Logistika 27.07.2023
5

5 razlogov zakaj mora vaše transportno podjetje uporabljati borzo tovora

5 razlogov zakaj mora vaše transportno podjetje uporabljati borzo tovora_Pic

V današnjem dinamičnem poslovnem svetu je učinkovito upravljanje transportnih operacij ključnega pomena za uspeh vašega podjetja. Ne glede na velikost vašega transportnega podjetja se skoraj gotovo vsaj občasno soočate z izzivi, kot so prazni tovorni prostori, pomanjkanje naročil, povečana konkurenca in kompleksna logistična mreža. V takšnem okolju je ključna dobra logistika.

Borza tovora, kot je TIMOCOM, je orodje, ki vam omogoča, da povežete svoje transportno podjetje s potencialnimi naročniki tovora in drugimi prevozniki. Gre za platformo, ki olajša iskanje ustreznih prevozov, optimizira izrabo vozil in povečuje učinkovitost vašega podjetja. V tem članku bomo predstavili pet ključnih razlogov, zakaj bi moralo vaše transportno podjetje uporabljati borzo tovora.

Izzivi tradicionalnih metod iskanja posla v prevozništvu

Tradicionalne metode v prevozništvu se srečujejo s številnimi izzivi, ki omejujejo njihovo učinkovitost in prinašajo težave. Prevozniki in podjetja se pogosto zanašajo na osebne stike, reference ali lokalna omrežja, kar omejuje njihov dostop do širše mreže potencialnih strank in prevoznikov. To pomeni, da je iskanje ustreznih partnerjev časovno zahtevno in administrativno zapleteno, kar omejuje možnosti za širjenje poslovanja.
Poleg tega tradicionalne metode omejujejo dostop do pomembnih informacij o razpoložljivem tovoru in prevoznikih. Pomanjkanje preglednosti glede razpoložljivosti prevozov, razdalj, časovnih okvirov in drugih podatkov otežuje pravočasno in informirano sprejemanje odločitev. Prav tako je težko pridobiti ustrezne informacije o zanesljivosti in kakovosti storitev prevoznikov, kar lahko povzroča negotovost pri izbiri partnerjev.
Drugi izziv je omejena sledljivost in komunikacija. Tradicionalne metode sledenja in komunikacije temeljijo na ročnih postopkih, kot so telefonski klici, e-pošta ali faks, kar lahko prinese težave pri ažuriranju informacij, usklajevanju sprememb in zagotavljanju posodobitev v realnem času.
Prav tako so tradicionalne metode omejene glede prilagodljivosti in optimizacije poti. Prevozniki se večinoma držijo predhodno dogovorjenih poti in strank, kar omejuje njihovo sposobnost izkoriščanja priložnosti za združevanje tovora, preprečevanje praznih prevozov in optimizacijo izrabe vozil. Posledično se lahko pojavijo izgube prihodkov in višji stroški prevoza.
Nazadnje, tradicionalne metode prinašajo omejeno preglednost in varnost transakcij. Plačilni postopki, pogodbe in dokumentacija se običajno izvajajo na papirju ali prek tradicionalnih bančnih sistemov, kar lahko povzroča nepotrebne administrativne ovire in negotovost glede plačil.


This is an embedded image

Prednosti borze tovora

Borza tovora združuje široko mrežo prevoznikov in podjetij, ki potrebujejo prevoze tovora. To omogoča večje možnosti za iskanje in sklepanje poslov, saj lahko dostopate do številnih potencialnih strank in prevoznikov na enem mestu. Predvsem mednarodni prevozi postanejo precej bolj enostavni. Poleg tega pa lahko v okviru borze kot je TIMOCOM dostopate do dodatnih storitev, ki prinašajo številne prednosti:

Optimizacija časa

Sodobna logistika z borzo tovora omogoča prevoznim podjetjem optimizacijo časa z zagotavljanjem hitrega iskanja prevozov, enostavnim primerjanjem ponudb, optimizacijo poti in avtomatizacijo procesov. Prevozna podjetja lahko hitro najdejo ustrezne prevoze glede na svoje zahteve, kar zmanjšuje čas in trud pri iskanju posameznih prevoznikov. Enostavno primerjanje ponudb omogoča ocenjevanje različnih možnosti in izbiro najboljše ponudbe, kar še dodatno zmanjšuje čas, potreben za izbor prevoza. Optimizacija poti in izraba prostega prostora na vozilih omogočata boljšo izrabo časa in virov ter zmanjšanje stroškov prevoza. Z avtomatizacijo procesov pa se zmanjšuje potreba po ročnem vnašanju podatkov in administrativnih nalogah, kar prihrani čas in povečuje učinkovitost poslovanja v prometni pisarni.

Nove trajne poslovne povezave

Borza tovora ima pomemben vpliv na vzpostavljanje novih trajnih poslovnih povezav. Ena glavnih prednosti borze tovora je njena široka mreža potencialnih strank in prevoznikov, ki so na voljo na enem mestu. Prevozna podjetja lahko prek borze tovora enostavno vzpostavijo stik z različnimi strankami in prevozniki, ki ustrezajo njihovim potrebam. To omogoča hitrejše in bolj učinkovito vzpostavljanje novih poslovnih povezav, saj ni več potrebno porabiti časa za iskanje prevoza navezovanje stikov na tradicionalen način. S transparentnimi podatki o potencialnih partnerjih se vzpostavljajo bolj zaupanja vredne poslovne povezave, saj lahko infromacije vedno preverite in partnerje tudi ocenite. Na tak način lahko hitreje in varneje pridete do enkratnih ali celo trajnih poslovnih povezav in uspešnih večletnih sodelovanj.

Prihranki in večja učinkovitost

S pomočjo borze tovora lahko prevozna podjetja izkoristijo prazne kapacitete svojih vozil in optimizirajo izrabo virov. Združevanje tovora ali iskanje prevoza, ki se ujema s potjo njihovih vozil, se zmanjšuje število praznih prevozov, kar vodi v zmanjšanje stroškov goriva, obrabe vozil in časa. Poleg tega borza tovora omogoča, da so prevozi s tovornjakom hitrejše iskanje prevozov, enostavno primerjanje ponudb in avtomatizacijo procesov. To vse skupaj vodi v povečanje učinkovitosti prevoznega podjetja ter prihranke pri času, stroških in delu, kar prispeva k bolj konkurenčnemu in uspešnemu poslovanju.

Sledenje tovoru

Borza tovora igra ključno vlogo pri izboljšanju sledljivosti tovora v prevozništvu. S pomočjo borze tovora prevozna podjetja pridobijo dostop do naprednih sledilnih sistemov, ki omogočajo natančno spremljanje premikov tovora skozi celoten transportni proces. To vključuje sledenje lokaciji tovora v realnem času, prejemanje obvestil o mejnikih, kot so prevzem, dostava in morebitne zamude. Sledenje tovora omogoča boljšo preglednost nad celotno logistiko, kar povečuje zanesljivost in transparentnost storitev. Poleg tega lahko prevozna podjetja in njihove stranke spremljajo in upravljajo transportne operacije ter pravočasno ukrepajo v primeru kakršnih koli težav ali sprememb.

Konec praznih voženj

S pomočjo borze tovora, kot je TIMOCOM, lahko prevozna podjetja izkoristijo neizkoriščene kapacitete svojih vozil in najdejo tovore, ki se ujemajo s potjo njihovih vozil. Namesto da se vozijo prazna, lahko prevozniki najdejo tovore, ki potujejo v isto smer ali imajo podobne poti, kar omogoča optimalno izrabo prostora na vozilih. S tem se zmanjšujejo stroški goriva, obrabe vozil ter čas, ki bi bil sicer porabljen za prazne vožnje. Hkrati pa se povečuje učinkovitost prevoznega podjetja in zmanjšuje negativni vpliv na okolje, saj se zmanjšuje število vozil na cestah. Borza tovora tako prispeva k zmanjšanju praznih voženj in optimizaciji celotnega transportnega sistema.

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek