Logistika 15.12.2020
5

Logistika brez stresa

Nasveti za lažje obvladovanje stresa za špediterje in prevoznike

Vozniki tovornih vozil in špediterji so pogosto pod časovnim pritiskom, vendar za to obstajajo rešitve.

Logistika brez stresa je verjetno zgolj iluzija. Prevozniki in špediterji pri svojem delu skoraj vedno tekmujejo s časom. Časovni pritiski se v logistiki povečajo zlasti med vrhunci sezon, kot je v predbožičnem času. V tem blog prispevku pojasnjujemo dejavnike v logistiki, ki lahko privedejo do stresa, in svetujemo, kako se lahko s stresom uspešno spopademo – ali še bolje, kako preprečimo, da do tega sploh pride.

Od kod izvira stres?

Povišan utrip, napetost v telesu, zlati v območju vratu in ramen, glavobol in bolečine v hrbtu, težave s koncentracijo ter povečana razdražljivost sodijo med tipične simptome stresa. Ko smo pod stresom, je naša zmožnost koncentracije precej manjša, obenem pa smo tudi bolj občutljivi na zunanje dražljaje.

Študija nemškega Zveznega urada za ceste je pokazala, da so stresne situacije redkokdaj povezane z »velikimi dogodki«, kot na primer z nesrečami, temveč so običajno povezane z manjšimi, vsakodnevnim dejavniki. Za voznike tovornih vozil in špediterje so to praviloma dnevni pritisk, ki ga predstavljajo časovni roki, prometni zamaški, hrup, čakalne dobe pred rampo ali drugi udeleženci v prometu. Disponenti morajo pri načrtovanju in organizaciji prevoznega postopka obvladovati različne nepredvidljive okoliščine: koordinacijo vozil v voznem parku ter ustvarjanje, upravljanje in spremljanje naročil prevoza. Številni od teh dejavnikov za pojav stresa se okrepijo zlasti med vrhunci sezon.

Preventivni ukrepi za preprečevanje stresa

Četudi na nekatere vzroke za stres ne moremo vplivati, obstajajo načini, kako se lahko s stresom bolje soočamo. Za vas smo pripravili nasvete, da boste bolje pripravljeni na prihajajoče mrzlične dni.

Pravilno izkoristite odmore

Vaje za sproščanje, ki jih je mogoče izvajati med počitkom, v prometnih zamaških in med vožnjo, pomagajo zmanjšati stresne situacije. Po dolgotrajnem sedenju zaradi vožnje, je priporočljivo, da si vzamete odmore, ki jih namenite hoji in vajam za raztezanje. Tudi med nenamernimi odmori, kot npr. med prometnimi zamaški ali čakanjem pred nakladalno rampo, lahko s preprostim kroženjem z rameni, kroženjem z glavo in globokim dihanjem, izničite kopičenje stresa.

Za krepitev hrbta, ramen in zgornjega dela rok, se lahko poslužite enostavnih vaj. Vozniki lahko npr. volan primejo z obema rokama in ga 5 sekund poskušajo vleči narazen. Pri tem je treba poravnati hrbtenico in dvigniti prsni koš. Tudi v stoječem položaju lahko krepite svoj vrat in vratne mišice: Obe dlani položite na zadnjo stran glave in nekaj sekund potiskajte komolca nazaj. Mišice v nogah lahko raztegnete in krepite tako, da svoje stopalo položite na stopnico za vstop v vozilo in zgornji del telesa za nekaj sekund nagnete naprej.

Uravnotežena prehrana

Vozniki tovornih vozil se še posebej težko zdravo prehranjujejo. Posledica dolgotrajne vožnje na avtocestah: enolično prehranjevanje. Slednje škoduje zdravju, pomeni pa tudi nižjo odpornost na stres.

Enako velja tudi za zaposlene v logistiki, ki niso na poti. Tudi oni morajo paziti na zdravo in uravnoteženo prehrano. Sveže sadje in zelenjava, polnozrnati izdelki in obroki z nizko vsebnostjo maščobe telesu zagotavljajo dolgotrajno energijo in pomembne vitamine. Prevelika količina ogljikovih hidratov sicer krepi zmožnost koncentracije, vendar presežni inzulin, ki ga povzročajo izdelki iz bele moke in sladkor, vodi k siloviti potrebi po hrani in utrujenosti. Najprimernejši napitek je voda ali nesladkani čaj. Sladke pijače, kot je kokakola in energijski napitki (pa tudi prevelike količine kave), nam za kratek čas povečajo raven energije, vendar s tem samo odložimo utrujenost, ki nato nastopi v še hujši obliki.

Spanec – najboljše zdravilo za utrujenost

Eden izmed stebrov za preprečevanje utrujenosti in stresa je zadostna količina spanca, ki pri zdravi odrasli osebi pomeni vsaj 6 ur. Podatki raziskave, ki jo je izvedlo nemško Združenje za prevoz in trgovino, kažejo, da je utrujenost vzrok za 20–30 odstotkov vseh prometnih nesreč. Raziskava AAA Foundation for Traffic Safety je pokazala, da se tveganje za nesrečo podvoji, če spimo zgolj dve uri manj. Pri utrujenosti lahko pomagajo kratki postanki s krepčilnim spancem oz. dremežem (20 min.).

Če imate težave s spanjem, si lahko pomagate tako, da vzpostavite dnevno spalno rutino. Telo se bo tako preklopilo v spalni način zaradi navade.

Tehnologija zoper stres

Od voznikov tovornih vozil se običajno pričakuje visoka raven koncentracije. Utrujeni vozniki in vozniki, ki so pod stresom, se težje skoncentrirajo in posledično napačno ocenijo vozne razmere. Vendar morajo trezno glavo in daljnovidnost ohraniti tudi upravljavci oskrbovalne verige, da lahko optimalno načrtujejo postopke in poti. Stres pri načrtovanju prevoza pomagajo zmanjševati digitalni pomočniki.

Upravljanje poti in ramp

Dobro načrtovanje poti je še posebej pomembno v cestnem tovornem prometu. Zaradi prometnih zamaškov pogosto ni mogoče upoštevati načrta poti, ki ga pripravijo prevozniška podjetja, ali specifikacij rampe za nakladanje, kar privede do stresa na več ravneh. V zvezi z načrtovanjem poti prinaša aplikacija Poti in stroški v sistemu pametne logistike podjetja TIMOCOM veliko prednost. Optimalen izračun poti omogoča daljše odmore in zmanjšuje časovni pritisk na voznike, slednji pa je glavni krivec za stres. Zahvaljujoč sodelovanju s podjetjem Cargoclix je mogoče podatke GPS uporabiti za določitev in najavo pričakovanega časa prihoda na rampo. Tako je mogoče bolje časovno načrtovati prihod tovornjakov in skrajšati nepotrebno čakanje. Vse to pa privede tudi do lažjega upravljanja ramp.

Transparentnost prevozov

Podjetje TIMOCOM ponuja možnost, da izbranim partnerjem v aplikaciji Sledenje omogočite vpogled v podatke o vozilu. To pomeni manj stresa za voznika, saj je potrebno med vožnjo manj komunicirati s stranko. Niso več potrebna povpraševanja o tem, kje se nahaja blago. Stres se zmanjša tudi za špediterja in disponenta, saj slednji vedno ve, kje se nahaja vozilo s tovorom, ter lahko optimalno načrtuje poti in izkoriščenost voznega parka. Podatke o približnem času prihoda je mogoče nato posredovati stranki, da ve, kdaj bo blago prispelo na želeni cilj.

Do stresa lahko pride v vsaki službi. Ustrezne vaje in dobra organiziranost sta lahko odlična preventivna ukrepa. Vsega ni mogoče napovedati, vendar lahko z dobrim načrtovanjem veliko pridobite. Digitalne rešitve, kot je sistem pametne logistike podjetja TIMOCOM, prevoznikom, špediterjem in naročnikom pomagajo učinkoviteje usklajevati njihovo delo.

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek