesta. Kako koristno je bilo to, se je izkazalo šele kasneje. V akciji so sodelovala tudi podjetja Stadtwerke Erkrath (1000€), ADEK Bauteile GmbH (2.000€), Lucom GmbH (500€) ter številni drugi posamezniki. Skupaj so zbrali 22.000 evrov.

V tistem trenutku so bili Prevozniški veleposlaniki prepričani, da so rešili najtežji del naloge, toda izkazalo se je, da so bili v zmoti. Kot v citatu Bertolda Brechta: »uspel nam je preboj, sledi preizkušnja« se je delo zdaj šele zares začelo.

Združenje je vsem darovalcem obljubilo, da bodo poskrbeli za to, da bo pomoč prišla neposredno v poplavljene kraje. To se je izkazalo kot izredno težko, tako pri materialni pomoči kot tudi pri denarju, saj je bilo treba premagati carinsko-pravne ovire.

Za materialno pomoč se je hitro našel partner, ki je bil pripravljen pomagati. Bosansko neprofitno združenje Pomoč za Bosno Bergkamen je material pripeljalo direktno v Orašje. Nekaj palet čistilnih sredstev je dobila tamkajšnja bolnišnica, ostalo materialno pomoč so razdelili po vaseh v okolici. Vse so fotografirali in dokumentirali, tako da je združenje lahko držalo obljubo, ki jo je dalo darovalcem.

Še težja naloga je bila spraviti denar neposredno do pomoči potrebnih. Najprej so morali poiskati ustanovo, ki je bila upravičena, da prejme denar. Tukaj so prišle prav dobre veze glavnega darovalca TimoComa s podjetji. Po intenzivnem iskanju so vzpostavili stik s Prvo osnovno šolo v Obrenovcu v Srbiji, ki je bila v poplavah močno poškodovana. Šola je potem odprla poseben račun za denarne prispevke in si priskrbela odobritev pri pristojnem šolskem ministrstvu, da denar porabi za obnovo. A žal šola denarja ni smela prejeti direktno, ampak je pri tem morala posredovati priznana organizacija. Tako je pomoč prišla z nepričakovane strani. Nekdanji svetovni košarkaš in današnji predsednik srbskega Državnega olimpijskega komiteja, Vlade Divac, je ponudil pomoč svojega sklada. Tako je zruženje Die Transportbotschafter končno našlo nekoga, s katerim je lahko neposredno razpravljalo. Združenje se je zavzemalo, da se ves zbrani denar brez izjeme porabi za pomoč v poplavah in se ne izgubi za stranske stroške, kot so upravne dejavnosti in podobno.

Končno lahko zruženje predstavi dobro rešitev: darovani denar se zdaj lahko porabi za obnovo šestih učilnic in prenovo drenaže celotne šolske zgradbe. Danes – več kot četrt leta po katastrofalnih poplavah – so na licu mesta končno lahko predali simboličen ček in nakazali denar. Predstavniki sklada Ane in Vlade Divca so se zahvalili za donacije in dobro sodelovanje. (Sklad pomaga v sklopu tega projekta pri obnovi dveh vrtcev, treh šol in 33 enodružinskih hiš. Poleg tega prispeva za 100 drugih projektov in tudi gradbeni material za obnovo 34 obrtnih podjetij na poplavljenem območju.) S tem naloga še ni končana. V naslednjih mesecih bo Düsseldorfsko združenje sledilo obnovi in še naprej vzdrževalo stike s šolo in skladom Vlade Divca. Dogovorili so se, da bodo ob končanem delu pripravili simbolično predajo ključa.

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek