30.10.2020

Transportni barometer podjetja TIMOCOM: Presežena meja 10 milijonov

Znatno okrevanje v tretjem četrtletju leta 2020 – po vsej Evropi je mogoče občutiti potrebo po vrnitvi na prejšnje stanje

Ponudbe tovora v Evropi

Erkrath, 30. 10. 2020 – Cestni tovorni promet v Evropi se je od julija do septembra letos znatno povečal. Ponudbe tovora za tretje četrtletja leta 2020, zabeležene s transportnim barometrom podjetja TIMOCOM, so popravile zelo slabo drugo četrtletje tega leta, za kar je kriva pandemija koronavirusa. Vrednosti v vsakem mesecu celo presegajo lanske vrednosti (leto 2019).

V tretjem četrtletju leta 2020 so bili opazni očitni trendi rasti v notranjem in čezmejnem tovornem prometu. Prvič od začetka koronske krize je bilo v enem mesecu preseženih 10 milijonov vnosov tovora.

Ob upoštevanju vnosov tovora iz vseh 44 evropskih držav, ki jih je zabeležil barometer, je bilo kar 111 odstotkov več ponudb tovora kot v prejšnjem četrtletju (Q3 v primerjavi s Q2 v letu 2020). V primerjavi z istim četrtletjem leta 2019 je bilo 17 odstotkov več tovora (Q3 leta 2020 v primerjavi s Q3 leta 2019). Od tega je bil najuspešnejši mesec september. Prvič od začetka koronske krize je bilo v enem mesecu preseženih 10 milijonov vnosov tovora. Tako je bila presežena tudi največja vrednost iz leta 2019 – dosežena prav tako septembra – namreč za kar 26 odstotkov. »Razloga za to sta zagotovo sorazmerno bolj sproščena situacija glede okužb v poletnih mesecih in opazna potreba, da se nadoknadi izgubljeno po omejitvah gibanja v številnih evropskih državah,« poroča Gunnar Gburek, predstavnik podjetja TIMOCOM. Tako je na primer Italija, ki je bila še posebej močno prizadeta, omejitve gibanja ukinila v začetku junija, Španija pa je izredno stanje preklicala ob koncu junija. Po zaustavitvi proizvodnje v skoraj celotni Evropi se le-ta zdaj praktično povsod nadaljuje.

 

Milijon vnosov tovora več v nemškem notranjem prometu

Očitno veliko povpraševanje po prevozih je mogoče opaziti tudi v nemškem notranjem prometu. Logistična panoga v Nemčiji je veliko nadoknadila in brez izjem presegla številke iz lanskega leta: v tretjem četrtletju leta 2020 je bilo vnesenih milijon vnosov tovora več kot kot v enakem obdobju leta 2019. V primerjavi z drugim četrtletjem 2020 se je vrednost eksponentno povečala. Če to razdelimo na posamezne mesece, so podatki naslednji: julij 3 odstotki, avgust 17 odstotkov, september 73 odstotkov. Tudi logistična panoga v Franciji hiti nadoknaditi zamujeno v nacionalnem prometu. Obseg se je v tretjem četrtletju 2020 povečal za več kot 12 odstotkov na mesec.

 

Trend povečevanja čezmejnih prevozov

Pri čezmejnih prevozih tovora je mogoče opaziti splošno rast. Tako so se na primer ponudbe tovora za prevoz iz Nemčije v Francijo kljub koronavirusu znatno povečale v primerjavi z lanskim letom in v primerjavi z drugim četrtletjem tega leta. Vse do 72 odstotkov. Enako velja za prevoz tovora iz Nemčije v Belgijo. V vseh treh mesecih je mogoče opaziti vsaj 30-odstotno povečanje. Podrobneje: Iz Nemčije v Francijo: julij 72 odstotkov, avgust 35 odstotkov, september 34 odstotkov; Iz Nemčije v Belgijo: julij 30 odstotkov, avgust 60 odstotkov, september 65 odstotkov.

 

Na noge se postavljajo tudi drugje

Okrepile so se tudi tradicionalno šibkejše države. Kako velika je bila potreba po vrnitvi na prejšnjo raven, je očitno, če pogledamo države, ki so v primerjavi z letom 2019 dosegle nižje vrednosti. Kljub negativnim vrednostim iz preteklega leta v primerjavi z letom 2020 je mogoče v tretjem četrtletju tega leta opaziti znatno izboljšanje tudi v teh državah. To velja na primer za prevoze iz Nemčije na Madžarsko: julij -44 odstotkov, avgust -34 odstotkov, september -16 odstotkov. Ali iz Nemčije v Češko: julij -41 odstotkov, avgust -8 odstotkov, september -3 odstotke.

S transportnim barometrom Freighttech podjetje TIMOCOM od leta 2009 v 44 evropskih državah analizira razvoj ponudb in povpraševanja po prevozu na borzi tovora, ki je vključena v sistem pametne logistike. Več kot 135.000 uporabnikov vsak dan objavi do 750.000 mednarodnih ponudb tovora in tovornega prostora! Sistem pomaga več kot 45.000 strankam podjetja TIMOCOM pri doseganju logističnih ciljev s pametnimi, varnimi in preprostimi rešitvami.

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek