Novice 10.08.2021
3

Pomanjkanje jekla in težave z dobavo vodijo do zamud

Pomanjkanje virov vpliva na ustvarjanje novih skladiščnih zmogljivosti

Zaposleni v skladišču pri načrtovanju

Pomanjkanje jekla in manjkajoči sestavni deli trenutno povzročajo težave v dobavi in zamude. Skoraj vsako drugo podjetje se bori s to težavo. Pomanjkanje surovin povzroča zaostanke tudi pri proizvodnji skladiščne tehnologije. Kako lahko podjetja torej premagajo svoje logistične izzive in najdejo rešitve? So proste logistične in skladiščne površine kratkoročne začasne rešitve ali dolgoročne alternative?

Zagotovite si dostop do borze skladišč v sistemu pametne logistike

Težave v dobavi: Manjkajo računalniški čipi in jeklo za tehniko

Že leta 2020 je zaradi posledic zajezitve korona pandemije prišlo do težav v dobavi. V zasebnih gospodinjstvih so se v številnih krajih posluževali strategije hrčkanja in si delali zaloge izdelkov za vsakodnevno uporabo. Za proizvodno industrijo je skladiščenje surovin, potrebnih za proizvodnjo izdelkov, mogoče le pogojno, še toliko bolj pa če je le-to dolgoročno. Razlog: pomanjkanje virov. Nenazadnje zato, ker so pogoji v svetovni logistiki zaradi pandemije zelo oteženi, saj je v določenem obdobju ta skoraj povsem mirovala. Vendar pa to še ni vse: Blokada Sueškega prekopa ter ponovni izbruh korone v pristaniškem mestu Yantian sta povzročila dodatne dobavne zastoje in zamude.

Že v začetku leta 2021 je bilo predvsem očitno pomanjkanje jekla in računalniških čipov. Proizvodni obrati so deloma delovali z zmanjšano zmogljivostjo. Pomanjkanje tovornega prostora in voznikov je pri samem transportiranju ustvarilo še dodatne težave.  Industrijsko združenje IBU je posledično že zahtevalo prilagoditev povpraševanja in proizvodnje, da bi preprečili zaustavitve v proizvodnji. Manjkajoči material je bistvenega pomena predvsem za avtomobilsko industrijo, strojegradništvo in elektroindustrijo. Te so si namreč opomogle hitreje, kot se je predvidevalo. V Nemčiji gospodarstvo konec leta 2020 še ni povsem doseglo ravni predhodnega leta. Sedaj pa v proizvodnji pogosto primanjkuje surovin, kar zavira nadaljnjo rast.

Ponovno povečanje zalog – toda kako?

Pomembno je, da se zaloge ponovno napolnijo, da bi lahko kupce spet zanesljivo oskrbovali. Skladiščna tehnologija je pomemben sestavni del v logistiki podjetja, saj predstavlja stično mesto med nabavo, proizvodnjo in distribucijo.  Da lahko vse poteka brezhibno, je v skladiščih potrebna ustrezna tehnologija in tehnika. Sem sodijo med drugim naprave za štetje, merjenje in tehtanje kot tudi IT-sistem ter sistemi za identifikacijo. Toda tudi tukaj pomanjkanje surovin predstavlja težavo.

Določanje prioritet in smiselna uporaba obstoječih kapacitet

Kaj lahko podjetja s področja proizvodnje in trgovine sedaj storijo, da premagajo različne izzive? Prodajalci jekla imajo trenutno zelo majhno potrebo po skladiščenju. Novo blago se ob prihodu zelo hitro proda naprej. Logistične površine in hale so pogosto razmeroma prazne. Podjetja, ki imajo sedaj proste kapacitete, lahko le-te dajo na razpolago v borzi skladišč. V tem primeru lahko izkoristijo prednost potencialnega sodelovanja z izkušenimi poslovnimi partnerji iz sveta logistike. Ti namreč pogosto zagotovijo tudi potrebno infrastrukturo v skladišču samem, tako pri skladiščenju v blokih in vrstah kot tudi pri regalnem skladiščenju. Na ta način se je mogoče izogniti velikim investicijam.

Na drugi strani lahko podjetja, ki so odvisna od dodatnih skladiščnih kapacitet in te spontano potrebujejo, v borzi najdejo začasne rešitve.

Namesto da čakajo na surovine za gradnjo in razširitev lastnih, novih skladiščnih rešitev, lahko podjetja, ki potrebujejo dodatne dodatne skladiščne kapacitete, povsem enostavno najamejo skladiščne površine in hale. V borzi skladišč v sistemu pametne logistike podjetja TIMOCOM je mogoče te hitro najti in najeti za kratko do srednjeročno časovno obdobje.

Zagotovite si dostop do borze skladišč v sistemu pametne logistike

Postanite poznavalec panoge

Redno prejemajte relevantne članke, dragocene strokovne prispevke in ekskluzivna poročila uporabnikov!


Prijava na e-novice

Pop-up image - Logistic
Želite postati strokovnjak na področju logistike?

Prejemajte naše novice s področja logistike neposredno v svoj poštni nabiralnik. Bodite med prvimi, ki bodo izvedeli za naše izdelke in posodobitve.

Na začetek