27.11.2013

TimoCom podpira priporočila IRU

Smernice naj bi poenostavile varno uporabo borz tovora v prevozništvu

(1)

Ekonomske in ekološke prednosti uporabe borze tovora in tovornih vozil, tako za ponudnike prevoza kot tudi za naročnike, so na dlani. Ponudniki in uporabniki pa se zavedajo tudi izzivov in tveganj, o katerih so razpravljali člani Mednarodne zveze za cestni prevoz, IRU. 7. novembra 2013 se je 170 članov iz 74 držav udeležilo posveta IRU Goods Transport Council (CTM) v Ženevi, da bi sprejeli smernice za varno ravnanje z borzami tovora. Glavni predstavnik podjetja TimoCom, Marcel Frings, se je v svojem govoru poglobil v to kompleksno temo in predstavil obsežen varnostni paket.

 

 

Zavzemanje za čiste posle

 

Analiza svetovnih združenj za cestni prevoz kaže, da uporaba borz tovora narašča, ker želijo uporabniki zmanjšati število praznih voženj oz. število neizkoriščenih tovornih vozil. Te spletne platforme olajšajo natrpan vsakdanjik v dispoziciji, pomagajo prihraniti stroške in ustvarjati dobiček. Na prevozniško branžo vpliva tudi velik pritisk konkurence, ki številnim podjetjem ne omogoča zadostnih finačnih rezerv. 

 

Da bi preprečili pojav »črnih ovc«, poskuse goljufij ali celo organiziran kriminal, se morajo vsi udeleženci v prevozništvu zaščititi pred napačnimi ali neveljavnimi dokumenti, neprejetimi plačili ali krajo tovora. Pere Padrosa, podpredsednik IRU, o tem pravi: »Borze tovora že dolgo niso več redkost, vendar obstajajo določena tveganja za uporabnike, le-ti pa so premalo informirani o tem, kako se izogniti tem tveganjem. Zaradi tega smo razvili smernice, v katerih zajemamo poslovne priložnosti, izzive, možne nepoštene poslovne trike in splošne varnostne ukrepe.«

 

Zaupanje je dobro, nadzor je boljši


Na srečanju v Ženevi je nastopil tudi Marcel Frings iz podjetja TimoCom, ki je spregovoril o izzivih in možnostih borz tovora. Frings je v imenu IT podjetja predstavil TimoComov večstopenjski varnostni sistem. Z do 450.000 ponudbami tovora in tovornih vozil na dan ima podjetje, ki obstaja že od leta 1997, prav posebej visoke zahteve glede varnosti. Med drugim sem spadajo temeljito in stalno preverjanje vseh strank in poslovnih dokumentov, preden je omogočen dostop do platforme, pravno svetovanje v kritičnih primerih in izpiljen sistem IT z varnostnimi dostopi. »Naš moto se glasi »Zaupanje je dobro, nadzor je boljši« in smo zelo ponosni na to, da lahko več kot izpolnjujemo kriterije IRU,« je po srečanju povzel glavni predstavnik podjetja. Prvi korak za varno uporabo borz tovora je storjen s sprejetjem in objavo smernic. V nadaljnjem je treba upoštevati priporočila – kajti le tako bomo lahko čim bolj zmanjšali tveganja.


Več informacij o podjetju TimoCom lahko najdete na www.timocom.si. Omenjene smernice zveze IRU z naslovom »Guidelines for the safe use of freight exchanges« pa lahko najdete na www.iru.org.

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek