21.02.2019

TIMOCOM: Močno zadnje četrtletje za prevozniško panogo

TIMOCOMov prevozniški barometer beleži veliko število povpraševanj po prostih kapacitetah tovornih vozil v Evropi

(2)

Erkrath, 14. 2. 2019 – Evropski prevozniški trg v zadnjem četrtletju preteklega leta ne kaže nobenega vpliva mednarodnih trgovinskih sporov in slabih konjunkturnih obetov. »Prevozniška panoga je doživela tradicionalno močno zadnje četrtletje,« aktualne številke prevozniškega barometra pojasnjuje predstavnik podjetja TIMOCOM, Gunnar Gburek.

»Cene prevoza bodo tudi v letu 2019 pod pritiskom, saj bodo proste kapacitete omejene,« napoveduje Gburek.

S prevozniškim barometrom, orodjem za analizo, IT-podjetje za vsako posamezno četrtletje prikaže razvoj ponudb in povpraševanj po prevozu na borzi tovora, ki je vključena v sistem pametne logistike podjetja TIMOCOM. Z več kot 127.000 uporabniki in dnevno do 750.000 mednarodnimi ponudbami tovora in tovornih vozil je govora o največji borzi tovora za cestni tovorni promet v Evropi.

Prevozniške kapacitete v letu 2019 ostajajo zelo omejene

Po ovrednotenju zadnjega četrtletja je povpraševanje podjetij, ki so preko TIMOCOMa objavila svoje ponudbe tovora na prevozniškem trgu, v veliki meri preseglo število ponujenih prostih kapacitet tovornih vozil. V obdobju od oktobra do decembra leta 2018 je bilo na borzi tovora povprečno 71 ponudb tovora za 29 ponudb tovornih vozil.

Ta rezultat beleži nespremenjeno nesorazmerje med velikimi količinami tovora in na drugi strani prostimi kapacitetami tovornih vozil na prevozniškem trgu. »Cene prevoza bodo tudi v letu 2019 pod pritiskom, saj bodo proste kapacitete omejene,« napoveduje Gburek. Popuščanja napetosti ni na vidiku: Pomanjkanje voznikov tovornih vozil še vedno narašča in s tem postaja zmeraj močnejši dejavnik gospodarske rasti, ki zahteva spremembo predpisov.

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek