26.03.2013

Zaposleni prihajajo iz različnih koncev sveta

TimoCom stavi na pestrost upravljanja

(1)

Düsseldorf 2013-03-26. Nizozemka z maroškimi koreninami, Kubanec, ki govori pet jezikov ali Danka iz Azije? Tako pisano in raznoliko ekipo ima TimoCom Soft- und Hardware GmbH, saj ponudnik ene izmed vodilnih borz prevoza v Evropi stavi na pestrost upravljanja.

Ko Smahan Dahmani-Cicek, mimogrede to je maročanska Nizozemka, zjutraj stopi v podjetje, ji nasproti že pridiši vonj po kavi, rogljičkih in španskem pecivu churro. „Goedemorgen“, pozdravi vse v prostoru „Jutro Smahan. Ali kako se to že reče po maroško?“, ji odgovori slovenski sodelavec. „Sabah Gir“, odgovori z muzanjem. Pot do njene pisarne vodi skozi klepetanje v tujih jezikih, ki odmeva iz drugih prostorov, mimo konferenčne sobe. V kateri ravnokar poteka sestanek. Sporazumevanje poteka v nemščini in angleščini. Zunanji sodelavci sodelujejo preko telefonske konference. Popolnoma običajen delovni dan pri TimoComu. Brez „Multikulture“ tudi ne bi šlo, saj podjetje deluje na območju celotne Evrope.

Vsi za enega, eden za vse
Cilj raznolikega upravljanja, ki ga imenujemo tudi Diversity Management, pomeni, da spoštujemo, uporabimo in spodbujamo individualno raznolikost vsakega posameznega sodelavca. Tako ustvarimo enakost možnosti in preprečimo družbeno diskriminacijo. To se odraža tudi v splošnem pozitivnem vzdušju v podjetju. Več kot 300- članska multikulturna ekipa, ki je sestavljena iz več kot 30 različnih nacionalnosti z različnimi sposobnostmi, je recept za uspešno raznoliko upravljanje podjetja. Tako meni tudi Human Resources Director Ralf Breuer: „TimoCom je dober primer za to, da “Multikultura“ lahko deluje. Tukaj se posamezniki med seboj razlikujejo po izvoru, kulturi in svetovnem nazoru ter prispevajo različne izkušnje in poglede, ki jih lahko uporabijo med vsakodnevnim delovnikom. Vsi imajo različne metode dela. Tukaj se lahko vsak uči od vsakega.“ Na prvi pogled se seveda vedno zdi preprosteje delati skupaj z „isto mislečimi“, vendar z različnimi pogledi in pristopi nastanejo nove ideje in odpirajo se nove poti.

Ni možnosti za nesporazume
Seveda predstavlja mednarodnost tudi za stranke veliko prednost. Zahvaljujoč svetovalcem v materinem jeziku se stranke vedno dobro počutijo, saj bolje razumejo kulturo in ravnanje strank istega izvora. Na ta način se kemija med strankami in podjetjem vedno ujema. Dodatna prednost: Tveganje za nesporazume se zmanjša, zadovoljstvo strank se poveča. Vendar ne glede na to, da „Multikultura“ deluje med sodelavci, velja pri stiku med podjetjem in stranko običajno pregovor „iste sorte ptiči vkup letijo“. Saj nihče ne more vedeti vsega o kom drugem in zaradi tega na vprašanje, zakaj se zdi, da Francoz med kosilom ni nikoli dosegljiv, zakaj Kitajci sprejemajo vizitke drugače kot mi ali zakaj Italijani po poslovnem pogovoru želijo govoriti o zasebnem življenju, brez raziskovanja ni mogoče kar tako odgovoriti. Tako je bolje, da to prepustimo govorcem materinega jezika.

Ekipa TimoCom se tudi v prihodnosti veseli novih „raznolikih“ sodelavk in sodelavcev, ki podjetju zagotavljajo barvitost, in sicer vsak na svoj način.


Več informacij o podjetju TimoCom lahko najdete na www.timocom.si.

Prenesi izjavo za javnost
Na začetek