13.11.2018

TIMOCOM: Povpraševanje po tovornih vozilih v Evropi vseskozi ostaja na visoki ravni

Brez poletnega padca v tretjem četrtletju

(1)

Erkrath, 13. november 2018 – Cvetoče gospodarstvo v evrskem območju je tudi v tretjem četrtletju tega leta poskrbelo za stalno visoko povpraševanje po tovornih vozilih na trgu. »Povpraševanje po tovornih vozilih se je v poletnih mesecih komaj kaj zmanjšalo,« pravi predstavnik podjetja TIMOCOM Gunnar Gburek. »Vseskozi ostaja na visoki ravni.«

»Povpraševanje po tovornih vozilih se je v poletnih mesecih komaj kaj zmanjšalo.«

V povprečju je bilo od julija do avgusta 2018 na največji evropski prevozniški platformi, ki je del TIMOCOMovega sistema Smart Logistics, 71 ponudb tovora v primerjavi z 29 ponudbami praznih tovornih vozil. Če primerjamo to razmerje z enakim obdobjem lani, opazimo, da je takrat to bilo popolnoma enako. Z razmerjem 55:45 je bila ponudba tovora v primerjavi s ponudbo prostih tovornih vozil v tretjem četrtletju leta 2016 veliko bolj uravnotežena.

Več kot 40 milijonov ponudb tovora in tovornih vozil

Skupno je v tretjem četrtletju leta 2018 okoli 127.000 uporabnikov iz vse Evrope na platformi objavilo več kot 40 milijonov (40.836.838) ponudb tovora in tovornih vozil. Pri tem je razmerje med številom ponudb tovora (33.696.838) in ponudb tovornih vozil (7.140.018) znašalo 83 odstotkov proti 17 odstotkov.

»Tudi v tem letu ni bilo poletnega padca,« je Gburek komentiral številke. V prihajajočih tednih lahko računamo na še dodatno, sezonsko povečanje povpraševanja po tovornih vozilih. Tako se je »vroča jesen« za logistično panogo že začela.

Primanjkljaj voznikov tovornih vozil je glavni vzrok za zastoje pri dostavah

Glavni vzrok za zastoje pri dostavah v času cvetočega poslovanja je primanjkljaj voznikov tovornih vozil. Gburek meni, da je treba za zagotavljanje kratkoročnih tovornih kapacitet tovorna vozila, ki so na voljo še bolj izkoristiti in preprečiti prazne vožnje. Večjo produktivnost je mogoče zagotoviti tudi s preprečevanjem prometnih zamaškov na cestah in nakladalnih rampah ter s tem skrajšati čas neproduktivnosti za voznike tovornih vozil.

Raziskava temelji na vrednostih prevozniškega barometra sistema Smart Logistics podjetja TIMOCOM, tj. IT-infrastrukture za digitalno povezan svet prevozništva. Tam je dnevno objavljenih do 750.000 mednarodnih ponudb tovora in tovornih vozil.

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek