06.07.2015

Transportni barometer: Občutno več tovora v drugem četrtletju

Delež tovora na prevozniškem tržišču največji od leta 2012

(1)

Erkrath, 2. 7. 2015 – V drugem četrtletju leta 2015 je TimoComov prevozniški barometer dosegel dolgo pogrešano višino. Z razmerjem med tovorom in tovornimi vozili 54:46 so bile potrjene številke dobrega začetka leta. Razlogi za ta pozitivni razvoj so različni.

Že meseca aprila je bil postavljen temelj za veliko količino tovora v drugem četrtletju. V prvem mesecu četrtletja je delež tovora na evropskem prevozniškem tržišču zrasel za skoraj 13 odstotnih točk na 53 % v primerjavi s prejšnjim mesecem. Rast je bila pričakovana zaradi velikonočnih praznikov v številnih evropskih državah in s tem povezanimi 4-dnevnimi tedni. Višina rasti pa je vendarle občudovanja vredna. Prav tako tudi razvoj TimoComovega prevozniškega barometra v nadaljevanju.

Stavka na nemških železnicah je poskrbela za polne knjige naročil

Meseca maja je delež tovora še vedno naraščal. Z razmerjem med tovorom in tovornimi vozili 59:41 je bila vrednost TimoComovega prevozniškega barometra precej višja od vrednosti preteklega leta (48:52). Celih 10,6 % več naročil tovora je poskrbelo za dobro voljo pri ponudnikih tovornih vozil. Mesec maj zaradi številnih prazničnih dni v celi Evropi vedno jamči za (pre)polne knjige naročil, toda letos ima Marcel Frings, glavni predstavnik podjetja TimoCom, še eno možno razlago za strmo rast: »Meseca maja sta bili v Nemčiji druga za drugo dve pomembni stavki v tovornem železniškem prometu. To je bil razlog, da so bile potrebne kapacitete na železnici onemogočene in na pomoč so morali priskočiti tovornjaki. Pri prevozih znotraj Nemčije je TimoComov prevozniški barometer več dni kazal razmerje 85:15. Od te stavke so imeli korist ponudniki prevozniških storitev iz cele Evrope, ki so prišli v Nemčijo, da bi pokrili potrebe.«

V mesecu juniju se je stanje ponovno normaliziralo. Kot že v preteklih štirih letih, je zaključni mesec četrtletja kazal izenačen nivo. Ob koncu četrtletja je TimoComov prevozniški barometer kazal razmerje med tovorom in tovornimi vozili 50:50 ter tako stopil v poletje.

Marcel Frings tudi za naslednje četrtletje računa na potek brez večjih presenečenj: »Izhajamo iz tega, da bo meseca julija, avgusta in septembra podobno stanje kot pretekla leta. Na začetku tretjega četrtletja je delež tovora na prevozniškem tržišču ponovno malo upadel. Meseca avgusta bo še za en korak nižje – računam, da bo minimum pri 45 % tovora. Od septembra naprej bo posel spet cvetel in tovor bo presegel kapacitete na tržišču.«

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek