02.10.2015

Transportni barometer: presežek tovora tudi v 3. četrtletju

TimoCom zabeležil ogromno rast ponudb

(2)

Erkrath, 02.10.2015 – TimoComov prevozniški barometer za 3. četrtletje leta 2015 prikazuje razmerje med tovorom in tovornimi vozili kot iz učbenika. Z deležem tovora 50,2 % in 49,8 % razpoložljivih tovornih vozil na evropskem prevozniškem trgu je razmerje skoraj enako teoretičnemu optimumu. Med posameznimi meseci je bilo veliko nihanj in na začetku četrtletja je bilo presenečenje.

Izenačeno razmerje med  tovorom in tovornimi vozili se je iz 2. četrtletja nadaljevalo v tretje. Zaradi poletnih mesecev in počitnic v večini evropskih držav so številni strokovnjaki računali na manjši delež tovora na prevozniškem trgu. Toda, ni bilo tako: TimoCom je v mesecu juliju zabeležil razmerje med tovorom in tovornimi vozili 51:49. Več tovora kot tovornih vozil v počitniškem mesecu juliju? To se ni zgodilo že od leta 2011.

Pričakovan dober konec leta

Meseca avgusta TimoComov prevozniški barometer tega trenda ni nadaljeval. Konec meseca je bilo razmerje med tovorom in tovornimi vozili 45:55. Delež tovora je močneje upadel kot v istem mesecu lanskega leta (s 47 % na 44 % v letu 2014). Glavnega predstavnika podjetja TimoCom, Marcela Fringsa, to ne preseneča: »S šestimi odstotnimi točkami je delež tovora letos med julijem in avgustom precej upadel. V preteklih letih je v tem časovnem obdobju padel le od ene do treh odstotnih točk. Toda odkrili smo eno posebnost: v letih, ko je bil meseca julija presežek tovora, je avgusta delež običajno močneje upadel – leta 2011 na primer za celih 12 odstotnih točk.«

Že prvi teden v septembru pa je pokazal, v katero smer se bo nadaljeval trend v zadnjem mesecu 3. četrtletja. Ponudbe tovora na evropskem prevozniškem trgu so se povišale za štiri odstotne točke, toda vrh še ni bil dosežen. Septembra je razmerje med tovorom in tovornimi vozili na TimoComovem prevozniškem barometru znašalo 55:45.

V skupnem obračunu je 3. četrtletje ponovno ponudilo presežek tovora, čeravno majhen. Da sta se dve četrtletji zaporedoma tako končali, se je nazadnje zgodilo pred dvema letoma. Toda Marcel Frings že računa na naslednje presenečenje v zadnjem četrtletju leta 2015: »Zanimivo je vprašanje, ali bo trenutna situacija beguncev vplivala na gospodarstvo in na prevozniško branžo. V kolikšni meri bo nadzor na mejah oviral pretok prevozništva? V kolikšni meri bosta skrb in podpora za begunce ohromili politiko? To so vprašanja, s katerimi se bomo ukvarjali v prihajajočih tednih in mesecih. Kljub temu je pogled na 4. četrtletje pozitiven. Mislim, da bo začetek »zlate jeseni«, tako kot leta 2013, prinesel oktober, ki bo bogat s tovorom. Za november upam napovedati, da bo, tako kot tudi meseca julija, delež tovora na prevozniškem trgu po dolgem času ponovno znašal več kot 50 %.«

Ne glede na to, kako se bodo odvijali meseci do konca leta, nekaj je že sedaj vredno omembe. Z nihanji do 28 odstotnih točk pri deležu tovora je TimoComov prevozniški barometer letos izredno spremenljiv. Toda za to statistiko se skriva tudi ogromna rast ponudb tovora in tovornih vozil v prvih treh četrtletjih letošnjega leta. Skupaj je bilo na TimoComovi borzi tovora in tovornih vozil objavljenih okrog 18 % več ponudb.

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek